Impulsi skuplji od Nove godine

Started by Bred, 21-09-2008, 13:16:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Blic, Politika, Tanjug
Beograd -- Pretplata i impulsi fiksne telefonije u domaæem saobraæaju znatno æe poskupeti od Nove godine, izjavila je ministarka Jasna Matiæ.

Ona navodi da Ministarstvo telekomunikacija èeka predlog Telekoma Srbija o poskupljenju usluga fiksne telefonije. "S druge strane, na¹a analiza pokazuje da su cene impulsa u meðunarodnom saobraæaju dosta visoke, pa mislim da je realno da ti impulsi pojeftine otprilike za nekih 10 odsto", rekla je Matiæeva u intervjuu nedeljniku "Blic novac".

Od iduæe godine, cene u fiksnoj telefoniji æe se formirati na osnovu tro¹kovnog modela koji je RATEL predstavio, ¹to je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa tro¹kovnim proraèunima, objasnila je ona.

Odgovarajuæi na pitanje kako obja¹njava da u Srbiji ima oko 350.000 domaæinstava koja jo¹ èekaju fiksnu liniju, da ima mnogo dvojnika i lo¹ih veza, Jasna Matiæ je rekla da je to zbog toga ¹to u fiksnoj telefoniji nema konkurencije, pa Telekom nije izlo¾en pritisku da investira u fiksnu telefoniju.

"S druge strane, pretplata i cene u lokalnom saobraæaju zaista su niske i ne ostavljaju prostora za veliko investiranje. To æe morati da se menja", rekla je ona.

Komentari¹uæi najavu RATEL-a da æe pripremiti nove pravilnike koji æe omoguæiti jeftiniji i kvalitetniji Internet, uz pojeftinjenje te usluge od 30 odsto, ministarka je kazala da ona oèekuje taj nivo pojeftinjenja, ali da treba saèekati i reakciju tr¾i¹ta.

"Na¹ cilj je da poveæamo kori¹æenje interneta, a to se posti¾e uglavnom ni¾im cenama", objasnila je ministarka za telekomunikacije i napomenula da je resorno ministarstvo sa RATEL-om razmatralo tri pravilnika, o VOIP-u (telefoniranje preko Interneta), mre¾ama Interneta i meðunarodnom povezivanju u globalnu informatièku mre¾u.

Pravilnik o VOIP-u je veæ odobren, a uskoro se oèekuje objavljivanje sva tri pravilnika, ¹to æe dovesti do ne¹to jaèe konkurencije u oblasti Internet usluga i, naravno, do ni¾ih cena, najavila je Jasna Matiæ.

"Telekom na berzi u Frankfurtu ili Londonu"

Ministarka za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo Jasna Matiæ izjavila je da æe emitovanje akcija "Telekoma" na meðunarodnom tr¾i¹tu kapitala biti na¹a prva inicijalna javna ponuda i prvo pojavljivanje na svetskom finansijskom tr¾i¹tu i da je zato jako va¾no da to bude uspe¹an proces.

"Planirano je da to bude na jednoj od svetskih berzi, Frankfurt ili London - to æe reæi privatizacioni savetnik koji treba uskoro da bude izabran", rekla je Matiæeva za Politiku, dodav¹i da nam ne ide naruku trenutna situacija na svetskom finansijskom tr¾i¹tu.

Na pitanje koliki udeo akcija "Telekoma" æe biti ponuðenna berzi, Matiæeva je kazala da se u poèetku razmi¹ljalo da to bude oko 10 odsto, ali da æe se tek videti.

"Taj udeo mo¾da nije dovoljan za uspe¹an plasman na svetskim finansijskim tr¾i¹tima tako da æe tu verovatno doæi do izmene, deo akcija koji æe biti ponuðen na tr¾i¹tu æe odrediti grupa eksperata zajedno sa privatizacionim savetnikom", rekla je ona.

Na pitanje da li oèekuje da li æe "Dojèe telekom", koji je proletos postao suvlasnik grèke telekomunikacione kompanije OTE koja u "Telekomu Srbija" ima 20 odsto kapitala, biti zainteresovan za akcije na¹eg "Telekoma", Matiæeva je kazala da æe to biti jasnije kad se bude znalo koliki deo "Telekoma" æe se ponuditi na prodaju.

mirror-girl

E veselo...Ja ionako imam poooveci racun,a od Nove godine :wacko:

Bred


Bla_bla_blaaaa

kad smo vec kod mobilnog...jel ima opet neka promocija za poruke u vip-u...ja danas kao dopunila kredit...i dobila ono kao duplo...i ni od kuda 300 poruka  :wacko: :ok:

Bred

[off]u vipu do kraja septembra mislim traje akcija dupliranja dopuna[/off] :wink:

Bla_bla_blaaaa

a znam za to..nego sam mislila jel cuo neko nesto za te poruke :cvet