Predlog Srbije na dnevnom redu

Started by Bred, 17-09-2008, 19:22:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, FoNet, Beta, Blic, Tanjug
Beograd, Njujork, Pri¹tina -- U predlog dnevnog reda Generalne skup¹tine UN uvr¹æen je predlog Srbije da se raspravlja i o Kosovu.

Predlo¾enom rezolucijom Srbije tra¾i se mi¹ljenje Meðunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano progla¹ene nezavisnosti Kosova. Informaciju je Tanjugu potvrdio portparol predsednika Generalne skup¹tine, Enrike Jeves. Odluka je donetom konsenzusom u Generalnom komitetu, rekao je Jeves.

Srbija na ovogodi¹njem zasedanju Generalne skup¹tine UN dolazi sa èinjenicom da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, kao i da je tu nezavisnost priznalo 40-ak zemalja, meðu kojima su najznaèajnije zemlje sveta.

Zato je Beograd pripremio rezoluciju po kojoj bi Meðunarodni sud pravde trebalo da da svoje savetodavno mi¹ljenje da li je potez Pri¹tine o progla¹enju nezavisnosti 17. februara bio u skladu sa meðunarodnim pravom.

Glavna prepreka je na sledeæoj stepenici - Generalnoj skup¹tini, gde uticajnim zemljama UN koje su priznale nezavisno Kosovo otvaranje tog pitanja pred Meðunarodnim sudom pravde ne ide u prilog.

“To ¹to tra¾i Srbija je prosto jedno pitanje da li je jednostrano progla¹enje nezavisnosti Kosova u skladu sa meðunarodnim pravom. Tome nije lako da se politièki suprotstavi, ali je isto tako i prilièno nelagodno za te zemlje jer bi sud zaista mogao da doðe do zakljuèka da to nije u skladu sa meðunarodnim pravom", obja¹njava Varadi.

"Politièki interesi su ovde u pitanju i radi se o zemljama koje imaju dosta krupne moguænosti za lobiranje. Tu je, naravno, i situacija koja je iskrsla sa Ju¾nom Osetijom i Abhazijom, nije lako proceniti u kom pravcu to ima uticaja, ali se meni èini da to mo¾e da pojaèa na¹u poziciju”, ka¾e Varadi.
Ako bi sve i¹lo kako treba za Srbiju i ocena se na¹la pred Meðunarodnim sudom pravde, on nikakvom sudskom odlukom ne bi mogao da vrati Kosovo, ali bi do¹lo do znaèajnog preokreta u meðunarodnom pola¾aju Srbije, ka¾e profesor Varadi.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=17&nav_id=319068

KaBoom

A ko su sudije u meðunarodnom sudu pravde? Amerikanci, Francuzi, Englezi, Holanðani...?

A ni¹ta, sud æe dosuditi da je sve legalno i ok. I idemo dalje... :roll:

mirror-girl

Pa naravno...Sta bi drugo mogli da ocekujemo?! :wall:

Bred

pa ono, nada poslednja umire ... da ce nesto promeniti i da u ovom surovom i antisrpskom svetu postoji malo pravde i prava za nas ...

:wink: :hm

mirror-girl

Ma glupo predubedjenje da nas ceo svet mrzi...Bolje je gledati u svom dvoristu jer nece nas niko unistiti,sami cemo medjusobno...

frckica-j

Tako je Mirrorko!  :pljes:
Oni samo tra¾e svoj interes. Mi smo ti koji smo razjedinjeni i koji sami sebe ukopavamo. A oni ubiru plodove na¹eg rada, nalazeæi svoju korist u svemu.
Jeste li vidjeli kako su reagovali na Rusiju nakon svega sa Gruzijom? "Nije lijepo to ¹to radite", samo taj komentar. Ne smiju vi¹e. Prijetnja sankcijama za Ruske firme, na ¹ta Medvedev ka¾e da æe vratiti istom mjerom. Tako se to radi. A mi... Mi smo mi.

Bred

Ali mi nismo Rusija devojke ....

Kako izboriti se za pravdu za jednu malu zmelju kao sto je Srbija?

Ocigledno nikako ...  :box

frckica-j

Jo¹ kako smo slo¾ni kao nacija i svaki gradiæ 'oæe svoju dr¾avu, pa i ne bili mali.

mirror-girl

Pa i kad smo bili veliki,raspali smo se,sad smo mali,i kad covek pomisli da nema sta da se raspadne,ipak proces nastavlja da fura...

Da smo malo bolji i pametniji ljudi,svoju unutrasnju politiku bi prvo ojacali,a ne da se bavimo tudjim stvarima dok nama gori pod nogama....

frckica-j

Taèno. Ali ka¾em ja, svi hoæe svoje dvori¹ta da u njemu budu kraljevi. A sve nacije na svijetu imaju iste probleme, samo su pametni ljudi pa to ostavljaju po strani zarad veæe i ekonomski jaèe dr¾ave.

