Nauèite dete da kontroli¹e oseæanja

Started by Bred, 05-09-2008, 17:02:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Blic

Èesto gledamo na svoju decu kao na vesele male ljude bez briga. Ali i deca mogu da budu pod stresom. Ne samo da mogu oseæati teskobu zbog onoga ¹to se de¹ava u njihovom svetu - zbog ¹kole, prijatelja, pritiska vr¹njaka - veæ mogu da ih sna¾no potresaju i spolja¹nji faktori poput rata, prirodnih katastrofa i drugih lo¹ih dogaðaja u svetu.

Zapravo, lista faktora koji doprinose stresu kod dece mo¾e da bude prilièno dugaèka. Mnogi uzroci stresa su rezultat porodiènih problema, poput razvoda roditelja, smrti ili otkaza jednog od roditelja, ali postoje i manje vidljivi faktori, poput selidbe u drugi grad ili roðenje brata ili sestre.
Kao roditelj, mo¾ete da obratite vi¹e pa¾nje na to ¹ta je normalna kolièina teskobe za va¹e dete, a ¹ta nije. Ako primetite ne¹to neuobièajeno, probajte da sledeæim tehnikama pomognete detetu da se bolje nosi sa tom situacijom.

1. Uskladite se sa njihovim raspolo¾enjem
Obratite pa¾nju na pona¹anje va¹eg deteta. Odvojite vreme i poprièajte sa svojim detetom kako biste otkrili sr¾ problema. Postavite mu pitanja poput: „Kako se oseæa¹?“, „©ta ima novo u ¹koli?“ ili „Kako se sla¾e¹ s prijateljima?“
Kada poka¾ete zanimanje za njihove probleme, deca oseæaju podr¹ku i lak¹e æe odgovoriti na tu va¹u pa¾nju.

2. Gledajte iste emisije kao i oni
Ako imate manju decu, sigurno ne ¾elite da gledaju stra¹ne i tu¾ne svakodnevne vesti. Deèji um je poput sunðera - upija gotovo sve ¹to ona vide ili èuju.
Posebno su osetljivi na negativnu energiju, bol i patnju. Televizijske emisije, poput vesti, mogu da budu traumatiène i da deluju stresno na manju decu. Bitno je da razgovarate sa njima o tome ¹ta su videli. Ne mo¾ete da im ka¾ete da se to nikada neæe dogoditi njima, ali mo¾ete reæi: „Uèiniæemo sve ¹to mo¾emo da te za¹titimo“. Takoðe je dobro da im ka¾ete koga treba da pozovu u sliènim situacijama i ¹ta treba da rade ako se dogodi neki nesreæni sluèaj.

3. Vodite decu dajuæi im primer
Deca se èesto suoèavaju sa stresom opona¹ajuæi naèin na koji vi reagujete u stresnim situacijama. Èak i ako ne ka¾ete detetu da æete dobiti otkaz ili da vas muèi ¹to vam se brak raspada, ono mo¾e da osete va¹ stres.
Mo¾da neæe shvatiti razloge, ali mogu da èuju napet i povi¹en ton va¹eg glasa, ¹to im prenosi poruku da se dogaða ne¹to ¹to bi moglo i na njih da utièe.
Zato je tako bitno da im poka¾ete svoju sposobnost no¹enja sa situacijom. Ako zapalite cigaretu, popijete èa¹icu alkohola ili psujete kad ste pod pritiskom, va¹e dete bi to moglo da usvoji kao svoj metod no¹enja sa stresom.
Umesto toga, budite uzor svojim pona¹anjem u stresnim situacijama, tako da napi¹ete dnevnik o svemu, okupate se u toploj penu¹avoj kupki, deleæi svoja oseæanja bez optu¾bi ili be¾anja.

4. Usredsredite se na pozitivno
Oèigledno nema naèina da se dete za¹titi od velikih trauma, poput smrti u porodici, po¾ara ili prirodne katastrofe. Umesto toga, pomozite detetu da nabroji zbog èega je sve sreæno i za¹to treba da bude zahvalno. Ute¹ite i ohrabrite dete reèima: „Sna¾ni smo i pre¾ivæemo to“. I koliko god vam to bilo te¹ko, probajte da zadr¾ite svakodnevnu rutinu. Za mnoge mlade ¾rtve poplava ili vatre, na primer, povratak u ¹kolu, èak i u drugom gradu, mo¾e da pomogne kod uspostavljanja normalnog stanja u njihovim uznemirenim ¾ivotima. Ono ¹to takoðe mo¾e da pomogne jeste da deca imaju pozitivan odu¹ak poput fizièke aktivnosti, odlaska u bioskop ili dru¾enja s prijateljima.

5. Ulivajte im poverenje
Kada su deca mala, mogu se dogoditi sluèajevi u kojima æete morati da ih branite i da im pomognete da se nose sa te¹kom situacijom. Ali kako stare, treba da im omoguæite da se zauzmu za sebe, ¹to gradi njihovo samopouzdanje i poverenje u moguænost da mogu sami da razre¹e svoje probleme.
Jedan od va¹ih zadataka kao roditelja je da znate kada trebate da se ume¹ate, a kada suzdr¾ite od intervencije. Va¹ odgovor æe zavisiti od o detetovog temperamenta, zrelosti i konkretnoj situaciji.
Na primer, va¹e dete koje ide u treæi razred osnovne ¹kole mo¾e samo da se suoèi sa zadirkivanjem ¹kolskih kolega, ali ozbiljan sluèaj maltretiranja od strane ¹kolskog nasilnika æe zahtevati va¹u pa¾nju. Pa ipak, pobrinite se da va¹e dete zna da mu èuvate leða. Recite mu: „Probaj prvo sam da re¹i¹ problem, a ako ti zatreba pomoæ, reci mi i pomoæi æu ti“