Prva pomoæ koju svaki roditelj mora da zna

Started by Bred, 18-09-2008, 15:07:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/JS | Blic

©ta biste uradili da vam se dete gu¹i? Polovina nas ne bi znala kako da se pona¹a u takvoj situaciji. „Izuzetno je znaèajno kako æete reagovati u prvih nekoliko minuta nakon ¹to se va¹em detetu desi neka nezgoda. Time mu mo¾ete spasti ¾ivot“, ka¾e D¾o Maligan iz britanskog Crvenog krsta.

„Nekoliko jednostavnih postupaka za pru¾anje prve pomoæi detetu lako je nauèiti.“ Evo ¹ta dr Maligan savetuje:

Kad se dete otruje
©ta treba da uradite: Poku¹ajte da otkrijete ¹ta je dete progutalo, koliko i kada. Odmah pozovite Hitnu pomoæ i sa sobom u bolnicu ponesite boèicu iz koje je dete pilo. Ako je dete povraæalo, ponesite sa sobom i malo sadr¾aja koji je mali¹an povratio. ©ta ne smete da radite: Nemojte da izazivate povraæanje kod deteta jer ono ¹to mu ¹teti dok ga guta, ¹teti mu i dok povraæa. Nemojte mu davati da pije jer se neke supstance br¾e apsorbuju ako se rastvore.

Kad se dete opeèe ili o¹uri
©ta treba da uradite: Dr¾ite opeèeno mesto pod mlazom hladne vode 10 minuta - toliko je vremena potrebno da se ko¾a oslobodi efekta kuvanja. Pokrijte opeèeno mesto sterilnom gazom. ©ta ne smete da radite: Nipo¹to nemojte bu¹iti plikove, niti na silu skidati odeæu s opeèenog mesta. Ne ma¾ite opeèeno mesto puterom, uljem ili bilo kakvim losionom.

Gu¹enje
©ta treba da uradite: Savijte detetu glavu ka kolenima, a zatim ga sna¾no udarite izmeðu lopatica èetiri do pet puta i terajte ga da ka¹lje. Stanite iza deteta, stavite mu svoju pesnicu na dno grudne kosti, a drugu ruku preko pesnice i èvrstim trzajima pritisnite pet puta. Isti postupak ponovite sa stomakom. Stavite pesnicu na sredinu detetovog stomaka, odmah ispod rebara i èvrsto pritisnite navi¹e pet puta (ovaj postupak ne va¾i za bebe do godinu dana). Posle tri neuspe¹na poku¹aja, pozovite Hitnu pomoæ. ©ta ne smete da radite: Ne kopajte detetu po ustima. Stavite mu prst u usta samo ako mo¾ete da izvadite ono ¹to mu se zaglavilo u grlo. Ne drmusajte dete i ne okreæite ga naglavaèke.