Bred

Ali devojke nama je to UVEK nedostajalo , pogledajte kroz istoriju, tako da tesko da smo se sad opametili ...  :ohwell:

mirror-girl

Pa dolaze novi ljudi...Nije nam to genetska mutacija...

frckica-j

Pa ja i govorim kroz istoriju, stariju, noviju svejedno! Uvijek je isto!

Bred

#13
Predlog Srbije na dnevnom redu u UN
| Izvor: B92, FoNet, Beta, Politika, Tanjug
Njujork, Pri¹tina, Sarajevo, Zagreb, Ni¹ -- Generalna skup¹tina UN uvrstila u dnevni red 63. zasedanja zahtev Srbije da Meðunarodni sud pravde da mi¹ljenje o Kosovu.

Na drugoj plenarnoj sednici, koja je poèela popodne u sedi¹tu UN u Njujorku, Skup¹tina je podr¾ala preporuku sadr¾anu u taèki 61. Prvog izve¹taja Generalnog komiteta UN da se u dnevni red zasedanja ukljuèi zahtev za savetodavno mi¹ljenje Meðunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano progla¹ene nezavisnosti Kosova.

Na dana¹njoj plenarnoj sednici, na kojoj su uèestvovali ¹efovi delegacija zemalja èlanica Generalne skup¹tine UN, SAD su se uzdr¾ale od glasanja.

"SAD ponavljaju podr¹ku Meðunarodnom sudu pravde, ali primeæujemo da ima sluèajeva kada zahtev za mi¹ljenjem tog suda nije prikladan. U svetlu te politike, ne protivimo se da se Generalna skup¹tina izjasni o tom zahtevu, a SAD se, stoga, distanciraju od glasanja", rekla je amerièka predstavnica.

Rasprava o tome biæe voðena u okviru rasprave o unapreðenju pravde i meðunarodnog prava. Datum rasprave o zahtevu Beograda jo¹ nije odreðen.

Tadiæ za Kosovo na terenu prava

Boris Tadiæ je izjavio da æe poku¹ati da obezbedi podr¹ku da se kosovsko pitanje iz sfere politike prebaci na teren prava.

"Mi smo do sada imali podr¹ku nekih zemalja stalnih èlanica Saveta bezbednosti i èlanica Generalne skup¹tine UN, ali oèigledno je da nam je potrebna ¹ira podr¹ka“, rekao je predsednik Tadiæ.

"Zbog toga na¹a inicijativa za savetodavnim mi¹ljenjem Meðunarodnog suda pravde i rezolucija koju predla¾emo na usvajanje 63. Generalnoj skup¹tini jeste izuzetno va¾na za dalji tok i dalji proces vezan za utvrðivanje buduæeg statusa Kosova i Metohije", naveo je on.


nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=19&nav_id=319486



:news:
"Veæina u UN za inicijativu Srbije"
| Izvor: Tanjug
Luksemburg, Pri¹tina -- ©ef diplomatije Luksemburga ®an Aselborn smatra da æe inicijativa Srbije biti prihvaæena u Skup¹tini UN velikom veæinom.

Aselborn je naveo da nije moguæno uskratiti nekoj dr¾avi pravo da tra¾i mi¹ljenje od Meðunarodnog suda pravde "ako smo principijelni". On je, meðutim, rekao da "u Beogradu gre¹e ako misle da time mogu re¹iti problem Kosova, on æe tako samo biti zamrznut".

On je rekao da je Kosovo priznalo 47 dr¾ava "i ta priznanja odluka Meðunarodnog suda pravde ne mo¾e poni¹titi".

EU treba da pomogne Srbiji da izvr¹i "dekosovizaciju politièke agende i svakodnevice" i ako tome doprinosi aktiviranje Prelaznog sporazuma o trgovini i prolazak inicijative Beograda u Generalnoj skup¹tini UN 'onda to treba podr¾ati", rekao je Aselborn novosadskom "Dnevniku" .

"Treba preseæi konstantni stres koji srpsko dru¹tvo ima zbog Kosova", kazao je ¹ef luksembur¹ke diplomatije i dodao da èlanice EU, uoèi glasanja u Njujorku, poku¹avaju da zauzmu zajednièki stav o tom pitanju jer zasad postoje razlike meðu njima.

Sejdiju: Pri¹tina nije zabrinuta

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju nije zabrinut zbog stavljanja inicijative Srbije za ispitivanje legalnosti progla¹enja nezavisnosti Kosova na dnevni red Generalne skup¹tine UN-a, jer smatra da zahtev Srbije neæe dobiti podr¹ku u UN-u, prenose danas pri¹tinski mediji na albanskom.

