Semenke èuvari organizma

Started by Bred, 04-10-2008, 13:20:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/BT |

Retko je koja namirnica bogata vrednim materijama toliko zanemarena u na¹oj ishrani poput semenki.

Visoka energetska vrednost
Energetska vrednost semenki ne zaostaje za onom ora¹astih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom procentu masnoæa. Naime, vi¹e od polovine sadr¾aja èine masnoæe, ali reè je o visokovrednim uljima, koja tek u malom delu èine zasiæene, a veæinom je ipak reè o nezasiæenim masnim kiselinama. Semenke se istièu visokim sadr¾ajem esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje brojnih va¾nih funkcija u organizmu. Ljudsko telo nije sposobno da ih sinteti¹e, zbog èega je neophodan njihov unos kroz ishranu. Znaèajan procenat èine proteini, zauzimajuæi 20 -25 posto sadr¾aja. Vitamina nema u izobilju (osim vitamina E u semenkama suncokreta), ali zato ima svega pomalo, poèev¹i od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B12. Semenke se istièu i sadr¾ajem brojnih va¾nih minerala poput kalcijuma, magnezijuma, gvo¾ða, kalijuma, selena i cinka, a nije zanemariva ni kolièina prehrambenih vlakana.
Zbog visokog udela ulja, semenke lako u¾egnu, pa je posebnu pa¾nju potrebno posvetiti njihovom èuvanju. Kako bi nutritivna vrednost ostala maksimalno oèuvana, najbolje ih je dr¾ati na hladnim i suvim mestima, u tamnim posudama koje ne propu¹taju vazduh.

Susamove semenke
Polovinu sadr¾aja semenki susama èine ulja koja sadr¾e visok procenat oleinske i linolne masne kiseline, dok oko petinu sadr¾aja èine proteini visoke biolo¹ke vrednosti. Susamove semenke su vrlo dobar izvor bakra i mangana, a istièu se i sadr¾ajem magnezijuma, kalcijuma, gvo¾ða, vitamina B1, cinka i prehrambenih vlakana. Semenke susama sadr¾e i dva jedinstvena spoja iz grupe lignana: sezamin i sezamolin. Lignani su fitohemikalije koje se odlikuju brojnim pozitivnim svojstvima, meðu ostalim imaju svojstvo sni¾avanja holesterola i krvnog pritiska. Osim toga, svrstavaju se i u grupu fitoestrogena, koji se pod uticajem enzimskog sistema u na¹im crevima pretvaraju u materije sliène hormonima i na taj naèin pru¾aju za¹titu od tumora osetljivih na hormone, na primer karcinoma dojke. Dodatno, pokazalo se da susam ¹titi jetru od oksidativnih o¹teæenja.

Zdravstvene blagodati
Pozitivno delovanje lignana kao fitoestrogena nije rezervisano samo na za¹titno dejstvo od karcinoma dojke. Upravo zbog delovanja sliènim hormonima, rezultati brojnih istra¾ivanja ukazali su na njihovo svojstvo ubla¾avanja tegoba povezanih sa menopauzom. Osim toga, semenke susama nude jo¹ èitav niz blagodeti. Tako, na primer, bakar ma¾e da ubla¾i bolove i upale koje izaziva reumatoidni artritis, a magnezijum mo¾e da bude od koristi pri sni¾avanju visokog krvnog pritiska i prevenciji napada migrene. Iako se kalcijum ovde ne nalazi u visoko iskoristivom obliku kao u mleku i mleènim proizvodima, njegov visok sadr¾aj ipak mo¾e da bude od koristi u oèuvanju gustoæe ko¹tane mase i prevenciji nastanka osteoporoze, posebno kod vegana. Zbog prilièno visokog procenta cinka, po¾eljno je da se semenke susama ¹to èe¹æe naðu na jelovniku svakog mu¹karaca. Naime, cink ima va¾nu ulogu u odr¾anju zdravlja sperme i plodnosti kod mu¹karaca.

Kulinarska primena
Dragoceni sastojci susamovih semenki se bolje apsorbuju ako se one zgnjeèe i samelju. Ukoliko se samlevene semenke pome¹aju sa susamovim uljem, dobije se namaz tahini. Tahini se mo¾e dodati u razne umake, namazati na hleb umesto maslaca, ali i koristiti u pripremi kolaèa i keksa. ©to se susamovog ulja tièe, ono se mo¾e koristiti za dinstanje, peèenje, pr¾enje, ali i za pripremu umaka i salatnih preliva.
Ka¹ièica susamovih semenki mo¾e se dodati i omiljenim ¾itaricama za doruèak ili jogurtu. Kombinacijom octa od pirinèa, tamarija (umak od soje), zgnjeèenog belog luka i peèenih semenki susama, dobija se salatni preliv koji æe dati poseban ukus svakoj salati. Semenke susama s malo limunovog soka dobro idu uz povræe kuvano na pari. Susamove semenke se mogu dodati i raznim marinadama ili posuti po su¹iju, ¹to jelu daje sasvim novu dimenziju.

Semenke suncokreta
Suncokretove semenke imaju visok procenat ulja od èak 50 posto, a prevladavaju vi¹estruko nezasiæene masne kiseline, posebno linolna. Nije zanemarljiv ni sadr¾aj proteina. Semenke suncokreta su odlièan izvor vitamina E i B1 i dobar izvor mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana.

Zdravstvene blagodati
©aka suncokretovih semenki odlièno uta¾uje glad, ali i nudi pregr¹t korisnih sastojaka. U prilog tome ide èinjenica da je „World Cancer Research Fund“ izdvojio 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pru¾aju za¹titu od karcinoma i koje zbog toga treba konzumirati ¹to èe¹æe. Na popisu supernamirnica, na¹le su se i semenke suncokreta.
Semenke suncokreta sadr¾e sna¾ne antioksidanse - vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije ¹tetnih slobodnih radikala i na taj naèin ¹tite organizam od brojnih degenerativnih bolesti dana¹njice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
Zbog povoljnog sadr¾aja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vla¾i suvu i dehidriranu ko¾u, a mo¾e biti od koristi i kod ekcema.

Kulinarska primena
Semenke suncokreta dele sudbinu ostalih semenki - popularne su grickalice i uèestali dodatak hlebu. Ali i one mogu biti odlièan dodatak omiljenim ¾itaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obièna peèena jaja æe dobiti poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Takoðe, propr¾ene i samlevene semenke upotpuniæe i razna variva i umake.

blic