Kragujevaèki profesori uhap¹eni zbog mita

Started by Roben, 20-02-2007, 15:56:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Pro¹irena istraga protiv profesora
Izvor: FoNet, Beta
Smederevo -- U sluèaju primanja mita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu pro¹irena je istraga protiv nekolicine ranije uhap¹enih profesora.

Istra¾ni sudija Okru¾nog suda u Smederevu Predrag Lukiæ je rekao da je tu¾ilac podneo zahtev da se protiv profesora Emilije Stankoviæ, Jasmine Nektarijeviæ, Dragane Petroviæ, Nenada Ðurðeviæa i Predraga Stojanoviæa pro¹iri istraga za nova krivièna dela. Istra¾ni sudija je naveo da æe oni biti ponovo saslu¹ani po zahtevu za pro¹irenje istrage, ali nije mogao da precizira kada.

Podnet je zahtev za pro¹irenje istrage i protiv referenta za studentska pitanja Pravnog fakulteta u Kragujevcu Olivere Kojiæ, koja je istra¾nom sudiji privedena u subotu kada je i saslu¹ana. Po novom zahtevu biæe ponovo saslu¹ana.

Ona je osumnjièena da je izvr¹ila produ¾eno krivièno delo primanja mita pomaganjem. Po saslu¹anju, sudija joj je odredio jednomeseèni pritvor.

Predlo¾eno tonsko snimanje ispita

Najavljeno je skoro dono¹enje pravilnika o polaganju ispita kojim bi trebalo da bude znaèajno smanjena moguænost korupcije na univerzitetima.

Takoðe biæe usvojen i Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata i profesora, kao i etièki kodeks, najavili su ministar prosvete Slobodan Vuksanoviæ i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovaèeviæ.

Kako bi preduhitrili policiju, profersori i studenti æe poku¹ati da sami suzbiju korupciju na fakultetima tako ¹to æe ispite uèiniti obavezno javnim, ka¾e resorni ministar Slobodan Vuksanoviæ.

"To znaèi da se ispit pola¾e u uèionicama i amfitetarima gde su prisutni svi studenti i svi kandidati. Pred komisijom koju èine najmanje dva èlana, sa tonskim bele¾enjem jednim obiènim diktafonom koji je lako lako nabaviti za svaki sluèaj kako bi postojao kasnije zapisnik sa toka ispita".

Vuksanoviæ tvrdi i da je najbolji naèin za proveru diploma probni rad na osnovu koga æe poslodavci brzo ustanoviti da li su kandidati struèni ili su kupili diplomu.

Nemanja Rakoviæ iz Studentske unije Srbije ka¾e da je pravilnik o disciplinskoj odgovornosti sudenata i prosefora potreban i zato ¹to korupcija nije samo davanje novca za polaganje ispita, veæ svaka neetièka radnja koja naru¹ava pravila igre.

"Uvek  se govorilo o disciplinskoj odgovornosti studenata, a nikada o disciplinskoj odgovornosti profesora. Nekako je normalno bilo da se kazni student koji u pijanom stanju dolazi na èas, ali nije bilo normalno da se profesor koji dolazi u alkoholisanom stanju kazni takoðe", ka¾e on.

Predlozi ovih pravilnika biæe poslati Senatu i Savetu BU, a oni æe posle usvajanja taj dokument poslati na usvajanje svim dr¾avnim i privatnim univerzitetima u Srbiji.

Bred

 Rektor Pri¹tinskog univerziteta Zdravko Vito¹eviæ za "Blic" o korupciji

U Mitrovici kupljeno 1.000 diploma

Na Pri¹tinskom univerzitetu, koji se od 1999. godine nalazi u Kosovskoj Mitrovici, izdato je vi¹e od 1.000 falsifikovanih diploma.

Kako je za "Blic" objasnio Zdravko Vito¹eviæ, novopostavljeni rektor ovog univerziteta, na fakultetima u Mitrovici korupcija je bila javna tajna.

- Korupcije je bilo na svim fakultetima, ali najvi¹e na Filozofskom fakultetu, gde je od 1999. do kraja 2004. izdato blizu 1.000 falsifikovanih diploma - ka¾e on.

Do diplome se stizalo ponekad i za jedan dan, mada je uobièajena procedura trajala najvi¹e osam radnih dana. Njihova cena se kretala od 1.500 do 3. 000 evra.

Diplome nisu kupovali samo propali studenti, veæ i znaèajniji ljudi sa Kosova.

- Preko noæi do akademskog zvanja su dolazili i policajci. Oko 600 pripadnika MUP-a Srbije je na taj naèin "zavr¹ilo" fakultet. Na spisku se nalaze i carinici, zatim koordinatori op¹tina, direktori ¹kola, funkcioneri, èlanovi naju¾eg rukovodstva SPS-a, pa èak i biv¹i stra¾ari Filozofskog fakulteta, od kojih izvestan broj izvodi nastavu iz istorije i sociologije po ¹kolama na Kosmetu - ka¾e sagovornik "Blica" sa jednog od fakulteta Pri¹tinskog univerziteta.

- To istra¾uje MUP Srbije - ka¾e Vito¹eviæ uz napomenu da je prioritet novog rukovodstva ukloniti ljude niskog morala koji su ozbiljno ugrozili ugled ove visoko¹kolske institucije.

Meðutim, u MUP-u Srbije juèe nisu mogli ni¹ta da ka¾u na ovu temu.

- Po¹to je utvrðeno da se diplome maltene prodaju na ulicama Kosovske Mitrovice, stanje je konstatovala komisija i nalaz je zvanièno prosleðen Ministarstvu unutra¹njih poslova - ka¾e Vito¹eviæ.

Kako je on objasnio, za sada sve se zavr¹ilo podno¹enjem 54 prijave protiv biv¹ih rukovodilaca Filozofskog fakulteta, èije je Nastavno-nauèno veæe zatra¾ilo od biv¹eg rektora Radivoja Papoviæa da izvr¹i kontrolu na svim fakultetima, posebno na vi¹im ¹kolama i njihovim isturenim odeljenjima: u Graèanici, ©ilovu kod Gnjilana, Medveði i Vi¹oj poslovnoj ¹koli u Blacu.

- Preduzimamo sve mere da stanemo na put kriminalu i korupciji koji su uzeli maha, jer je to jedini naèin da speremo ljagu s na¹eg univerziteta na kome, ipak, najveæi deo studenata do diploma sti¾e zahvaljujuæi znanju, a ne kupovinom falsifikovanih diploma - tvrdi Vito¹eviæ.

Na pitanje ¹ta je tim povodom do sada uradilo Ministarstvo prosvete, na Filozofskom fakultetu ka¾u da se ono do sada nije oglasilo, iako je u pet navrata prosleðena kompletna dokumentacija sa spiskovima, imenima i prezimenima lica koja su kupila diplome, i sa brojevima falsifikovanih diploma.

Kako su za "Blic" objasnili u Ministarstvu prosvete, nakon dopisa studenata 2006. godine ovo ministarstvo je organizovalo nadzor na Filolo¹kom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. U tom dopisu studenti su se ¾alili na brojne nepravilnosti koje se dogaðaju.

- Oni su tvrdili da je dekan Malinkoviæ zaveo diktaturu i da se profesorima preti otkazima. Takoðe su naveli da su i predstavnici studenata, koji su negativno govorili o dekanu, dobijali pretnje. Zbog toga su zatra¾ili da Ministarstvo izvr¹i nadzor na fakultetu - objasnili su u Ministarstvu.

Izve¹taj nadzorne komisije, kao i dopis dekana, Ministarstvo je prosledilo MUP-u Srbije 19. oktobra 2006. godine.

- Ispiti koji su sporni odnose se na period kada se na Kosovu i Metohiji vodio rat. Tada je studentima dozvoljeno da ispite pola¾u u Ni¹u, pred komisijom. Kada je nadzor zavr¹en, Ministarstvo je odluèilo da æe sve diplome za koje se doka¾e da su kupljene biti poni¹tene - rekli su u Ministarstvu.

Takozvana afera "indeks" je poèela u Kragujevcu gde je uhap¹eno 12 profesora sa tamo¹njeg univerziteta. Tada je poèelo da se odmotava klupko i na ostalim fakultetima u zemlji.

Do sa da je ukupno uhap¹eno 22 ljudi.

N. Zejak

    Biv¹i dekan Èejoviæ prebaèen u CZ

    Biv¹i dekan i profesor kriviènog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Bora Èejoviæ, uhap¹en pod sumnjom da je ume¹an u korupciona¹ku aferu indeks, prebaèen je iz smederevskog zatvora u Specijalnu zatvorsku bolnicu pri Centralnom zatvoru u Beogradu, reèeno je Tanjugu u Upravi za izvr¹enje zavodskih sankcija. Èejoviæ je u Specijalnu zatvorsku bolnicu prebaèen sinoæ zbog zdravstvenih problema - visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih problema. Ranije je iz smederevskog zatvora u Specijalnu zatvorsku bolnicu prebaèen i profesor Predrag Stojanoviæ, kome je pozlilo tokom prvog saslu¹anja posle hap¹enja krajem februara. Tu¾ila¹tvo je podnelo novi zahtev za pro¹irenje istrage protiv Èejoviæa, kome je prekjuèe odreðen jednomeseèni pritvor zbog sumnje da je poèinio vi¹e kriviènih dela primanja mita i falsifikovanja slu¾bene isprave. Èejoviæ je od 1974. radio na kragujevaèkom Pravnom fakultetu, a u sedam mandata, od 1985. do 1998, bio je dekan.
    Zarada na ud¾benicima na mnogim fakultetima va¾nija od znanja
    Ocena vi¹e uz profesorovu knjigu

    Korupcija je i kada profesori ucenjuju studente kupovinom svojih ud¾benika, ¹to je èesta praksa na na¹im univerzitetima. U bibliotekama najèe¹æe nema dovoljno ud¾benika, a kad se studenti pojave na ispitima sa fotokopijama knjiga, profesori se dosete da je to protivzakonito, pa mnogi prete i tu¾bom.

