Amerikanaci veruju u anðele i raj

Started by Bred, 19-09-2008, 18:52:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta-AFP |Blic

Vi¹e od 55 odsto Amerikanaca veruje da ih èuva anðeo èuvar i 67 odsto je sigurno da raj postoji, rezultati su najnovije ankete o religiji u SAD. Institut Bejlor za istra¾ivanje religija postavio je 350 pitanja grupi od 1.648 ispitanika.

Veæina ispitanika je rekla da ih anðeo èuvar èuva od nesreæa. "To me zaista iznenadilo. Kad sam otkrio da polovina Amerikanaca u to veruje, bio sam ¹okiran. Nisam to oèekivao", rekao je jedan od autora studije Kristofer Bejder.
Samo èetiri odsto Amerikanaca je reklo da su ateisti, a 11 odsto da ne pripada nijednoj crkvi.
Ukupno 67 odsto Amerikanaca veruje u postojanje raja, 17 odsto je reklo da raj verovatno postoji, dok je èak 73 odsto saop¹tilo da pakao postoji.
®ene vi¹e veruju u postojanje raja od mu¹karaca (68 odsto ¾ena i 56 odsto mu¹karaca), crnci vi¹e veruju u raj od belaca (86 odsto crnaca i 60 odsto belaca), navodi se u anketi.
Republikanci vi¹e veruju u raj od demokrata (77 odsto republikanaca i 54 odsto demokrata).
Oko 45 odsto Amerikanaca je reklo da je imalo neko mistièno iskustvo tokom ¾ivota. Konzervativni protestanti su najvi¹e imali takva iskustva, vi¹e od liberalnih protestanata, katolika i Jevreja.

philoserbiana

verujem da postoje raj i pakao,ali interpretacije istih su razlicite...to ne mora nuzno biti neki vrt ili vatra i kuvanje u loncu,to moze biti i stanje duse...dobro ili lose...lako ili tesko  :a
ljudi po krstenju "dobijaju" andjela cuvara...
zanima me kakva bi statistika ovog tipa bila kod nas  :wink:

frckica-j

Nemam neku posebnu viziju raja i pakla, ali me je odu¹evila "Bo¾anstvena komedija". Kad smo kod, toga, mogla sam to ponovo proèitati. A i zemlja mo¾e biti raj, kad bismo nauèili da ¾ivimo i u¾ivamo u sitnicama.
Sestri moje prijateljice su prognozirali da æe umrijeti od raka dojke a ima 2 male djece. Umjesto da padne u depresiju borila se kao lavica, zbog njih. I jo¹ je ¾iva. Sada je dobro, navodno je ozdravila, mada se nikad ne zna. A nikad je nisam vidjela tu¾nu ili da plaèe na svoju sudbinu. Od nje sam uèila ¹ta je optimizam i volja za ¾ivotom. Ona i danas ka¾e da je raj tamo gdje je porodica.

A vjerujem da anðeli postoje. Meni najbitnije osobe su za dlaku izmakle te¹ke nesreæe sa lakim povredama ili èak nepovreðeni. Mora da postoje! Jer logiènog opravdanja nema!

Enea

Kakve su bwe owe teme?
Srbiji weruju da je kra neizlechiw a owi weruju u raj.  :wacko:

frckica-j

HAHAHA! Ne, moja konstatacija je da èovjek i od svog ¾ivota na majèici Temlji mo¾e da napravi raj ako to ¾eli, bez obzira na sve, pa èak ni na tako te¹ku bolest.