"Ne mislim da æe biti meðunarodne podr¹ke za inicijativu Srbije. Ne mogu reæi koja æe biti odluka Generalne skup¹tine UN-a, ali èitav proces za nezavisnost Kosova je zasnovan na meðunarodnim principima i ima meðunarodnu pod¹ku, pa zbog toga i nismo zabrinuti", rekao je Sejdiju za pri¹tinski list "Ekspres".

Sejdiju je juèe otputovao u Njujork zajedno sa ministrom inostranih poslova samoprogla¹ene Republike Kosovo Skenderom Hisenijem, najavljujuæi pred put sastanke sa raznim liderima tokom narednih devet dana, koliko æe boraviti u sedi¹tu UN.

Kosovski predsednik je ocenio da inicijativa Srbije mo¾e uticati da se neke zemlje dvoume oko priznavanja Kosova, ali je rekao da "Kosovo ipak ima veliku meðunarodnu podr¹ku".

Sejdiju je rekao da je uveren da æe i zemlje regiona veoma brzo priznati nezavisnost Kosova.

"Oèekujem da æe se to brzo desiti. Nije na meni da ka¾em datume, ali prema svim sada¹njim signalima, ubrzo æe biti pozitvnih koraka" rekao je Sejdiju, pre odlaska u Njujork.

b92




:news:
Jeremiæ: Velika pobeda
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Njujork, Beograd, Pri¹tina -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremiæ ocenjuje da je usvajanje rezolucije Srbije u Generalnoj skup¹tini UN "pobeda ne samo Srbije, veæ i meðunarodnog prava".

Predlog rezolucije Srbije da se Meðunarodni sud pravde izjasni o legalnosti progla¹enja nezavisnosti Kosova podr¾ala je veæina zemalja u Generalnoj skup¹tini Ujedinjenih nacija. "Nismo se libili da odemo svuda, da razgovaramo sa svima, rezultat na¹ih napora je ova velika pobeda u Generalnoj skup¹tini Ujedinjenih nacija", rekao je Jeremiæ.

"Ali, ne treba imati bilo kakvu sumnju, najte¾i deo posla je i dalje ispred nas", dodao je Jeremiæ.

Za rezoluciju je glasalo 77 dr¾ava èlanica UN, ¹est je bilo protiv, dok su 74 dr¾ave bile uzdr¾ane. Zemlje èlanice EU nisu bile jedinstvene prilikom glasanja, veæinom su bile uzdr¾ane, ali je pet zemalja podr¾alo rezoluciju.

Protiv su bile SAD, Albanija i ostrvske dr¾avice Nauru, Palau, Mar¹alska Ostrva i Mikronezija. Od èlanica EU, za rezoluciju Srbije bile su Slovaèka, Rumunija, Grèka, Kipar i ©panija.

Jeremiæ veruje da æe se Meðunarodni sud pravde izjasniti u korist Srbije, ¹to bi trebalo da dovede do ponovnog vraæanja Pri¹tine i Beograda za pregovaraèki sto.

“Nakon ¹to se Sud bude izjasnio o tome da li je progla¹enje nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca u skladu s meðunarodnim pravom, a mi znamo kako æe se on izjasniti, ne mo¾e nikako drugaèije da se izjasni nego da ka¾e ono ¹to jeste, a to je da je meðunarodno pravo, Rezolucija 1244 i Povelja Ujedinjenih nacija prekr¹ena. Nakon toga, oèekujemo novi proces, oèekujemo nove pregovore“, rekao je Jeremiæ nakon sednice Generalne skup¹tine UN.

Jeremiæ je nakon sednice Generalne skup¹tine UN razgovarao s generalnim sekretarom Ban Ki Munom o tome da se ubrza dijalog o ¹est taèaka u procesu rekonfiguracije UNMIK-a. “Optimista sam da taj proces mo¾e uskoro doneti pozitivne rezultat", rekao je Jeremiæ na konferenciji za novinare u sredu u sedi¹tu UN u Njujorku.

On je izrazio nadu da æe naredni tromeseènom izve¹taj generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu sadr¾ati dogovor sa Beogradom o ¹est taèaka u procesu preustrojstva UNMIK-a.

Po¹to je saznao rezultat glasanja, britanski ambasador u UN D¾on Sojers poruèio je da mi¹ljenje Meðunarodnog suda pravde nije obavezujuæe.

"Cilj tog predloga je da uspori proces priznanja nezavisnosti Kosova, ali i da onemoguæi uèe¹æe Kosova u meðunarodnim institucijama", rekao je Sojers.

"Moja delegacija ¾ali ¹to su na¹e srpske kolege odbile da naðemo zajednièki naèin da idemo dalje. Oni su odluèili da ovu rezoluciju predstave preko Generalne skup¹tine UN bez imalo debate. Za ¾aljenje je ¹to je Srbija izabrala taj kurs", naveo je Sojers.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=09&nav_id=322637