Uvoðenje zdravstvenog vaspitanja

Started by Bred, 29-09-2008, 17:25:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta
Beograd -- Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljeviæ kazao je da æe to ministarstvo insistirati na uvoðenju zdravstvenog vaspitanja u ¹kole.


"Dr¾ava æe se te¹ko izboriti sa industrijom brze hrane i va¾no je da veæ pedijatri poènu sa edukacijom dece i roditelja o zdravom naèinu ishrane. Svakako je bitna ¹kolaska kuhinja, a insistiraæemo i na uvoðenju zdravstvenog vaspitanja u ¹kole", kazao je Milosavljeviæ novinarima u Institutu za javno zdravlje Srbije "DR Milan Jiovanoviæ Batut".

Ministar je posle sastanka Evropske mre¾e za smanjenje markenti¹kog pritiska na decu ukazao da marketin¹ke poruke pre stignu do dece nego poruke o zdravlju i najavio da æe se resorno ministarstvo u narednom periodu vi¹e aktivirati po tom pitanju.

"Bezbednost hrane se mora regulisati u Srbiji, jer je ona lider bezbednosti hrane u regionu", kazao je Milosavljeviæ.

Prema podacima istra¾ivanja zdravlja stanovni¹tva u Srbiji iz 2006. godine skoro 20 odsto dece je prekomerno uhranjeno i/ili gojazno, a 2000. godine je prekomerno uhranjene dece bilo 8,2 odsto, a gojazne 4,4 odsto.

Specijalista za ishranu u tom institutu Jelena Gudelj-Rakiæ je kazala da se Srbija ne razlikuje mnogo po uhranjenosti od drugih evropskih zemalja i najavila da æe ta ustanova inicirati unapreðenje ishrane dece u ¹kolama.

Evropska mre¾a za smanjenje marketin¹kog pritiska na decu okuplja predstavnike 14 evropskih zemalja meðu kojima je i Srbija i njene aktivnosti o smanjivanju uticaja reklama za visokoenergetsku hranu na decu proistièu iz dokumenata Svetske zdravstvene organizacije.

Prema reèima ministra, redovni sastanci te mre¾e su veoma bitni zbog kontinuiteta u re¹avanju problema gojaznosti dece.

b92