Beograd-Pet pravaca za izbegavanje

Started by Bred, 11-09-2008, 16:15:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: G.Svilar - B.Vukoviæ | Blic

Pet najzakrèenijih ulica u gradu su Karaðorðeva, Savska, Bulevar vojvode Mi¹iæa, Carice Milice i Bulevar kralja Aleksandra, ka¾u taksisti. Vozaèima se preporuèuje da u vreme saobraæajnih ¹piceva „u ¹irokom luku“ zaobiðu pomenute pravce kako bi stigli do cilja. Saobraæajni struènjaci savetuju da alternativne pravce treba koristiti u sluèajevima potpunog kolapsa.

KARAÐORÐEVA: Teretnjaci èine èak 50 odsto vozila koji svakodnevno prolaze Karaðorðevom ulicom. Ako se ima u vidu èinjenica da jedan kamion, u jednoj saobraæajnoj traci u proseku uspori kretanje pet automobila, jasno je zbog èega su gu¾ve postale svakodnevica. Vladimir Simid¾ija upozorava da praktièno ne postoji alternativni pravac za Karaðorðevu ulicu, ali preporuèuje da u vreme saobraæajnih ¹piceva vozaèi mogu iz Karaðorðeve skrenuti desno u Crnogorsku (deo ispod Brankovog mosta) i nastaviti dalje kroz Gavrila Principa pa preko Mihajla Bogiæeviæa doæi do Savskog trga. Sporednim putem oni æe zaobiæi jedan od najzakrèenijih delova Karaðorðeve, od Savskog pristani¹ta do vaeleznièke stanice. Ako veæ nemaju naèina da izbegnu Karaðorðevu, preporuka je da kroz nju prolaze u vremenu od 7 do 9 sati i od 16 do 18 sati, kada je na snazi zabrana za teretni saobraæaj.

SAVSKA: Jedna saobraæajna traka od „Mostara“ do ®eleznièke stanice u jednoj od najprometnijih ulica u gradu sama po sebi je preporuka za zaobila¾enje Savske. Vozaèima se „ni pod taèkom razno“ ne preporuèuje da koriste ovaj pravac, veæ da vezu izmeðu „Mostara“, ®eleznièke stanice i Nemanjine ulice tra¾e preko Sarajevske ulice koja ima veæi kapacitet. Pravac prema „Gazeli“ u Savskoj i nije toliko zakrèen, ako se izuzme su¾enje kolovoza u zoni kod ®eleznièke stanice zbog radova koji traju veæ dva meseca.

CARICE MILICE: Svakoga jutra veliki broj vozaèa parkira u gara¾u na Obiliæevom vencu, pa se na prilazima stvaraju gu¾ve. Problem je najveæi u Ulici carice Milice, gde se posebno u periodu od 14 do 16 sati stvaraju kolone automobila. Carice Milice ima slabiju protoènost izmeðu ostalog i zbog toga ¹to kratko traje zeleno svetlo na raskrsnici Brankove i Carice Milice, ka¾u taksisti. Za vozaèe koji idu u pravcu Novog Beograda preporuka je da zaobiðu ulicu Carice Milice trasom Obiliæev venac, levo u Toplièin venac i opet levo u Pop Lukinu i desno na Brankov most.

BUL. VOJVODE MI©IÆA: Broj autobusa koji prolazi Bulevarom vojvode Mi¹iæa poveæan je zbog rekonstrukcije ¹ina. U oba pravca proðe oko 500 autobusa dnevno. Problem predstavlja to ¹to se iz vi¹e pravaca saobraæaj „uliva“ u samo dve trake u Bulevaru vojvode Mi¹iæa.
- Vozila iz ¹est saobraæajnih traka ulivaju se u samo dve u Bulevaru vojvode Mi¹iæa. Tri trake iz pravca Èukarièke padine i tri iz pravca Banovog Brda - ka¾e Petar Lozinjak, dispeèer „®utog taksija“. Vozaèima sa Èukarièke padine i Banovog Brda preporuèuje se da izbegavaju Bulevar vojvode Mi¹iæa da posle nadvo¾njaka skrenu u Milovana Gli¹iæa - Drinièka i ulicom Sanje ®ivanoviæ doðu do BIGZ-a. Na taj naèin biæe izbegnut najkritièniji deo Bulevara pored Sajma.

BUL. KRALJA ALEKSANDRA: Bulevar kralja Aleksandra je saobraæajnica visokok kapaciteta i zbog toga je ne treba zaobilaziti, savetuje Simid¾ija. Gu¾ve su èesta pojava najvi¹e zbog nesavesnih vozaèa koji èesto ostavljaju vozila na ulici sa „èetiri ¾migavca“. U tom sluèaju, vozaèima je „na usluzi“ i Ulica Dimitrija Tucoviæa, preko koje kroz Cvijiæevu i Bulevar despota Stefana mogu stiæi do centra.

Taksisti apeluju: pojaèati kontrole
Akcija Sekretarijata za saobraæaj pod nazivom „Pomeri se s puta, kad je traka ¾uta“ nije obuzdala vozaèe u Bulevaru Mihajla Pupina i na Brankovom mostu. Iz taksi udru¾enja apeluju na saobraæajnu policiju da postave patrole na ovim pravcima, posebno u pravcu ka gradum i da se poo¹tri kontrola.