Antikviteti se vraæaju u Irak

Started by Bred, 24-09-2008, 19:58:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Glas Amerike
Beograd -- Sjedinjene Amerièke Dr¾ave predale su iraèkim diplomatama u Va¹ingtonu veliku kolièinu drevnih eksponata iz opljaèkanih iraèkih muzeja, javlja Glas Amerike.

Predmeti neprocenjive vrednosti vraæeni su zahvaljujuæi vi¹egodi¹njoj inicijativi amerièkih carinskih vlasti, koje su uspevale da spreèe krijumèare da ih unesu u Sjedinjene Dr¾ave.

Tokom i posle amerièke invazije na Irak 2003, pljaèka¹i su upadali u dr¾avne kancelarije te zemlje, ali i uspevali da se dokopaju drevnih predmeta iz iraèkih muzeja.

Isti ti muzeji bili su o¹teæeni i tokom Zalivskog rata 1991, a ne zna se koliko je iraèkih antikviteta ukradeneo sa arheolo¹kih nalazi¹ta ¹irom zemlje.

Meðutim, Irak je povratio odreðeni deo svoje izgubljene kulture.

Na ceremoniji u iraèkoj ambasadi u Va¹ingtonu, ambasador Samir Sumaidaije primio je preko hiljadu retkih predmeta, od kojih mnogi datiraju jo¹ iz vremena Mesopotamije, pre vi¹e od èetiri hiljade godina.

Predala mu ih je D¾uli Majers, direktorka Agencije za spovoðenje imigracionih i carinskih propisa.

Eksponati æe biti poslati u Bagdad i predati muzeju antikviteta u iraèkoj prestonici.

Dana¹nji Irak, podruèje na kojem se nekada prostirala civilizacija drevne Mesopotamije, oduvek je bio meta pljaèka¹a i lopova koji su hteli da se domognu dr¾avnog blaga u vidu antikviteta.

b92