    Studenti ka¾u da se veæ godinama na mnogim fakultetima preæutno toleri¹e pojava da profesori prodaju svoje ud¾benike. Iako se uprave fakulteta sla¾u da je to nedopustivo i da se knjige mogu prodavati iskljuèivo u skriptarnicama i knji¾arama, ova ru¾na praksa ne prestaje. Reporteri "Blica" anketirali su studente ispred Beogradske poslovne ¹kole.

    - Veæina profesora od nas tra¾i da kupimo njihovu knjigu veæ na poèetku ¹kolske godine jer, u suprotnom, ne mo¾emo da izaðemo na ispit. Ne daju nam ni da koristimo fotokopije jer ka¾u da je to protivzakonito. Najgore je to ¹to te knjige nemamo ni u biblioteci - prièaju uglas studenti druge godine Beogradske poslovne ¹kole.

    Na Fakultetu organizacionih nauka studenti ka¾u da ih niko otvoreno ne uslovljava, ali sa kupljenom knjigom mogu da oèekuju povlastice kod pojedinih profesora.

    - Kolege koje kupe knjigu dobiju ocenu vi¹e iz tog predmeta ili pitanje manje na ispitu - ka¾u studenti FON-a.

    Na svoje profesore najvi¹e su ogorèeni studenti Fakulteta politièkih nauka. Oni ka¾u da se jedan profesor sa prve godine svima koji od njega kupe knjigu potpisivao u indeks. Zbog straha da oni koji ne budu imali potpis neæe moæi da polo¾e ispit, knjigu su kupovali svi.

    - Svoje ud¾benike sada prodaju profesori sa prve godine koji predaju kibernetiku i informatiku i osnove prava. Kupovinom knjiga ucenjivao nas je nekada profesor politièke ekonomije na prvoj godini. Svojevremeno je to radio i profesor iz ekonomije Jugoslavije. Veæina profesora to ne radi otvoreno, ali na ispitu bolje prolaze oni koji kupe njihovu knjigu. Ali, neki otvoreno sugeri¹u kupovinu. Mnogi se naje¾e kada vide da koristimo fotokopirane knjige - prièaju studenti èetvrte godine FPN-a.

    Na Pravnom, ka¾u studenti, po¹tuju se zakoni, pa profesori ne dozvoljavaju kori¹æenje fotokopiranih knjiga.

    - Na¹i profesori imaju obièaj da ka¾u da mogu da tu¾e one koji njihovu knjigu fotokopiraju, pa se trudimo da to ne vide. Na¹i ud¾benici staju od 1.000 do 1.800 dinara, ¹to nije malo za na¹ skroman bud¾et, ali na¹im profesorima ne smeta ako kupimo polovne knjige ili ako ih pozajmimo od starijih kolega - ka¾u studenti Pravnog fakulteta.

    Studenti Ekonomskog fakulteta ka¾u da je profesor koji je ranije predavao fiskalnu ekonomiju uslovljavao polaganje ispita kupovinom njegove knjige i da je na raèun studenata "zgrnuo velike pare", ali da je sa njegovim odlaskom oti¹la i ta ru¾na praksa sa Ekonomskog fakulteta.

    Svi studenti se ¾ale da u njihovim bibliotekama nema svih ud¾benika koji su im potrebni, dok nekih ima u svega nekoliko primeraka. Zbog toga se na neku knjigu ponekad èeka mesecima.

    U Ministarstvu prosvete i sporta ka¾u da su sve vi¹e ¹kole i fakulteti du¾ni da u svojim bibliotekama imaju nekoliko primeraka ud¾benika, kako bi i oni koji nisu u moguænosti da kupe knjigu mogli da uèe. Studenti koji ne naðu ud¾benike u bibliotekama, treba najpre da o tome obaveste dekana, a ako on ni¹ta ne preduzme, mogu da se jave pismenim putem Ministarstvu prosvete.

    V. Nedeljkoviæ
blic

Bred

 Dekan Sreæko Milaèiæ o korupciji na Ekonomskom fakultetu

Pretili su mi pi¹toljem zbog la¾nih diploma

Na Filozofskom fakultetu Pri¹tinskog univerziteta u periodu od 1999. do 2004. godine izdato je 1.000 falsifikovanih uverenja o zavr¹enom fakultetu, izjavio je juèe Dragi Malikoviæ, dekan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, u prisustvu rektora i èlanova Senata Pri¹tinskog univerziteta, na vanrednoj konferenciji za novinare odr¾anoj u Kosovskoj Mitrovici.

- Taèno je da je u periodu od 1999. do 10. marta 2004. godine kada sam imenovan na funkciji dekana ovog fakulteta izdato oko 1.000 falsifikovanih uverenja. Za svega sedam dana uz pomoæ struène slu¾be utvrdili smo da je toliki broj diploma falsifikovan. Dokumentaciju smo prosledili Ministarstvu prosvete i sporta u Vladi Srbiji lièno na ruke generalnom sekretaru ministarstva Milo¹u Jankoviæu - ka¾e Malikoviæ.

- U pet navrata kompletna dokumentacija prosleðena je Ministarstvu prosvete i MUP-u, meðutim do danas nije stigla povratna informacija niti nalog ¹ta èiniti sa tim spornim uverenjima - upozorio je Malikoviæ.

On je takoðe naveo da je falsifikovanje diploma izvr¹eno u periodu dok je bio dekan ovog fakulteta Branislav Milutinoviæ. Podnete su 54 kriviène prijave protiv pet lica na fakultetu. Po njegovim reèima, Milutinoviæu je zabranjeno da izvodi nastavu i takoðe mu je zabranjen ulazak na fakultet, a prekinut mu je i radni odnos.

On navodi da je u vi¹e navrata kompletnu dokumentaciju koju je zvanièno proverila komisija Ministarstva prosvete i sporta u Vladi Srbije prosledio rektoru Univerziteta Gojku Saviæu. "Na¾alost, on je æutao, ali i danas se æuti. Oèekujemo da æe za nekoliko dana stiæi nalog pravosuða Srbije o daljem postupanju povodom falsifikovanih uverenja."

Dekan Ekonomskog fakulteta Sreæko Milaèiæ potvrdio je pred novinarima da su na tom fakultetu do sada pronaðena tri falsifikovana uverenja.

- Kada sam biv¹em dekanu Milo¹u Simoviæu, za èije vreme su izdata uverenja, rekao da æu podneti kriviènu prijavu MUP-u, on mi je kazao: "Biæe¹ ubijen", i potegao je pi¹tolj u kabinetu. Na¾alost, do danas MUP Srbije ni¹ta nije uradio po toj prijavi - ka¾e Milaèiæ nagla¹avajuæi da su tri sporna uverenja u meðuvremena poni¹tena.

Savet Pri¹tinskog univerziteta, predvoðen rektorom Zdravkom Vito¹eviæem, u saop¹tenju za javnost naglasio je da u potpunosti podr¾ava zakljuèke konferencije rektora univerziteta Srbije i da u cilju za¹tite interesa vi¹e od 9.000 studenata koji studiraju na Pri¹tinskom univerzitetu, Rektorat i Savet èine sve da speru ljagu koju im je nanelo biv¹e rukovodstvo Univerziteta predvoðeno rektorom Gojkom Saviæem. U saop¹tenju se takoðe ka¾e da æe Univerzitet u Pri¹tini ubuduæe biti spreman na punu saradnju s medijima uz èiju pomoæ nastoje da razoblièe nepravilnosti u radu biv¹eg rukovodstva Univerziteta i fakulteta, a sve sa ciljem da Pri¹tinski univerzitet postane vodeæa institucija Srba na Kosovu i Metohiji.

Neðeljko Zejak

    Godi¹nje i po 536 uverenja

    Dekan Filozofskog fakulteta Dragi Malikoviæ naveo je da je u periodu od 1999. do 2004. godine godi¹nje izdavano po 536 uverenja o zavr¹enom fakultetu, a od njegovog dolaska na funkciju dekana godi¹nje se izda po 39 diploma. "To potvrðuje da na fakultetu nije zavedena strahovlada, veæ je u pitanju primena osnovnog kriterijuma - znanjem do diplome fakulteta."


blic

pop

Ministarstvo nalo¾ilo mere za "oporavak" Pravnog fakulteta


Ministarstvo prosvete nalo¾ilo je danas Pravnom fakultetu u Kragujevcu da hitno raspi¹e konkurs za upra¾njena mesta nastavnika i saradnika i da konsoliduje organe upravljanja, odnosno da ¹to pre izabere dekana, prodekana i èlanove Saveta fakulteta.
U pismu koje je potpisao ministar prosvete Slobodan Vuksanoviæ, Pravnom fakultetu se nala¾e da obezbedi normalno funkcionisanje nastavnog procesa i za¹titi prava studenata u novonastaloj situaciji. Nalo¾eno je i da se regularnost nastavnog procesa obezbedi preraspodelom nastavnih aktivnosti dodatnim anga¾ovanjem svojih nastavnika u okviru katedri, ili u¾ih nauènih oblasti, kao i privremenim anga¾ovanjem nastavnika sa drugih institucija, dok traje relevantni krivièni postupak, navedeno je u pismu.
Ministarstvo prosvete konstatuje i prihvata faktièki stav Nastavno-nauènog veæa kao relevantan za rad i dono¹enje odluka, u skladu sa statutom utvrðene nadle¾nosti ovog organa, i navodi da æe u narednom periodu konsolidovati i nadzirati rad Pravnog fakulteta. U pismu se istièe da je ove mere Ministarstvo prosvete donelo u cilju konkretizacije zakljuèaka Vlade Srbije od 22. marta, kojim je podr¾an Pravni fakultet u Kragujevcu, u situaciji nastaloj pokretanjem kriviènog postupka i odreðivanjem pritvora prema odreðenom broju nastavnika fakulteta.
Od otkrivanja afere "Indeks", 20. februara do danas, uhap¹eno je 29 osoba. Meðu njima je 17 profesora, od kojih su 14 zaposleni na Pravnom fakultetu.


izvor www.blic.co.yu

Bred

#49
Kragujevac: Protest studenata
Izvor: B92
Kragujevac -- Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu obustavili su ¹trajk, nakon celodnevnog protesta i noæi provedene u amfiteatru.

Studenti su zahtevali da se borba protiv korupcije ne svede samo na kragujevaèki univerzitet i da se zaustavi "represija" nad studentima. U meðuvremenu, sudija u Smederevu, koji vodi istragu, poèeo je saslu¹avanje profesora uhap¹enih pro¹le nedelje.

Nakon konsultacija predstavnika svih studentskih organizacija, kragujevaèki studenti odluèili su da prekinu ¹trajk. Predsednik Studentskog parlamenta Marko Lu¾njanin ka¾e da su zadovoljni reakcijom Ministarstva prosvete i sporta.

Naime, Ministarstvo je nalo¾ilo Pravnom fakultetu u Kragujevcu da hitno raspi¹e konkurs za upra¾njena mesta nastavnika i saradnika, kako bi se omoguæilo normalno funkcionisanje nastavnog procesa, posle masovnog hap¹enja profesora.

Marko Lu¾njanin za B92 ka¾e da su time ispunjeni njihovi osnovni zahtevi, ali ne svi.  "I dalje æemo insistirati, a to je i bila na¹a poruka javnosti, da skrenemo pa¾nju da nismo mi slepo crevo, da se ne baca pra¹ina u oèi i zavarava narod, znaèi da nema korpucije samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu", ka¾e on.

"Tra¾imo da se napravi strategija za borbu protiv korpucije u svim visoko¹kolskim ustanovama univerziteta u Srbiji. Nas to stra¹no pogaða jer desiæe se sutra da ako smo sa Pravnog   fakulteta u Kragujevcu, da je to jedini kormpirani fakultet i ako odemo na intervju za posao da æemo biti diskriminisani“, ka¾e on.

Rada Novakoviæ iz Studentske unije Srbije sla¾e se da nijedan univerzitet ne bi trebalo da bude nedodirljiv. "Studentska unija Srbije od poèetka je bila za to da se istrage nastave i na ostalim fakultetima i u svim univerzitetskim centrima, znaèi ne samo u Kragujevcu, veæ i Beogradu, Novom Sadu, Ni¹u...", ka¾e ona.

"Naravno da hoæemo i da podr¾avamo  zahtev studenata sa Pravnog fakulteta iz Kragujevca zato ¹to nisu svi tako sjajani i nije Beograd nedodirljiv, kao ¹to bi oni iz Kragujevca definitivno rekli“, ka¾e ona.

Tokom policijske akcije "indeks", koja se vodi zbog sumnje da je bilo kupovine ispita i diploma na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, uhap¹eno je 29 osoba medju kojima 17 profesora, ali kako se sada èini taj broj ne mora biti i konaèan u aferi indeks.

Istragu vodi sudija Okru¾nog suda u Smederevu Predrag Lukiæ, koji po najnovijem zahtevu Tu¾ila¹tva za pro¹irenje istrage, danas saslu¹ava jo¹ èetiri profesora kragujevaèkog Pravnog fakulteta.

Oni su uhap¹eni pro¹le nedelje i odredjen im je pritvor do mesec dana. Svi osumnjièeni profesori, negirali su prilikom saslu¹anja da su primali mito.


Bred

Izvor: PRESS
Obrt u "aferi index"
NISMO KUPOVALI ISPITE!

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu istra¾nom sudiji rekli da su u policiji pod prinudom dali izjave kojima terete profesore za primanje mita

U istrazi u "aferi indeks", u kojoj je uhap¹eno 17 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu zbog sumnje da su primali mito, dogodio se veliki obrt!

Kako Press saznaje, svedoèenjem studenata dovedena je u pitanje istraga protiv profesora koji se sumnjièe da su prodavali ispite! Na¹ izvor navodi da su studenti pred Predragom Lukiæem, istra¾nim sudijom Okru¾nog suda u Smederevu, apsolutno negirali da su kupovali ispite i direktno optu¾ili policiju i zamenika okru¾nog tu¾ioca u Smederevu da su ih primorali da izjave da su davali novac za pozitivne ocene!

- Studenti su objasnili da im je u policiji zapreæeno da æe biti pritvoreni i da æe im polo¾eni ispiti biti poni¹teni ukoliko ne optu¾e profesore za primanje mita! Objasnili su da je u prinudi, osim policajaca, uèestvovao i zamenik tu¾ioca.

Oni su bili izrièiti da su bili primorani da izjave da profesore nikada nisu videli i da su im davali novac za polaganje ispita - navodi na¹ izvor.
Advokati Nikola Nikoliæ i Slobodan Batriæeviæ, koji su anga¾ovani branioci u ovoj aferi, potvrdili su nam da su saslu¹ani svedoci uglavnom izjavili da su izmanipulisani.

- Oni su pod pod prinudom optu¾ili profesore za primanje mita. Bili su upla¹eni, u tom trenutku rekli su da su kupovali ispite, Meðutim, oni su sada promenili iskaze - ka¾u advokati.

