Zahtev protiv ka¾njavanja dece

Started by Bred, 20-10-2008, 18:42:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta
Beograd -- Grupa dece predala je republièkom ombudsmanu zahtev da Skup¹tini predlo¾i i podr¾i izmene zakona kojim se fizièko ka¾njavanje dece uvodi kao krivièno delo.

Inicijativi Saveta Evrope, koji poziva sve zemlje-èlanice da zabrane telesno ka¾njavanje dece, pridru¾ila su se i deca u Srbiji. Inaèe, na¹ zakon veæ zabranjuje telesno ka¾njavanje u ¹koli i u okviru pravosudnog sistema, ali ne i u porodici i ustanovama socijalne za¹tite.

Ona su, u pratnji predstavnika organizacije "Spasimo decu", povodom 19. oktobra, Dana akcije protiv nasilja nad decom, predala zahtev za¹titniku graðana Sa¹i Jankoviæu da u parlamentu predlo¾i izmene zakona kojima bi se uvela zabrana fizièkog ka¾njavanja dece.

Posle susreta sa decom Jankoviæ je novinarima rekao da deca izrièito tra¾e da nasilje nad decom bude strogo zabranjeno i istakao da æe sa predstavnicima ostalih institucija razmotriti da li je "najuputnije to uèiniti preko posebnog zakona".

"Fizièko nasilje je ono ¹to decu najvi¹e boli. Ne mo¾emo se oglu¹iti o taj njihov zahtev. Moramo naæi naèin da se nasilje nad decom, bilo u porodici, koje je èesto malo vidljivo, bilo vr¹njaèko, bilo nasilje od strane institucija svedemo na najmanju moguæu meru, jednostavno, ako je moguæe, iskorenimo", ka¾e on.

"Mislim da to neæe biti problem ako zajedno doðemo do tog zakljuèka da je to najefikasniji naèin da svako od nas i kao dru¹tvo shvatimo da ne mo¾emo svoje frustracije, patnje i probleme iskaljivati na detetu tako ¹to æemo da ga udarimo", rekao je Jankoviæ.

Jankoviæ dodaje da je do sada kao za¹titnik graðana dobio oko 40 predmeta u kojima je ukazano da su povreðena prava deteta iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i obrazovanja.

Prema njegovim reèima, na te sluèajeve ukazivala su deca, ali i èlanovi njihovih porodica i "zainteresovani graðani".

Predstavnica organizacije "Sejv d èildren" Slaðana Raduloviæ je istakla da "ne postoje regularne batine" kojima bi roditelji trebalo da ka¾njavaju i disciplinuju decu.

Ona je kazala da bi "izrièita zabrana fizièkog ka¾njavanja dece trebala da se odnosi na porodièno okru¾enje i institucije socijalne za¹tite".

Raduloviæeva je podsetila da Porodièni zakon predviða kaznene mere koje se odnose "generalno na nasilje u porodici", ali da bi zbog tradicije i dru¹tva u kome se èesto govori "da je batina iz raja iza¹la" trebalo da postoji izrièita zakonska odredba da je zabranjeno fizièki ka¾njavati dete.

Zahtev ombudsmanu da u Skup¹tini Srbije predlo¾i i podr¾i izmene zakona kojim se fizièko ka¾njavanje dece uvodi kao krivièno delo predalo je ¹estoro uèenika beogradskih gimnazija koji su èlanovi nevladine organizacije "Beosuport".

dirigent

Batina je iz raja izasla. Ali i sloboda izbora takodje.

   Jednom kad sam kao mali napravio neku gadnu nepodopstinu mama me je izvela u park da sam uberem prut kojim ce me izlemati.

   Naravno gledao sam sto tanji da uberem  :wall: , ne bi li bolje prosao.

   U svakm slucaju sam sam izabrao , a to je najvaznije. Batine su imale svoju moralnu poduku.

    Prema tome decu treba lemati , jedino je diskutabilno koje granica je prihvatljiva.

Bred

hm da, a ovo gore je preterivanje ... :wall: :dole: :ohwell: