Prvi inostrani doktorat u Srbiji

Started by Bred, 06-10-2008, 13:10:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Rakel Alvares de Flores prva je inostrana postdiplomkinja koja je, posle raspada SFRJ, doktorske studije zavr¹ila na srpskom univerzitetu.

Ona je nastavnica na Andskom univerzitetu u Venecueli i bliska saradnica predsednika Uga Èavesa. Ambasador Venecuele za region Boanerhez Salazar Munos najavio je intenzivniju saradnju Srbije i Venecuele i da æe posle du¾e pauze dve zemlje ponovo imati diplomatske predstavnike.


Rakel Alvares de Flores ka¾e da Srbiju nije sluèajno izabrala za odbranu disertacije na temu granica i pograniènih integracija. Ona veruje i da razdaljina nije prepreka u ostvarivanju zajednièkih nauènih projekata.

"Postoji èitav niz pitanja u oblasti obrazovanja i etnièkih problema koja su zajednièka Balkanu i Latinskoj Americi. Saradnja izmeðu dvaju udaljenih regiona mo¾e dati korisne rezultate. Verujem u integraciju kao koncept, koji nije samo ekonomski veæ i u integraciju naroda", ka¾e Rakel Alvares de Flores.

Odbrana doktorske disertacije pod nazivom "Kolumbijsko-venecuelanska granica kao faktor politièko-strate¹ke, ekonomske i obrazovno-kulturne integracije" na Geoekonomskom fakultetu Univerziteta Megatrend poslu¾ila je kao povod za pokretanje projekta koji æe se baviti komparacijom pograniènih problema na Balkanu i u Ju¾noj Americi, ka¾e profesor Slobodan Pajoviæ.

Uskoro ambasada Venecuele

Ambasador Venecuele za region Boanerhez Salazar Munos najavio je intenzivniju saradnju Srbije i Venecuele.

Do kraja godine u Beogradu i Karakasu, posle du¾e pauze, dve zemlje ponovo æe imati diplomatske predstavnike.
“Niz problema pograniène prirode i Latinskoj Americi, meðutim, ne sputavaju integraciju, razumevanje i saradnju. Imamo sliènu situaciju na Balkanu, znaèi probleme koji de fakto sputavaju, ogranièavaju, ote¾avaju saradnju i razumevanje”, navodi Pajoviæ.

Ambasador Venecuele za region Boanerhez Salazar Munos, koji je za ovu priliku doputovao iz Sofije, najavio je intenzivniju saradnju Srbije i Venecuele.

Do kraja godine u Beogradu i Karakasu, posle du¾e pauze, dve zemlje ponovo æe imati diplomatske predstavnike.

"U odnosima dveju zemalja, pored obrazovanja i sporta, veoma je va¾na i ekonomska saradnja. Venecuela i Srbija mogu mnogo ostvariti u tom domenu, uzmimo samo pitanje energetike u kojoj je Venecuela veoma uticajna - reè je o proizvodnji nafte i gasa. S druge strane, proizvodi iz Srbije mogu biti veoma privlaèni za Venecuelu", rekao je Munos.

Prema ocenama struènjaka, zemlje Latinske Amerike do¾ivljavaju ekonomski uspon i postaju va¾an faktor na svetskom tr¾i¹tu. ©ansa Srbije mogao bi da bude izvoz u barter trgovini, gde bi se zauzvrat dobijala nafta.