Kviz 'Tv slagalica'

Started by nasty girl, 08-07-2007, 22:35:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



OD MUZIÈKE DO TV SLAGALICE


TV slagalica je kviz sa najdu¾om tradicijom meðu TV kvizovima na na¹im prostorima. Traje 12 godina i okuplja sve veæi broj gledalaca kojima je, kako sami ka¾u, postala omiljena serija koju ne propu¹taju.

O tome svedoèe podaci prema kojima je TV slagalica veæ nekoliko godina meðu deset najgledanijih emisija na svim TV stanicama u na¹oj zemlji. Meðu emisijama istog ¾anra zauzima jedno od prva tri mesta. Ovako zavidan nivo gledanosti i opstanak na¹eg domaæeg kviza u o¹troj konkurenciji licencnih TV kvizova mo¾e da se objasni ocenom gledalaca i takmièara, da je TV slagalica kviz koji uz zanimljive igre ima du¹u.

Prvu emisiju ovog kviza pod nazivom 'Muzièka slagalica' , TV Beograd emitovala je 22. novembra 1993.godine.


Menjale su se ekipe koje su je osmi¹ljavale i realizovale. Urednici, dvadesetak voditelja, pribli¾no toliko takmièarskih igara, vi¹e od 4500 takmièara, vreme i mesto emitovanja, grafièki i scenski izgled, nagrade i njihova vrednost, sponzori, naziv, odnosno predznak emisije, uslovi pod kojim je kviz raðen...

Danas je to TV slagalica, porodièni kviz zabave i znanja TV Beograd, èije æe 3000. izdanje biti emitovano 7. aprila 2006. godine na Prvom programu RTS-a.

Od maja pro¹le godine kviz se emituje svih sedam dana u nedelji. Premijere su na RTS 1 u 18 sati i 55 minuta ,a reprize ,takoðe na RTS1 u 9 sati i 35 minuta.


STA KA®U BROJKE

Dvanaest i po godina emitovanja
3 000 emisija
Dvadesetak voditelja
Oko 5 000 takmièara
6 000 pojmova u igri slagalica
6 000 zadataka u igri berze odnosno, parovi
6 000 matematièkih zadataka
12 000 pitanja I odgovora u igri ko zna, zna

U skladu sa tradicijom pobolj¹avanja kvaliteta, od 28. septembra 2005. godine TV slagalica se preporuèuje gledaocima novim igrama, voditeljskim licima , grafièkim i scenografskim re¹enjima.

OP©TA PRAVILA

Pravo da uèestvuju u kvizu TV slagalica imaju svi kandidati koji re¹e i popune test – prijavu, izuzev zaposlenih u RTS i èlanova njihovih porodica.

* TV slagalica se snima i emituje po ciklusima.
* Svaki ciklus ima 61 emisiju.
* U Svakoj emisiji uèestvuje takmièarski par.
* Takmièari se biraju na osnovu rezultata testiranja.
* Od ukupno 61 emsije u jednom ciklusu, 40 su kvalifikacije za èetvrtfinale, a 21 borbe za plasman od prvog do osmog mesta, po kup sistemu.
* Osam takmièara sa najveæim brojem pobeda, ili bodova kvalifikuje se u èetvrtfinale.
* Jedan takmièar u kvalifikacijama mo¾e da pobedi najvi¹e u sedam emisija.
* Takmièarski parovi u èetvrtfinalu sureæu se u po dve emisije, u polufinalu i borbama za treæe mesto u po tri emisije, a u finalu u èetiri emisije.
* Osam najuspe¹nijih takmièara u jednom ciklusu kviza, dakle svi koji su se plasirali u èetvrtfinale, dobijaju nagrade èija je vrednost rangirana prema redosledu plasmana.



Uz prijatniji vizuelni izgled, nove ¹pice, d¾inglove, grafièki izgled igara i scenografiju prilagodjenu svim tim promenama, «TV slagalica» æe potvrditi svoje mesto i steæi nove poklonike voditeljskim pojaèanjem. Pored Danijele Pantiæ, kroz «TV slagalicu» takmièare i televizijsku publiku vodiæe svih sedam dana u nedelji novo lice RTS-a Marija Veljkoviæ.

voditelji: Danijela Pantiæ i Marija Veljkoviæ
supervizor kviza: Milka Caniæ
reditelj: Nada Vuèkoviæ
urednik: Slavica Æiroviæ

Takmièarske igre i pravila

Od septembra 2005. godine uèesnici kviza takmièe se u 5 igara. Sve igre su vremenski ogranièene. Pismo je æirilièno, osim u podacima koji zahtevaju latinicu.

Igre su sledeæe:
1. SLAGALICA – IGRA SLOVIMA

Princip takmièenja je individualno re¹avanje zadatka.Vreme za re¹avanje je 30 sekundi. Takmièari re¹avaju dve slagalice. Svaki takmièar znakom stop zaustavlja kompjuter i sluèajnim izborom bira 12 slova od kojih sastavlja najdu¾u, odnosno ¹to du¾u reè. Svako slovo vredi dva poena. Sastavljene reèi moraju da budu u duhu srpskog jezika, proverljive u reèniku. Glagoli u infinitivu, a reèi koje se menjaju po pade¾ima u nominativu jednine, odnosno mno¾ine.

2. DODAVANJE – IGRA BROJEVIMA

Princip takmièenja je naizmenièno re¹avanje zadatka. Vreme za re¹avanje je 90 sekundi. Takmièari re¹avaju dva dodavanja. Od sluèajno izabranih 15 brojeva u rasponu izmeðu 1 i 50 takmièari odabiraju po pet svojih brojeva. Komjuter odabira i broj – metu, do koje takmièari treba da stignu dodajuæi naizmenièno, broj po broj, od prethodno izabranih svojih pet. Brojevi se sabiraju. U ovoj igri gubi takmièar koji prema¹i broj – metu, a pobednik osvaja 30 poena.

3. SPOJNICE – IGRA SPAJANJA POJMOVA

Princip takmièenja je preuzimanje odgovora.Vreme za re¹avanje je 90 sekundi. Takmièari re¹avaju dve spojnice. Zadatak je da se 10 pojmova ili pitanja iz leve kolone spoje sa odgovarajuæim ponuðenim odgovorima u desnoj tabeli. Taèna kombinacija vredi 5 poena. Takmièari odgovaraju u kontinuitetu dok ne pogre¹e. Tada re¹avanje zadatka nastavlja protivnik.

4. KO ZNA,ZNA – TEST OP©TE KULTURE

Princip takmièenja je ko æe pre.Vreme za prijavljivanja je 5 sekundi.Takmièari odgovaraju na 1o pitanja. Takmièar koji je u prijavljivanju bio br¾i za taèan odgovor dobija 10 poena, a za netaèan mu se oduzima 5 poena. Iste poene dobija, odnosno gubi, njegov protivnik koji ima pravo da odgovara samo ako se prijavio u predviðenih 5 sekundi za razmi¹ljanje.

5. ASOCIJACIJE

Princip takmièenja je naizmenièno re¹avanje zadatka. Vreme za re¹avanje zadatka je 150 sekundi. Takmièari re¹avaju dve asocijacije. Naizmeniènim otvaranjem skrivenih pojmova po kolonama takmièari treba da doðu do re¹enja po kolonama i do konaènog, takoðe skrivenog re¹enja. Pobednik je takmièar koji prvi doðe do konaènog re¹enja zadate asocijacije. U ovoj igri mo¾e da se maksimalno osvoji 34 poena.

RTS

tarantulica

Ja obozavam Slagalicu!  :loptica
To je jedna od najboljih emisija kod nas, svidja mi se jer ima razlichite igre, malo slova, malo brojeva, logika...  :Bog

Sole

e, ja volim isto to da gledam, mada svi kazu kako je nekako penzionerski.
mozda i jeste, s obzirom da me deka navukao na nju.
medjutim, bas me briga, volim da proverim svoje znanje, a i u to vreme nema nista posebno na tv-u, tako da mi dobro dodje.
sto kaze paucic, ima od svega po malo.
;-)

pereca

Milka Canic je najjaci lik  :luda
Ima je i na wikipediji  :)

Sole

ma, ona Milka... :roll:
dobar joj posao, da sedi i vice : "dobro vece!" i to onakvim tonom.
meni je ona mnogo smesna! :lol2:
mislim, supervizor! :shock
moj deda mi bio najjaci kad je sreo u busu ili tu negde blizu nas, prisao joj, isprica se covek sa njom, kako on prati, gleda, ovo, ono, bas mi je bilo... :trfr:

AquArius


Neke od "definicija" Milke Canic  :K (http://www.vukajlija.com/Milka+Canic)



malena

Jao i meni je ovo omiljeni kviz,svako vece gledam....  :K

Masha

Milka Canic prica  :shock. Ja sam ocigledno gledala samo ona izdanja u kojima se ona blago nakezi. Sad mi je zao sto nisam u prilici da pogledam kviz da je cujem kako govori to "Dobro vece".

Sole

i to kakvo "dobro vece"!
smesnilo...
pre toga nista nije govorila...
ustvari, ne znam da li se secate, ali imala je periode kada je mudrovala pred sam pocetak emisije sa nekim poslovicama i slicno.
izvinjavam se ako je onaj Aquin link za to, nisam ga pogledala. :stid:
;-)

malena

Da da imala je jedan period kad je govorila te mudre misli,ali ne znam sto su to izbacili... :hmm

tarantulica

QuoteNajcudnija zena koju sam u zivotu video. Nisam siguran, da li je kompjuterska animacija ili plisana lutka.

Nikad ne pokazuje emocije (osim fatalnog osmeha koji ledi krv u zilama).

Aqua, hvala za sajt, boli me stomak od smeha  :siza: :siza: :siza:

Sole

moracu i ja da ga pogledam, da se smejem malo.
a izjava je  :Bog
[off]paucicu, daj malo sizu meni![/off];-)

pig_am_am

#12
Milka Canic rules!!!
ali nikad necu zaboraviti kad smo prvi put culi to "dobro vece"
svi na kaucu smo :face: :face: :face: :face:

ali ovi komentari!!
moram da priznam da se u zivotu sama za kompjuterom nisam tako smejala!
:116: :116: :116: :116: :116:

perica1

Quote from: Sole on 09-07-2007, 22:31:30
medjutim, bas me briga, volim da proverim svoje znanje, a i u to vreme nema nista posebno na tv-u, tako da mi dobro dodje.

I ja isto. Pre neki dan sam nasao na Internetu ovaj sajt gde moze da se igra, i totalno sam se zaludeo. Narocito volim igre Moj Broj i Skocko. Evo, ako jos nekoga zanima: www.slagalica.tv (http://www.slagalica.tv).

Bred

Umro sam od smeha kada sam video da postoji i smajli Milka Canic ...

:siza: