Konkurencija u fiksnoj telefoniji

Started by Bred, 20-09-2008, 12:47:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Ministarstvo telekomunikacija najavilo je za narednu godinu liberalizaciju tr¾i¹ta fiksne telefonije.

U Srbiji oko 200 hiljada ljudi jo¹ uvek èeka na fiksni telefon, a nekoliko stotina hiljada graðana imaju dvojnika. To bi trebalo da se promeni uvoðenjem konkurencije u fiksnu telefoniju. Novi operateri, graðanima bi trebalo da ponude i nove usluge, koje jo¹ uvek nisu poznate domaæem tr¾i¹tu.

Kompanija YuBC je pre dve godine podnela zahtev za izdavanje licence u fiksonoj telefoniji.

Naime Zakon o telekomunikacijama dozvolio je jo¹ 2005. uvoðenje konkurencije.

Meðutim, prema reèima direktora kompanije YuBC Sime Ivane¾e, to do sada nije uèinjeno.

“Mislim da jo¹ uvek ne postoji politièka volja da se pusti konkurencija. Evo, ja æu samo reæi, u fiksnoj telefoniji u Hrvatskoj postoji 20 operatera - malih, ali je krenula konkurencija. Kod naas, svi se boje konkurencije, iako ja mislim da u svakoj poslovnoj zgradi, da u svakom stambenom objektu mora da postoji minimum tri operatera. Tri operatera je konkurencija, dva ne, dva se dogovaraju“, smatra Ivane¾a.

Kao jedan od razloga za odugovlaèenje uvoðenja konkurencije na tr¾i¹tu fiksne telefonije navodi se i potreba za¹tite kompanije Telekom Srbija pre privatizacije.

Direktor tog preduzeæa, Branko Radujko, smatra da to nije neophodno.

“Nema potrebe da se naroèito vodi raèuna o interesima Telekoma. Mi æemo se snaæi i odr¾ati dominantnu poziciju i u najliberalnijim uslovima na tr¾i¹tu“, oèekuje Radujko.

Liberalizacija tr¾i¹ta i prodaja Telekoma su meðutim, prema reèima sekretara Ministarstva telekomunikacija Slobodana Lakete, paralelni i povezani procesi.

“Nama je jako bitno da se ostvare oba cilja – da s jedne strane, taj proces uspe, znaèi da se na neki naèin dr¾ava Srbija plasira kroz na¹a preduzeæa na nekom meðunarodnom tr¾i¹tu akcija, a sa druge strane, da jednostavno doðemo u situaciju da nam se sektor efikasno razvije i da ne doðemo u situaciju, a toga je bilo, da prodate monopol“, ka¾e Laketa.

U Ministarstvu, meðutim nagla¹avaju da je bez obzira na postojeæe zakonske moguænosti za konkurenciju neophodno odrediti pravila koja æe operateri morati da po¹tuju.

Osim pravilnika o meðunarodnom povezivanju agencija za telekomunikaciju treba da usvoji pravilnik o telekomunikacionim mre¾ama kao i pravilnik o ceni kori¹æenja brojeva u numeraciji.




:news:
Ministarka: Cene neæe biti ni¾e
| Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Uvoðenje novih operatera u fiksnoj telefoniji sledeæe godine, neæe dovesti do smanjenja cena, ka¾e ministarka za telekomunikacije Jasna Matiæ.

Ministarka je gostujuæi u Vestima TV B92 kazala da je Akcionim planom za telekomunikaciju, predviðeno da, polovinom 2009. godine, doðe do liberalizacije fiksne telefonije, odnosno do raspisivanja tendera za drugog ili treæeg operatera u fiksnoj telefoniji.

Prema njenim reèima, to znaèi da æe graðani pojedinaèno moæi da naðu bolju i povoljniju uslugu, ali da to ne znaèi da æe doæi i do smanjenja cena.

Matiæeva je kazala da je trenutno rano govoriti o tome koje su zainteresovane kompanije za operatere u fiksnoj telefoniji.

"Neke od velikih telekomunikacionih operatera, koji su kod nas veæ prisutni u drugim segmentima na tr¾i¹tu, su potencijalno zainteresovani, ali svetska finansijska kriza trenutno ote¾ava izja¹njavanje i trebaæe da proðe nekoliliko meseci da vidimo kakva je slika", rekla je ministarka.

Ukoliko se svi ti propisi na vreme usvoje prvi konkurent jedinom srpskom opereteru mogao bi da se pojavi na tr¾i¹tu u toku 2009.