Preminula glumica Sonja Saviæ

Started by Bred, 24-09-2008, 12:57:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Glumica Sonja Saviæ preminula je u utorak u svom stanu u Beogradu.

Sonja Saviæ (FoNet, arhiv)

Glumila je u vi¹e domaæih filmova, meðu kojima su "®iveti kao sav normalan svet" i "®ivot je lep". Za sporednu ulogu pevaèice u filmu "®ivot je lep" nagraðena je na festivalu u Veneciji 1985. godine.

Glumica Sonja Saviæ, preminula je samo ¹to je napunila 47 godina. Roðena je 15. septembra 1961, obele¾ila je srpsku i eks-ju kinematografiju.

Debitovala je u "Leptirovom oblaku" 1977, narednih godina igrala u nizu filmova i televizijskih serija, a ¹iroku popularnost stekla je 1983. sa ulogom Deèke u "©eæernoj vodici" Bate Preliæa.

Naredne godine snimala je sa rediteljem Slobodanom ©ijanom film "Davitelj protiv davitelja", a sa Mi¹om Radivojeviæem erotski provokativnu "Unu" po romanu Mome Kapora u kojoj joj je partner bio Rade ©erbed¾ija.

Usledila je impresivna rola kafanske pevaèice u filmu "®ivot je lep" Bore Dra¹koviæa (1985).

Tokom devedesetih ostvarila je zapa¾ene uloge u filmovima "Mi nismo anðeli", "Uvod u drugi ¾ivot", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija", "Tango je tu¾na misao koja se ple¹e"...

Poèetkom ove decenije na saradnju ju je pozvao slovenaèki reditelj Jan Cvitkoviè. Snimili su "Hleb i mleko" za koji je on dobio "Zlatnog lava" za najboljeg debitanta u Veneciji (2001), a zatim i film "Od groba do groba" koji je postigao uspeh na meðunarodnim festivalima.

U Srbiji je u novije vreme odigrala glavnu ulogu u filmu Milutina Petroviæa "Jug jugoistok" (2005).

Ove godine publika je mogla da je vidi u sedam repriziranih epizoda televizijske serije "Vratiæe se rode" u ulozi Darinke.

Sonja Saviæ se u poslednjih desetak godina povremeno povlaèila iz javnosti i posveæivala alternativnoj umetnosti u oblasti eksperimentalnog filma, teatra, muzike i multimedija.

Njen privatni ¾ivot, prema pisanju ¹tampe, ali i prema njenim izjavama, nije bio sreðen u klasiènom smislu te reèi. Odbacivala je sve tabue, o¹tro kritikovala svako licemerje i, kako je ocenjivala, op¹tu èamotinju i ¾abokreèinu kulturnog establi¹menta. Govorila je da se, kada bi mogla ponovo da bira, ne bi odluèila za glumaèku profesiju, ali da bi svakako bila slobodni umetnik.

pig_am_am

#1
ja sam bas volela sonju savic... da ne ostane prazna ova tema, evo malo "devojke iz grada" :K2: i devojcice iz vode  :a :

http://www.rts.rs/media/multimediaBoxPopup.jsp?mediaId=2585&itemType=tv&storyTitle=


frckica-j

"Ðuro divan si, i rodiæu ti petoro dece!"
Meni njena omiljena replika... Jo¹ da ne dobih i nadimak po njoj... :stid:

diskaaa

sramota stvarno sto nikakvu emisiju nisu napravili o njoj :dole:.odlicna glumica

AnaCrvena

ma,sramota sto joj niko ni na sahranu ne ode-kao nisu znali...(mislim na njene kolege glumce& altenativne umetnike i razne neke vazne face u ovoj drzavi)
pa,kad covek umre,obicno ga sahrane?!sta tu ima da se ne zna...nego nisu ni pitali...boli ih uvo...bitno da su svi dali po izjavu za novine kako su joj bili mnogo dobri prijatelji i tako to... :roll:
i tuzno sto ce je vise slaviti sad kad je nema,a svi je zaboravili kad je bila tu...

diskaaa

zalosno,ali tako je..ocigledno nemaju nikakve koristi od toga,nije bila pevacica,ne mogu da zarade na prodaji nekog njenog albuma..ma uzas

frckica-j

Ma takva je na¹a sredina. Ona je bila drugaèija od obiènih glumaca, uvijek je imala neki svoj fazon i igrala uloge koje su bile neobiène, recimo to tako. Pola ljudi koje ja poznajem su rekli da nije ni èudo ¹to je umrla tako mlada kad je veæ bila takva. Ali, to je problem sa nama, ako je neko malo drugaèiji odmah  :gnjec:. Sramota.

philoserbiana

mnogo am volela da gledam sonju savic na filmu...izvanredan talenat...Bog da joj dusu prosti...koliko mi je poznato pustili su film Secerna vodica i pustili prilog o Komemoraciji u njenu cast u muzeju jugoslovenske kinoteke...poceo je sa prikazivanjem ciklus njenih filmova...Mira Adanja Polak ju je spomenula u svojoj emisiji...to je sve sto znam...sonja je imala problema sa najvecim zlom koji postoji,sa zlom koji odnosi mlade zivote sa sobom  :ohwell:

bibi

Sama je izabrala put droge,a ko taj put izabere,nema mu povratka 99,99% .

Mene,iskreno,ovo nije bas nesto rastuzilo(kao da sam ocekivala da ce tako da skonca),jer se svaki dan desavaju mnogo gore stvari,na koje nazalost u mnogo slucajeva ne moze da se utice,za razliku od toga da li ces do te mere posrnuti i pasti i poceti svesno da koristis takvo zlo.Ne zelim nikog da uvredim,ali za mene su takve osobe bez karaktera. :)):

Bred

#9
Quote from: AnaCrvena on 30-09-2008, 20:43:06
ma,sramota sto joj niko ni na sahranu ne ode-kao nisu znali...(mislim na njene kolege glumce& altenativne umetnike i razne neke vazne face u ovoj drzavi)
pa,kad covek umre,obicno ga sahrane?!sta tu ima da se ne zna...nego nisu ni pitali...boli ih uvo...bitno da su svi dali po izjavu za novine kako su joj bili mnogo dobri prijatelji i tako to... :roll:
i tuzno sto ce je vise slaviti sad kad je nema,a svi je zaboravili kad je bila tu...
apsolutno se slazem ...  :wink: