BiH: Pobede SNSD i SDA

Started by Bred, 06-10-2008, 13:44:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Banja Luka -- Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u BiH, SDA i SNSD odneli su veliku pobedu u Federaciji odnosno Republici Srpskoj.

Osetan poraz Srpske demokratske stranke u Republici Srpskoj oznaèio je novi raspored snaga u tom entitetu i jaèanje stranke premijera Milorada Dodika i na istoèni deo Republike Srpske.

SDA i SNS profilisale su se kao dve najjaèe stranke u BiH, odnoseæi velike pobede na op¹tinskim izborima koji su se odr¾ali u nedelju. SDA je osvojila 38 pozicija op¹tinskih naèelnika u Federaciji, uz velike izglede da takav uspeh postignu i u Gora¾du i Srebrenici.

Predsednik stranke Sulejman Tihiæ proglasio je pobedu i pre konferencije za ¹tampu Centralne izborne komisije. “Ovo je bolji rezultat od izbora iz 2004. godine. SDA je ponovo vratila poziciju ubedljivo najjaèe bosanskohercegovaèke stranke”, rekao je Tihiæ.

U Republici Srpskoj izbori su zapravo bili odmeravanje snaga dveju suprotstavljenih stranaka - Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Iako je najavljivao ubedljiviju pobedu, visoki funkcioner SNSD-a Rajko Vasiæ tvrdi da su izbori oznaèili konaèan poraz politike Srpske demokratske stranke. “SNSD je pobedio u naèelnièkom smislu, u 41 op¹tini u BiH. Dakle, tri u Federaciji i ostalo u Republici Srpskoj”, kazao je on.

Osetan poraz do¾ivela je Stranka za demokratsku Bosnu i Hercegovinu Harisa Silajd¾iæa, koju smatraju najveæim gubitnikom, dok je Hrvatska demokratska zajednica, kako se i oèekivalo, ostala najdominantniji politièki subjekt meðu bosanskohercegovaèkim Hrvatima.

frckica-j

©to se tièe SNSDa ni¹ta neoèekivano. Znali smo svi da æe pobijediti, ali niko nije raèunao na ba¹ toliku nadmoæ. ©to se BL tièe, imamo novog-starog gradonaèelnika. Èovjek je izabran za veæ treæi mandat od èetiri godine. Ne znam, nije èovjek lo¹ grdonaèelnik, ali malo promjene ne bi bilo na odmet.

Bred

Imam utisak da se i vi polako pretvarate u privatnu drzavu Milorada Dodika.
Ma koliko ga vi voleli, nije bas dobro sto u samoj RS on nema nikakvu konkurenciju ..  :ohwell:

frckica-j

Ovo je ¾iva istina. Imamo i predsjednika dr¾ave i parlamenta, ali zna se ko u dr¾avi kolo vodi i koga se pita za sve. Treæa partija po jaèini (PDP) nije pobjedila ni u jednoj op¹tini. Ako sam dobro upamtila, SNSD je pobijedio u 40-ak op¹tina, a SDS u 14. I jo¹ u par op¹tina neke, druge stranke, ni¹ta bitno. I to je sve. 

Bred

Stvarate(mo) jos jednog apsolutistu ...  :wink: :ohwell: :hm

frckica-j

Samo mislim da on to malo pametnije radi. Vidjeæemo...

dirigent

Logicno je da se narod okuplja oko jednog vodje u zemlji , koja funkcionise pod medjunarodnim tutorstvom i supervizorom jednog coveka is Eu. z druge strane tu je drugi entitet , pa postoji rivalstvo . Sto se manje delis u svom entitetu to si jaci prema ovima drugima.