opii pulvis titratus

Started by Tinkerbell, 02-07-2007, 07:43:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tinkerbell

Sta to dodje?  :hmm 
Pretpostavljam ima veze s opijumom u prasku , ali kakve tacno?  Sta tu da pisem?

Tinkerbell

Opii pulvis titratus (titrirani, standardizovani ili medicinski opijum) je preparat sirovog opijuma oficinalan prema Ph. Jug. IV. Priprema se tako sto se sirovi opijum u prasku (sito 0,30), prethodno osusen na 60 stepeni celzijusa, pomesa s odgovarajucom kolicinom laktoze tako da sadrzi 10 % morfina. Mora da sadrzi izmedju 9,8 i 10,2 % morfina. Koristi se kao analgetik i antidijaroik.

Sto se tice ekstrakcije alkaloida iz makovih caura,... well, nesto vise detalja mozete pronaci u knjizi Farmakognozija profesora M. Gorunovica, pod Capita Papaveris... u biblioteci fakulteta, ili Instituta za farmakognoziju... mada ni to nije nesto detaljno. Ali, dodjite, pa cemo zajedno prekopati po knjizurinama i naci nekakav odgovor...

nasla sam...   napisao profesor odavno  :stid:

Brisite ovu temu ili nesto??

Adonis_Vernalis

Pre otprilike godinu dana dao sam odgovor na ovo pitanje. Ako ne mozete da ga pronadjete, to znaci da je podforum Farmakognozija rascepkaniji nego sto bi trebalo. Brede, ucini nesto. Ne prozivam te, ali se teme dupliraju.

Bred

teme se dupliraju zato sto korisnici ne znaju da koriste pretragu.
a jasmina je zauzeta ispitima.
elem, evo je neka slicna tema => http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,555.0.html

Ksenija

tu nema odgovora na opii pulvis titratus!!

Bred

Ja nisam ni rekao da ima odgovora nego da je tema slicna ...  :wink:

A pogledaj i datum poslednje poruke ...  :wink: