Bez smanjivanja Vojske Srbije

Started by Bred, 21-09-2008, 12:54:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Vojska Srbije neæe smanjivati brojno stanje, veæ se umesto toga razmatra moguænost poveæanja broja vojnika za 2.000.

Ministar odbrane Dragan ©utanovac pozvao je zainteresovane vojnike da nastave karijeru kao profesionalni vojnici, jer je Srbija spremna za potpunu profesionalizaciju vojske. Koncept da Srbiji treba manja, ali efikasna vojska bio je aktuelan poslednjih nekoliko godina.

Pre dve godine, kada je napravljen nacrt strategijskog pregleda odbrane, bilo je predviðeno da se do 2010. godine Vojska Srbije svede na 21.000 vojnika. Meðutim, pro¹le nedelje predsednik Srbije je najavio da se razmatra moguænost da se Vojska Srbije sa sada¹njih 28.000 poveæa na 30.000 vojnika.

U vojsci navode da su se promenile okolnosti.

"To, kolika i kakva æe vojska biti, uvek zavisi od potreba i moguænosti. Spoljno-politièka i bezbednosna situacija postala je kompleksnija. U svakom sluèaju, situacija nije takva da vojsku treba dalje da smanjujemo. Proklamovana neutralnost je jedna dimenzija, ali faktièko stanje je takvo da nismo ni u kakvom savezni¹tvu. A situacija u bezbednosnoj sferi u regionu, pa i u svetu, je takva da nije razumno dalje smanjivati vojsku", kazao je naèelnik General¹taba Vojske Srbije Zdravko Pono¹.

U Ministarstvu odbrane navode da je procenjeno da Srbiji treba sna¾na, efikasna i moderna vojska, kao i da 2.000 novih vojnika neæe biti dodatno optereæenje za bud¾et.

"Uslovno reèeno jesmo odstupili od koncepta smanjivanja oru¾anih snaga, s jedne strane zato ¹to danas uniformisanih lica ima vi¹e od 30.000 u Ministarstvu odbrane i General¹tabu. Na¹a ¾elja je da demilitarizujemo Ministarstvo odbrane i da novom sistematizacijom i organizacijom u upravni deo dovedemo veæi broj civila, a da oficire i podoficire koji su trenutno u Ministarstvu vratimo u trupu i time æemo praktièno tih 30.000 veæ ispuniti", rekao je ministar odbrane Dragan ©utanovac.

Inaèe, Srbija ima duplo vi¹e vojnika nekog bilo koja druga biv¹a jugoslovenska republika. Od susednih zemlja, veæu vojsku imaju jedino Rumunija i Bugarska.

Dragi¹iæ: U skladu sa opredeljenjem dr¾ave

Vojni analitièar Zoran Dragi¹iæ ocenjuje za B92 da je najavljeno poveæanje apsolutno u skladu sa opredeljenjem dr¾ave o vojnoj neutralnosti.

"Ukoliko ste neutralni, to znaèi da ne mo¾ete da delite svoje bezbednosne rizike sa zemljama sa kojima ste u nekoj vrsti alijanse, tako da u tom sluèaju morate samo podneti mnogo veæa optereæenja za vlastitu bezbednost. S te strane, sasvim je logièno da se mora poveæati broj vojnika", rekao je Dragi¹iæ.

"Mislim da snosimo konsekvence, po mom sudu, ishitrene i nepromi¹ljene odluke koja je doneta za vreme prethodne vlade i prethodnog saziva parlamenta, a to je ta prièa o neutralnosti", dodaje on.

Dragi¹iæ nije mogao da proceni koliko æe poveæanje broja vojnika opteretiti bud¾et Srbije, ali je siguran koncept neutralnosti mnogo vi¹e ko¹ta nego pripadnost bezbednosnom savezu.

"Mislim da bi Srbija, ako ba¹ istrajava na konceptu neutralnosti, morala vrlo brzo da izaðe iz programa Partnerstvo za mir, jer su te dve stvari nespojive. Treæa stvar koju Srbija treba da tra¾i je da se ugovorom prizna njena neutralnost, da druge dr¾ave to priznaju", rekao je on.

On dodaje da neutralnost "ko¹ta".

"To lepo zvuèi – neutralni smo, neæemo u nikakve blokove, s druge strane graðanima treba objasniti ¹ta to konkretno znaèi, a èini mi se da èak i oni koji su tu odluku donosili nisu ba¹ bili do kraja upoznati pred kakve potencijalne probleme to mo¾e da stavi dr¾avu", kazao je Dragi¹iæ.