„Dina“ uskoro i za plaæanje preko interneta

Started by Bred, 18-09-2008, 14:51:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D. Ni¹aviæ | Blic

Od kraja ovog meseca biæe omoguæeno plaæanje domaæom „dina“ karticom preko interneta, najavio je juèe Radovan Jela¹iæ, guverner Narodne banke Srbija, na okruglom stolu magazina „Bankar“.

Godi¹nje se, prema reèima guvernera, obavi 25 miliona transakcija „dina“ karticom, od èega je milion preko mobilnog telefona. Jela¹iæ je rekao da je bilo razgovora da se nacionalna kartica kobrendira sa nekim meðunarodnim sistemom, ali da se jo¹ ne zna kada æe se to desiti.

Aleksandra Ognjanoviæ, direktor direkcije alternativnih kanala distribucije „Erste banke“, ukazala je na to da je potrebna edukacija graðana o prednostima kori¹æenja kartica.
- U 2004. godini od ukupnog broja transakcija 47 odsto je kori¹æeno na POS terminalima, dok je danas taj procenat ne¹to malo veæi - 53 odsto - ukazala je Ognjanoviæeva.
Milo¹ Nedeljkoviæ, direktor Sektora za direktne kanale „Banke Inteza“, ukazao je na to da „dina“ kartica u Srbiji do¾ivljava ekspanziju, ali da i dalje dominiraju debitne kartice, koje se uglavnom koriste za podizanje gotovine.
Ljubica Banoviæ, direktor sektora alternativnih kanala distribucije bankarskih usluga „Komercijalne banke“, naglasila je da ima prostora za razvoj biznis kartica.
U Srbiji ima vi¹e od pet miliona platnih kartica, od èega je 1,2 miliona kreditnih kartica. Trenutno je, prema podacima Kreditnog biroa Udru¾enja banaka Srbije, na kreditnim karticama odobren limit u iznosu od 78,3 milijarde dinara, a iskori¹æena je 40,1 milijarda dinara.