U pritvoru su 23 osobe, meðu kojima je i 17 biv¹ih i sada¹njih profesora i dva biv¹a dekana i dekan Pravnog fakulteta u Ni¹u. Osim profesora, za primanje mita i zloupotrebu slu¾benog polo¾aja osumnjièeni su i zaposleni u Studentskoj slu¾bi Pravnog fakulteta u Kragujevcu, svr¹eni studenti i druge osobe.

Re¹enjem o pro¹irenju istrage obuhvaæene su i dve ¾ene - Biljana Viæentijeviæ, zaposlena na Medicinskom fakultetu, i ®ivadinka Iskrenoviæ, tr¾i¹ni inspektor u Kragujevcu. Oni su uhap¹eni zbog sumnje da su zloupotrebili polo¾aj tako ¹to su uz novèanu naknadu omoguæili veæem broju studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu da polo¾e ispite, iako nisu savladali gradivo predviðeno nastavnim planom i programom fakulteta.
(S. D¾. S.

Masha

Pro¹irena istraga u aferi „indeks“

SMEDEREVO - Biv¹i dekan beogradskog Pravnog fakulteta Oliver Antiæ i profesor porodiènog prava na istom fakultetu Slobodan Panov nisu se prekjuèe pojavili na zakazanom saslu¹anju u smederevskom Okru¾nom sudu povodom istrage o korupciona¹koj aferi „indeks“.
Profesori Antiæ i Panov su pozvani na saslu¹anje posle novog zahteva tu¾ila¹tva za pro¹irenje istrage o kupovini ispita na kragujevaèkom Pravnom fakultetu. Meðutim, jo¹ se ne zna u kom svojstvu je trebalo da budu saslu¹ani - kao osumnjièeni ili svedoci. Istra¾ni sudija Predrag Lukiæ nije ¾eleo da komentari¹e navode iz zahteva za pro¹irenje istrage, niti da ka¾e za¹to je beogradskim profesorima poziv upuæen. On je samo rekao da æe datum saslu¹anja odrediti naknadno.
Izostanak sa saslu¹anja Antiæ i Panov su obrazlo¾ili bole¹æu i poslali medicinsku dokumentaciju.
Prema saznanjima „Blica“, na novom zahtevu tu¾ila¹tva za pro¹irenje istrage nalazi se 11 imena. Meðu novoosumnjièenima ima profesora koji do sada nisu obuhvaæeni istragom u najveæoj prosvetnoj aferi u Srbiji poslednjih godina.
Od 20. februara do sada u aferi „indeks“ su uhap¹ene 23 osobe, meðu kojima 17 biv¹ih i sada¹njih profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Nekoliko njih je pu¹teno posle priznanja dela za koja su se teretili, dok je veæina jo¹ u pritvoru.
Meðu uhap¹enima su i tada¹nji dekan kragujevaèkog Pravnog fakulteta Sveta Puriæ, kao i njegov prethodnik Bora Èejoviæ. Osumnjièen je i dekan Pravnog fakulteta u Ni¹u Miroljub Simiæ, a meðu privedenima je i Emilija Stankoviæ, koja je bila pomoænik ministra prosvete. Meðu uhap¹enima je i jedan policajac, koji je priznao da je plaæao ispite.
Osim profesora, za primanje mita i zloupotrebu slu¾benog polo¾aja osumnjièeni su i zaposleni u Studentskoj slu¾bi Pravnog fakulteta u Kragujevcu, svr¹eni studenti i posrednici pri kupovini ispita.

izvor www.blic.co.yu

dirigent

Hahaha sta li e tek biti kad ovi studenti postanu jednog dana sudije?

    Barabe sude drugim barabama zbog baraberija...

 

Bred

#53
E u pravu ste, stvarno da se zapitas... :hm

Za kupovinu diploma uzimali 15.000 evra
Autor: J. Iliæ | 17.08.2007 - 09:07

SMEDEREVO - Optu¾nica protiv aktera korupciona¹ke afere „indeks“ na kragujevaèkom Pravnom fakultetu je napisana i biæe danas dostavljena Okru¾nom sudu u Smederevu, saznaje „Blic“. Na njoj su imena 41 osobe, meðu kojima su 23 profesora Pravnog fakulteta, koji se terete za kupoprodaju ispita i diploma na ovoj visoko¹kolskoj ustanovi.

Okru¾no tu¾ila¹tvo u Smederevu je optu¾nicu sa vi¹e od 100 strana sastavilo deset dana nakon okonèanja istrage. Meðu optu¾enima su dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveto Puriæ, prodekan Bo¾in Vla¹koviæ, biv¹a pomoænica ministra prosvete i sporta Emilija Stankoviæ, profesori Ivan Èukaloviæ, Predrag Stojanoviæ, Dragana Petroviæ, Dragan Bataveljiæ i Srðan Ðorðeviæ, ¹ef Slu¾be za studentska pitanja Zoran Simiæ i posrednik Sa¹a Jovanoviæ iz okoline Velike Plane.
Prema saznanjima „Blica“, gotovo sve profesore optu¾nica teretiti za primanje mita, zloupotrebu slu¾benog polo¾aja, kao i razlièite oblike sauèesni¹tva u ovom korupciona¹kom lancu. Prema podacima iz istrage, ispiti su plaæani oko 600 vera, dok je diploma Pravnog fakulteta ko¹tala od 12.000 do 15.000 evra.
Dokazi o mitu na kragujevaèkom Pravnom fakultetu poèeli su da se prikupljaju pro¹le godine, posle ubacivanja smederevskog policajca kao navodnog studenta u redove korumpiranih.
Prva grupa osumnjièenih je uhap¹ena 20. februara ove godine i od tada je istraga pro¹irivana vi¹e od deset puta. Poslednje pro¹irenje bilo je 25. jula i njime je bilo obuhvaæeno pet profesora iz Beograda i Kragujevca i jedan kragujevaèki advokat. Meðu njima su profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antiæ, osumnjièen za primanje mita i zloupotrebu slu¾benog polo¾aja, i Slobodan Panov, osumnjièen za primanje mita i falsifikovanje slu¾bene isprave.
Tokom istrage koju je vodio istra¾ni sudija Predrag Lukiæ, a koja je okonèana 6. avgusta, saslu¹ano je i vi¹e desetina svedoka.
Optu¾nica æe biti poslata i na oko 85 adresa okrivljenih i njihovih branilaca, a od dana uruèenja, rok za prigovore je osam dana. Posle odluèivanja o eventualnim prigovorima, optu¾nica stupa na pravnu snagu.
Prvi zadatak Okru¾nog suda, nakon dobijanja optu¾nice, biæe odluèivanje o pritvoru za ¹esnaest okrivljenih, meðu kojima je trinaest profesora koji su jo¹ uvek u istra¾nom zatvoru. Ta odluka moraæe da bude doneta do ponedeljka.
Kako „Blic“ saznaje, optu¾nicu æe pred sudom zastupati zamenik okru¾nog javnog tu¾ioca Zoran Antiæ.

blic

Masha

#54
Afera "indeks": Uva¾ene ¾albe na re¹enje o produ¾enju pritvora

Vrhovni sud Srbije saop¹tio je danas da je uva¾io je ¾albe vi¹e okrivljenih u aferi "indeks" na re¹enje Okru¾nog suda u Smederevu o produ¾enju pritvora za 30 dana i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odluèivanje.

Vrhovni sud Srbije je utvrdio da je prvostepeni sud, izmeðu ostalog, pau¹alno navodio da postoje okolnosti koje navode na opasnost od bekstva okrivljenih, ne navodeæi konkretno koje su to okolnosti u svakom pojedinaènom sluèaju.
Razmatrajuæi odluku prvopstepenog suda, Vrhovni sud ustanovio je da se mo¾e zakljuèiti da sud u Smederevu "uzima kao utvrðeno da su okrivljeni izvr¹ili krivièna dela koja su im optu¾nicom stavljena na teret, ¹to u ovoj fazi postupka, kada optu¾nica nije stupila na pravnu snagu, predstavlja direktno kr¹enje prezumpcije nevinosti".
U saop¹tenju Vrhovni sud navodi se da je taj sud uva¾io ¾albe okrivljenih i njihovih branilaca Dragana Bataveljiæa, Dragane Petroviæ, Emilije Stankoviæ, Srðana Ðorðeviæa, Svete Puriæa, Bo¾ine Vla¹koviæa, Ivana Èukaloviæa, Predraga Stojanoviæa, Zorana Simiæa, Milene Petroviæ, Nenada Ðurðeviæa, Bora Èejoviæa, Andrije Tomoviæa, Radoja Brkoviæa i Miodraga Miæoviæa.
Optu¾nicom Okru¾nog javnog tu¾ila¹tva u Smederevu okrivljeni se terete za vi¹e kriviènih dela primanja mita i vi¹e kriviènih dela falsifikovanja slu¾bene isprave, podseæa se u saop¹tenju.
U aferi "indeks" od 20. februara 2007. uhap¹eno je 29 osoba, od kojih je 15 profesora sa Pravnog fakulteta iz Kragujevca. Oni se sumnjièe da su uèestvovali u korupciji na kragujevaèkom Pravnom fakultetu.

BETA (10.9.)


Ukinut pritvor za 13 optu¾enih u aferi "Indeks"

Okru¾ni sud u Smederevu ukinuo je danas pritvor od 30 dana za 13 osoba optu¾enih za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, dok je za tri osobe pritvor produ¾en, rekao je Tanjugu predsednik tog suda Slavoljub Nikoliæ.

Krivièno veæe smederevskog Okru¾nog suda produ¾ilo je pritvor preduzetniku iz Donje Livadice Sa¹i Jovanoviæu, profesorki Dragani Petroviæ iz Kragujevca i biv¹em profesoru i dekanu Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveti Puriæu, naveo je Nikoliæ, koji je danas predsedavao troèlanim Kriviènim veæem. Na slobodu su danas pu¹teni, i u toku dana æe izaæi iz pritvora Dragan Bataveljiæ, Emilija Stankoviæ, Srðan Ðorðeviæ, Bo¾in Vla¹koviæ, Ivan Èukaloviæ, Predrag Stojanoviæ, Zoran Simiæ, Milena Oetroviæ, Nenad Ðurðeviæ, Bora Ccejoviæ, Andrija Tomoviæ, Radoje Brkoviæ i Miodrag Miæoviæ.
Veæina njih je bila u pritvoru od februara, odnosno marta ove godine. Nikoliæ je naveo da æe 13 osoba, meðu kojima je 11 profesora, biti danas pu¹teno na slobodu, bez obzira ¹to postoji moguænost da tu¾ila¹tvo ulo¾i ¾albu, o èemu æe ponovo odluèivari Vrhovni sud Srbije. On je rekao da je Krivièno veæe za 13 osoba ukinulo pritvor uva¾iv¹i re¹enje Vrhovnog suda Srbije koji je raniju odluku Okru¾nog suda u Smederevu kao prvostenu, o produ¾enju pritvora za 16 osoba ume¹anih u aferu "Indeks", vratio na ponovno odluèivanje.
Krivièno veæe Okru¾nog suda u Smederevu danas ponovo odluèilo da pritvor do 30 dana produ¾i Sa¹i Jovanoviæu zbog opasnosti od bekstva i zbog visine zapreæene kazne, a profesorima Dragani Petroviæ i Sveti Puriæu zbog kriviènih dela za koje je zapreæena kazna od preko 10 godina zatvora i i zbog naèina i okolnosti izvr¹enja kriviènih dela koji odstupaju od uobièajenog, upornosti u vr¹enju tih dela i vremenskom trajanju vr¹enja dela, dodao je Nikoliæ. On je kazao i da na re¹enje o produ¾enju pritvora troje optu¾enih imaju pravo ¾albe, o èemu æe ponovo odluèivati Vrhovni sud Srbije.
Okru¾no tu¾ila¹tvo u Smederevu je 17. avgusta podiglo optu¾nicu protiv 41 osobe u korupcionoj aferi na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, nazvanoj "Indeks". Tada je Krivièno veæe smederevskog Okru¾nog suda, na predlog tu¾ila¹tva, produ¾ilo pritvor za 16 osoba, meðu kojima je bilo 13 profesora. Nakon njihove i ¾albe njihovih branilaca, Vrhovni sud Srbije je juèe ukinuo prvobitno re¹enje o produ¾enju pritvora i vratio predmet na ponovno odluèivanje Okru¾nom sudu u Smederevu.

TANJUG

Bred

#55
Nevini, dok se ne doka¾e suprotno
| Izvor: Politika
Beograd -- U studentskim organizacijama smatraju da profesori koji se terete za korupciju mogu da predaju na fakultetu dok se ne doka¾e njihova krivica, pi¹e “Politika“.

Komentari¹uæi odluku o vraæanju za katedru 11 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji se terete da su za novac upisivali pozitivne ocene u indekse i prodavali diplome, Vladimir Lazareviæ, iz Studentske unije tog fakulteta, ka¾e da takva odluka odgovara studentima.

Lazareviæ, meðutim, ka¾e da se zala¾u da oni profesori koji budu osuðeni dobiju otkaz.

Marko Milutinoviæ, student prorektor Univerziteta u Beogradu sa beogradskog Pravnog fakulteta, takoðe podr¾ava naèelo da je svako nevin dok se ne doka¾e suprotno.

On smatra i da na¹e pravosuðe nije dovoljno efikasno, ali da sistem dozvoljava da se odugovlaèi sa procesom, ¹to advokati odbrane èesto koriste.

Milica Popoviæ, predsedavajuæa izvr¹nom odboru Studentske unije Srbije, ipak smatra da je odluka o vraæanju kragujevaèkih profesora na posao pogre¹na jer, kako tvrdi, postoje dokazi da su oni poèinili krivièno delo, te da æe zbog toga najvi¹e ispa¹tati studenti.

Studentski savez Beograda je, posle afere “Indeks”, uveo telefonsku liniju za prijavu korupcije, ali Goran Miniæ ka¾e da su dobijali uglavnom anonimne dojave i da nisu mogli ni¹ta da urade jer nisu imali dokaze koji bi potvrdili sumnju da je neki profesor podmitljiv.

b92



:news:
Priznala da je kupovala ispite
Izvor: Beta
Smederevo -- Radmila Jovanoviæ-Caniæ priznala je pred sudom da je za 5 000 evra kupila ispite koji su joj nedostajali do diplome pravnika na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Optu¾ena Radmila Jovanoviæ-Caniæ kupujuæi ispite na Pravnom fakultetu u Kragujevcu napredovala je od administrativca sa srednjom spremom, preko nadzornika obezbeðenja u ¾enskom delu zatvora Zabela, do zapovednika tog obezbeðenja. Za mesto zapovednika zatvorskog obezbeðenja neophodna je visoka struèna sprema.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=04&nav_category=120&nav_id=415629