Opasnost od raka ¹titne ¾lezde

Started by Bred, 28-09-2008, 17:59:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika
Beograd -- U poslednjih deset godina u Srbiji je udvostruèen broj obolelih od raka ¹titne ¾lezde, pi¹e Politika.

List navodi da kod velikog broja pacijenata onkolozi dijagnostikuju sve zloæudnije i agresivnije forme ovog karcinoma. Rezultati genetièkog ispitivanja koje na¹i struènjaci obavljaju u saradnji sa onkolozima iz Japana daæe odgovor na pitanje – da li je porast obolelih od ove vrste karcinoma posledica Èernobila, bombardovanja NATO-a ili prete¹kog tereta stresa koji nosimo veæ dve decenije.

Ovo su osnovni zakljuèci simpozijuma Udru¾enja onkolo¹kih hirurga Srbije, koji je bio posveæen hirurgiji karcinoma ¹titaste i para¹titaste ¾lezde i koji je okupio vi¹e od sto lekara iz zemlje i inostranstva.

Radan D¾odiæ, profesor Medicinskog fakulteta i zamenik generalnog direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, navodi za Politiku da je uèestalost karcinoma ¹titne ¾lezde mala, ali da i dalje postoje veliki problemi u vezi sa dijagnostikovanjem ove vrste tumora, zbog èega pacijenti èesto dolaze sa uznapredovalim karcinomom.

"Saznanja savremene onkologije govore da je mali broj karcinoma ¹titaste ¾lezde nasledan, ali je danas moguæe utvrditi prisustvo gena za tzv. medularni karcinom ¹titaste ¾lezde i na vreme izvr¹iti preventivnu operaciju koja ¾ivot znaèi", obja¹njava D¾odiæ.

Polna statistika govori da ¾ene èak èetiri puta èe¹æe obolevaju od ove vrste karcinoma, a epitet podmukao – rak ¹titne ¾lezde duguje èinjenici da u prvoj fazi bolesti ne postoje nikakvi simptomi, a kada nastanu problemi sa disanjem i gutanjem bolest je veæ u¹la u "ozbiljniju" fazu.

b92