"Kolona JNA nije bila borbena"

Started by Bred, 09-10-2008, 14:48:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Beograd -- Na suðenju Iliji Juri¹iæu za upotrebu nedozvoljenih sredstava tokom napada na kolonu JNA u Tuzli, svedoèio nekada¹nji oficir iz tuzlanske kasarne Branko Jovoviæ

Jovoviæ je rekao da kolona nije bila borbena i da je do¾ivela iznenadni napad
. Tu¾ila¹tvo za ratne zloèine Srbije podiglo je 9. novembra pro¹le godine optu¾nicu protiv Juri¹iæa.

Optu¾nica ga tereti da je, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Bosne i Hercegovine i visoki stare¹ina u Slu¾bi dr¾avne bezbednosti anaga¾ovan na poslovima komandnog kadra u Operativnom ¹tabu Slu¾be javne bezbednosti Tuzla, izdao narebu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA.

U tom napadu poginula su najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 vojnika i uni¹ten veæi broj vojnih i sanitetskih vozila. Na dana¹njem glavnom pretresu u Veæu za ratne zloèine Okru¾nog suda u Beogradu, Jovoviæ je kazao da je kao komandant pozadinske baze u tuzlanskoj kasarni 15. maja 1992. godine u jutarnjim satima poèeo sa pakovanjem svoje jedinice koja je trebalo da se izmesti u selo Lopar.

Prema iskazu svedoka, oko 14 èasova, kolona vojnih vozila je krenula prema Loparima, a na putu prema po¾arni saznao je da je kasarna napadnuta.

Jovoviæ je kazao da je tada odluèio da jednicu odvede do Lopara, da tamo uzme grupu vojnika i vrate se do kasarne i pomognu vojnicima.

Kada se vratio do kasarne, reèeno mu je da ne mo¾e da uðe, jer je to nareðenje komandanta kasarne, pa se preobukao u civilno odelo, sa namerom da tako poku¹a da uðe i pomogne.

Prema njegovim reèima, u veèernjim satima, kod kasarne je èuo kretanje vojnih vozila, pa je odluèio da ode kuæi u Skojevsku ulicu, gde je bio potstanar, i saèeka kolonu kojoj bi se prikljuèio. Kada je do¹ao kuæi, rekao je Joviæ, èuo je "strahovitu pucnjavu", gazdarica je gledala televiziju koja je prenosila napad na vojnu kolonu i tada je video zapaljena vojna vozila i vojnike koji su goreli.

b92



:news:
Istraga o napadu na vojnike JNA

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug

Beograd, Sarajevo -- Pravosudni organi Srbije doneli su odluku o sprovoðenju istrage protiv vi¹e osoba osumnjièenih za ratne zloèine nad pripadnicima JNA na poèetku rata u Sarajevu.

To je za B92 potvrdila portparolka Okru¾nog suda u Beogradu Ivana Ramiæ, ali nije mogla da ka¾e koje su osobe na poternici. Na osnovu odluke Tu¾ila¹tva za ratne zloèine, Ministarstvo unutra¹nih pslova Srbije raspisalo je poternicu za 19 osoba, meðu kojima je i ratni èlan Predsedni¹tva BiH Ejup Ganiæ.

"Istra¾ni sudija veæa za ratne zloèine Okru¾nog suda u Beogradu doneo je re¹enje o sprovoðenju istrage protiv vi¹e lica zbog kriviènog dela ratni zloèin protiv ratnih zarobljenika i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe“, navela je Ramiæeva.

“Ono ¹to u ovom trenutku mo¾emo reæi, a da time ne ometemo dalji tok postupka, to je da se ovim licima, znaèi u pitanju je vi¹e lica, stavlja na teret izvr¹enje ovih dela koje sam upravo navela, a u vezi sa dogaðajima u Dobrovoljaèkoj ulici, maja meseca 1992. godine“, objasnila je ona.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=26&nav_category=64&nav_id=347060