Dve bebe umrle, vi¹e od hiljadu obolelo od kontaminiranog mleka

Started by Bred, 15-09-2008, 13:30:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta | Blic
Najmanje 1.253 bebe se razbolelo od kontaminiranog mleka u Kini, od kojih je njih 53 u kritiènom stanju, saop¹tilo je danas kinesko ministarstvo zdravlja i potvrdilo ranije vesti da su dve bebe umrle.

Ovo je dvostruko veæi broj sluèajeva nego ¹to je jutros javila kineska ¹tampa obave¹tavajuæi o posledicama mleka kontaminiranog melaminom, hemijskim proizvodom koji se koristi za proizvodnju plastike i lepka, a za koje je utvrðeno da je do¹lo iz mlekare Sanlu.
"Oko 10.000 dece je moglo da konzumira mleko u prahu Sanlu", navedeno je u saop¹tenju ministarstva, ¹to nagove¹tava da bi jo¹ vi¹e beba moglo da oboli.
Ministarstvo je potvrdilo da je dvoje odojèadi umrlo, jedno 1. maja a drugo 22. jula, oba u provinciji Gansu, koja je najvi¹e pogoðena.
Ministar zadu¾en za kontrolu kvaliteta Li Èang Ðijang je saop¹tio da se veruje da je toksièka supstanca ubaèena u punktovima za sakupljanje mleka, a ne na farmama.
Kineski dnevnik na engleskom jeziku "Èajna dejli" navodi da je 19 osoba uhap¹eno u okviru istrage tih centara koji sakupljaju mleko od proizvoðaèa.

Prema poslednjem zvaniènom bilansu objavljenom u petak, 432 bebe je dobilo kamen u bubregu od kontaminiranog mleka u prahu.
Novozelandska kompanija Fontera, u èijem je vlasni¹tvu 43 odsto kompanije Sanlu, juèe je saop¹tila da se znalo o kontaminaciji mleka bar od avgusta i da su vi¹e puta tra¾ili od firme Sanlu da povuèe svoje mleko u prahu iz prodaje.
Kompanija Sanlu je tek krajem pro¹le nedelje, kada je izbio skandal, povukla oko 700 tona svog mleka u prahu.




:news:
Raste broj otrovanih beba
| Izvor: B92
Beograd -- Ministarstvo zdravlja Kine saop¹tilo je da se broj odojèadi obolelih nakon konzumiranja mleka zatrovanog melaninom poveæao na 6.244.

Tri bebe su preminule, saop¹tilo je ministarstvo. Broj beba kojima je postavljena dijagnoza "akutnog otkazivanja bubrega" poveæao se za 158. Kinesko Ministarstvo zdravlja je upozorilo da bi broj otrovanih beba mogao brzo da se poveæa, prenosi agencija Sinhua.

"Posle objavljivanja rezultata testa na melanin, kojim je kontaminirano mleko ¹irom zemlje, sve vi¹e i vi¹e roditelja æe dolaziti da proveri zdravlje svoje dece i mi oèekujemo poveæanje prijavljenih u bolnicama", rekao je ministar zdravlja Èen Zu



:news:
SZO protiv melamina
| Izvor: Tanjug
®eneva -- Melaminu nije mesto u mleènim proizvodima i pre svega u mleku za decu, saop¹tila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dodavanje melamina u prehrambene proizvode, kako je istakla SZO, nije odobrila meðunarodna trgovinska komisija "Kodeks alimentarijus" koja odreðuje standarde vezane za te proizvode na meðunarodnom nivou. SZO je navela u saop¹tenju da samo jo¹ pet zemalja uvoze mleène proizvode iz Kine, a to su Banglade¹, Burma, Jemen, Burundi i Gabon.

Portparolka SZO Fadela Èaib je, meðutim, istakla da je tim zemljama preporuèeno da ispituju mleène proizvode iz Kine kako bi bile sigurne da ne sadr¾e melamin.

Mleèni proizvodi iz Kine zabranjeni su ili povuèeni u Japanu, Bruneju, Singapuru, Maleziji, Hongkongu i na Tajvanu.

Vijetnam je objavio sprovoðenje dr¾avnih testova nakon otkriæa melamina u vi¹e uvezenih uzoraka mleènih proizvoda, dok je Indonezija odluèila da obustavi uvoz mleènih proizvoda iz Kine.

SZO, koju su kineske vlasti prvi put zvanièno informisale o problemu sa zara¾enim mlekom kineskog proizvoðaèa "Sanlu" 11. septembra, zatra¾ila je od Pekinga dodatne informacije, kao i jo¹ podataka od vlasti u Hongkongu i Singapuru nakon informacija objavljenih u ¹tampi o otkriæu tragova melamina u mleènim proizvodima na njihovim tr¾i¹tima, prenela su francuska glasila.

Ta organizacija je navela i da Kina nije u obavezi da dostavlja informacije SZO ukoliko se ne radi o krizi meðunarodnih razmera, veæ samo nacionalnih.

Zabrinuta zbog zdravstvenih afera koje se ponavljaju u Kini veæ nekoliko meseci, Francuska, koja predsedava Evropskom unijom, je zatra¾ila da Evropa pojaèa kontrolu prehramenih proizvoda.

Vlasti u Parizu su saop¹tile da za to imaju podr¹ku izmeðu 15 i 20 zemalja èlanica EU.

Tom detaljnom kontrolom, meðutim, neæe biti obuhvaæeno mleko jer ga zemlje EU ne uvoze iz Kine.

Radi se o za¹titi potro¹aèa tako ¹to æe se uèiniti da proizvodi koji ulaze u Evropu po¹tuju iste standarde koji va¾e i za na¹e proizvoðaèe, istakao je francuski ministar poljoprivrede Mi¹el Barnije.

U Kini je dosad povuèeno ukupno 7.074 tona zara¾enih mleènih proizvoda iz maloprodajnih objekata, objavila je kineska Uprava za industriju i trgovinu.

Juèe je 2,18 miliona inspektora iz ministarstva za industriju i trgovinu posetilo ¹irom Kine ¹est miliona firmi koje se bave proizvodnjom mleènih proizvoda.

Kineske vlasti su primile ukupno 310.000 tu¾bi vezanih za zara¾ene mleène proizvode i zamenile 614,5 tona mleka namenjenog potro¹aèima.

Melamin je smola koju koriste neke kompanije koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda kako bi poveæale nivo proteina u namirnicama.

U manjim kolièinama, ta supstanca se ne smatra toksiènom, ali mo¾e da izazove kamenje u bubrezima, èak i blokadu bubre¾nih funkcija.

Nakon konzumiranja zara¾enog mleka u prahu, u Kini je hospitalizovano oko 13.000 odojèadi meðu kojima se 104 nalazi u te¹kom zdravstvenom stanju, a èetvoro je preminulo tokom poslednjih meseci usled stvaranja kamenja u bubregu.

Van Kine, jo¹ dva deteta su obolela u Hongkongu od zara¾enog mleka.

b92