Pomirenje demokrata i socijalista

Started by Bred, 18-10-2008, 17:14:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- Lideri DS-a i SPS-a, Boris Tadiæ i Ivica Daèiæ, potpisali su Deklaraciju o politièkom pomirenju, oceniv¹i je kao istorijski dokument.


Lideri DS-a i SPS-a potpisali Deklaraciju o politièkom pomirenju (Beta)

U sedi¹tu Demokratske stranke Tadiæ i Daèiæ su pozvali i ostale politièke stranke u Srbiji kojima je stalo do napretka da se okupe oko nacionalne platforme. Prema njihovim reèima, deklaracija ima istorijski znaèaj jer, kako ka¾u, tim dokumentom ¾ele da stave taèku na vi¹edecenijsku politiku sukoba u Srbiji i da se ujedine oko ciljeva koji su va¾ni za sve graðane.

Lider DS i predsednik Srbije Boris Tadiæ izjavio je da taj politièki sporazum mogu da podr¾e sve stranke koje ¾ele bolju buduænost za graðane Srbije i istovremeni nastavak evropskih integracija i diplomatske borbe za oèuvanje Kosova i Metohije.

Potpisivanje ove deklaracije je, prema Tadiæevim reèima, korak ka nacionalnom pomerenju, ali i poruka meðunarodnoj zajednici da je Srbija za sobom ostavila vreme konflikata i konfrontacija, i u¹la u novu politièku eru.

"Deklaracija je posveæena i buduænosti i pro¹losti jer su sukobi u pro¹losti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju, i mi ¾elimo da stavimo taèku na politiku stalnih konfrontacija i sukoba", rekao je Tadiæ.

"Nikada nisam govorio da ovaj potpis sam po sebi znaèi nacionalno pomirenje, na¹a pretenzija nije da preuzmemo odgovornost za èitavo dru¹tvo, ali pozivamo i sve ostale stranke da se objedine oko ovih zajednièkih ciljeva", rekao je Tadiæ.

Potpisivanje deklaracije o pomirenju DS i SPS, meðutim, prema Tadiæevim reèima, ima istorijski znaèaj i daleko prevazilazi znaèaj jednog meðupartijskog dogovora.

"Ovo je jedan sveèan èin koji oblikuje vrednosti ideje i na¹u politièku nameru u buduænosti. Mi ovim pokazujemo da ¾elimo da otvorimo put za druge kako bi politièko pomirenje obezbedilo i nacionalno pomirenje", kazao je Tadiæ.



Predsednik SPS i zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Daèiæ izjavio je da samo sna¾na Srbija, u kojoj je ostvarena politièka stabilnost, mo¾e da saèuva nacionalne interese, pristupi EU i obezbedi ekonomski razvoj.

"Mire se narodi, dr¾ave, ljudi, èlanovi porodica, ovo nije medijski i politièki spektakl. Ako smo na zajednièkom poslu, ne treba vi¹e da gledamo samo u pro¹lost, veæ da iz nje izvlaèimo najbolje kako bi Srbija imala bolju buduænost", rekao je Daèiæ.

Daèiæ je kazao da u Srbiji postoji veliki broj stranaka koje iz uskopartijskih interesa ne ¾ele da uèestvuju u ostvarivanju programa koji je u op¹tem interesu graðana Srbije.

Daèiæ je podsetio da je u politièkom smislu bilo te¹ko formirati sada¹nju vladu jer su dve stranke bile simbol vlasti pre i posle 5. oktobra 2000. godine, i da je dana¹njom deklaracijom taj simbolièki antagonizam i formalno prevaziðen.

Prema njegovim reèima, da je SPS formirala vladu sa DSS i SRS Srbija danas ne bi imala vladu i ne bi i¹la ka EU.


nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=18&nav_category=11&nav_id=324131