Melamin u èokoladama Mars i Nestle

Started by Bred, 05-10-2008, 12:59:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta
Seul -- Agencija za hranu i lekove Ju¾ne Koreje nalo¾ila da se proizvodi kompanija Nestle i Mars, proizvedeni u Kini, povuku iz prodaje jer sad¾e melamin.

U izve¹taju KFDA navodi se da je u mleènim èokoladama M&M pronaðeno 2.38 delova po milionu (ppm) melamina, a u drugom proizvodu Fan Sajz Snikers 1.78 delova ove supstance. Obe vrste slatki¹a kompanije Mars proizvedene su u Kini.

Agencija je nakon otkrivanja sporne supstance zatra¾ila hitno povlaèenje ovih proizvoda iz prodaje.

Kompanija Mars je saop¹tila da sa korejskog tr¾i¹ta "privremeno povlaèi svoje proizvode jer je zakon na to obavezuje, ali da kolièina melamina u tim proizvodima ne predstavlja zdravstevni rizik".

U èokoladicama Kit Ket kompanije Nestle pronaðeno je 2.28 delova po milionu melamina.

Prema zvaniènom izve¹taju KDFA, melamin je pronaðen u ukupno deset proizvoda ove kompanije u Seulu.

Nestle je saop¹tio da je povukao svoje proizvode sa korejskog tr¾i¹ta, iako su, kako je nagla¹eno, oni "apsolutno bezbedni prema meðunarodnim standardima".

U saop¹tenju se navodi da Ju¾na Koreja nema pravilnik o maksimalnom nivou prisustva melamina u hrani i istièe da su uslovi pod kojima je KDFA testirala proizvode Nestle "nejasni".

KDFA je saop¹tila da trenutno proverava 428 artikala proizvedenih u Kini i da je do sada zavr¹ila kontrolu 288 artikala.

Èetiri bebe u Kini su umrle, a oko 53.000 dece do dve godine razbolelo se nakon konzumiranja mleka u kojem je pronaðen melamin, supstanca koja se koristi u proizvodnji plastike.

Melamin je opasan zato ¹to izaziva blokadu u radu bubrega.

slicno -> Dve bebe umrle, vi¹e od hiljadu obolelo od kontaminiranog mleka (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,15021.0.html)

Enea