Makrobiotika kao naèin ¾ivota

Started by Bred, 25-08-2006, 02:15:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Za neke je makrobiotika veæ odavno postala naèin kako misle, hrane se i ¾ive. Za veæinu je, meðutim, ona ne¹to strano i nedokuèivo. Evo jednog pogleda na makrobiotiku koji vas sigurno neæe ostaviti ravnodu¹nim.

savetovala: Nada Mi¹koviæ
nutricionista-makrobiotièar i vlasnica Bio¹pajza na Kaleniæ pijaci
tekstove ljubazno ustupio èasopis Zdrav ¾ivot





Radeæi 17 godina u svojoj radnji “Bio¹pajz”, èesto sam imala priliku da stojim pred ljudima sa zdravstvenim problemima, koji su svoju bolest nosili kao ne¹to ¹to je jako nepromenljivo. Skoro kao osudu, a neki, na ¾alost, i kao presudu. Oni, meðutim, koji su se odva¾ili da promene ishranu i naèin ¾ivota bili su nagraðeni  iskustvom da je to bilo – samo jedno od stanja koje se mo¾e promeniti.

©ta je to zdravstveno stanje, uop¹te?




Postoji mnogo naèina da se poène sa makrobiotièkom ishranom i naèinom ¾ivota, meðu njima  je i neki koji æe vama biti blizak. Razmislite o tome gde ste i gde ¾elite da stignete. Mo¾da zajedno mo¾emo dopreti do odgovora.
Uvek treba da govorimo o stanju na¹eg zdravlja sada. To je jedina istina. Moramo znati da se ono stalno menja. Stanje je, moglo bi se reæi, oblik postojanja u datom trenutku. Stanje je i rezultat svega ¹to je prethodilo tom trenutku. Sve ¹to smo pojeli, popili, uradili ili nismo uradili za sebe utièe na to u kakvom smo stanju sada. Ako je to bilo u neravnote¾i sa na¹om du¹om i telom, biæemo u stanju bolesti ili na putu ka takvom stanju.

Jedan od naèina da utièemo na stanje jeste i promena ishrane. Sve ¹to pojedete i naèin na koji pojedete utièe na svaku va¹u æeliju: na promenu odnosa meðu njima, a tako i na stanje celog tela. Kao ¹to kamièak baèen na mirnu povr¹inu jezera izazove talase koji se ¹ire od malih ka sve veæim i veæim, tako i ovaj jednostavan èin dotakne sve. Trebalo bi da je svako od nas u moæi da – svakog trenutka – pravi izbore i menja svoja stanja. Imajte svest da je èak i rak (carcinom) samo stanje na koje mo¾ete uticati. Dakle, to nije presuda, to je stanje.

Ne tvrdim da svaku bolest mo¾ete i izleèiti jednostavnom promenom ishrane, ali tvrdim da æete, dovodeæi svoju ishranu u sklad sa svojim telom, svakako dovesti sebe u stanje koje je bli¾e ¾ivotu i lepoti.  Mi ne mo¾emo uvek da utièemo na ono ¹to nas okru¾uje, ali mo¾emo na to kako æe nam biti unutra. To je na¹a ba¹ta. Da li æe na¹a ba¹ta biti lepa i prijatno mesto ili mesto prepuno korova i ðubreta, to zavisi od nas.

Ne zaboravite, najlep¹i vrtovi nastaju jednostavnim plevljenjem korova.

Nauèite da napravite su¹i uz povræe iz mora- nori alge



Ova alga dolazi  iz Japana. Tamo se redovno nalazi u svakodnevnoj ishrani. Koristi se za pravljenje su¹ija (malog rolata od pirinèa i povræa), supa, rezanaca, garniranje salata i kao zaèin sa soja-sosom. Nori-alga, kao i druge alge, gotovo da nema kalorija, ali zato ima minerala vi¹e nego bilo koja druga hrana. Posebno je zdrava za bubrege, organe za mokrenje i reproduktivne organe. Nori-alga iz va¹eg tela èisti holesterol. Po¹to sadr¾i i alginsku kiselinu, koja se ne resorbuje u ljudskom telu, ali ima svojstvo da sna¾no vezuje sve te¹ke metale (arsen, kadmijum, olovo i dr.), nori-alga èisti organizam i ¹titi od negativnog uticaja zraèenja. Zatim,  spreèava razvoj virusa, herpesa, HIV-a i tumora. Gospodin Mièio Ku¹i preporuèuje jedan list nori-alge dnevno za dobro zdravlje. Oni koji imaju problem tiroidne ¾lezde treba da konsultuju svog lekara, po¹to ona sadr¾i jod.

Kako se koristi nori-alga?
Mo¾e se iseæi u traèice i jednostavno spustiti u supu od povræa pet minuta pre kraja. Supi æe ona, pored ne¾nog ukusa mora, dodati proteine, kojima je vrlo bogata.

Recept za su¹i: Uzeti list nori-alge i na njega, u sloju od oko centimetar debljine, naneti pirinaè, ostaviv¹i oko pet centimetara alge nepokriveno. Na jednom kraju, kao za rolat, slo¾iti povræe (¹argarepa, praziluk, per¹un, prethodno kratko blan¹irano i iseèeno na ¹tapiæe). Dodati tur¹iju iseèenu na ¹tapiæe ili umebo¹i pastu. Uviti kao rolat, prethodno pokvasiv¹i nepokriveni kraj vodom, da se zalepi. Tako umotanu algu seæi na po pet centimetara.
Napomena: Ako je list nori-alge crne boje, znak je da nije tostiran. Nori se tostira tako ¹to se list okrenut sjajnom stranom nagore nadnosi nad slab plamen – 15 cm iznad – i polako tostira, pomerajuæi ga svake 2-3 sekunde, dok boju ne promeni u zelenu.
Nori sadr¾i: belanèevina 38,8 mg; kalcijuma 390 mg, gvo¾ða 12 mg, vitamina A 14.000 mg, vitamina C 100 mg, kao i cink, natrijum, jod...       

"Teorija bez praktiène primene je beskorisna, praktièna primena bez teorije je opasna." - ®or¾ Osava

ovo je tek poèetak prièe o makrobiotici, pored link za sajt Mièio Ku¹ija (  Kushi  Institute ) , predla¾emo jo¹ jedan na srpskom  jeziku Zrnce-san, Dru¹tvo za oèuvanje, razvoj i popularizaciju izvorne makrobiotike  koje vodi Sreæko Miliæeviæ.