Helena Ranta pod pritiskom o Raèku

Started by Bred, 22-10-2008, 19:32:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika, Tanjug
Beograd -- Helena Ranta u svojoj biografiji navodi da je izve¹taj o dogaðajima u Raèku pisala pod pritiskom tada¹njeg ¹efa misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera.

Ona navodi da je bilo pritisaka i od Ministarstva spoljnih poslova Finske. Finski stomatolog forenzièar bila je èlan meðunarodne istra¾ne komisije za dogaðaje u selu Raèak, koji su bili povod NATO-u da bombarduje SR Jugoslaviju 1999.

U knjizi predstavljenoj pro¹le sedmice u Helsinkiju, Helena Ranta je rekla da je Voker, koji je bio naèelnik misije OEBS-a u zimu 1999, tra¾io od nje da u izve¹taju ubedljivije govori o navodnim srpskim zloèinima u Raèku i da su trojica civilnih slu¾benika finskog ministarstva tra¾ili "dublje zakljuèke" u izve¹taju.

U selu Raèak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao ¾rtve Vokerova misija oznaèila je albanske civile, a kao poèinioce zloèina srpske snage.

Kako stoji u knjizi finske forenzièarke, Voker je prelomio drvenu olovku napola i gaðao njenim delovima Rantu, jer nije bio zadovoljan njenim navodima u kojima ona nije koristila "dovoljno ubedljiv jezik" kada je reè o srpskim zloèinima, prenosi Politika.

Kada je reè o pritiscima iz finskog Ministarstva spoljnih poslova, Helena Ranta tvrdi da su joj trojica civilnih slu¾benika putem i-mejlova, koje jo¹ èuva, tra¾ili "dublje zakljuèke".

Helena Ranta je ranije veæ nagovestila da æe reæi istinu o dogadajima u Raèku – pro¹le godine u dokumentarnom filmu "Kraj - osuðeni na progonstvo". Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu isprièala je da je "Voker bio u¾asnut rezultatima na¹e istrage".

"Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izve¹taj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadr¾aj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage", kazala je Ranta u tom filmu, pokazujuæi originalni izve¹taj pred kamerom.

Meðutim, 1999. godine finska forenzièarka izjavila je pred novinarima da je dogaðaj u Raèku "zloèin protiv èoveènosti".

Helena Ranta je u leto 2000. godine predala izve¹taj Tribunalu za ratne zloèine u Hagu, a sa¾etak izve¹taja prosledila je dr¾avama èlanicama EU.

U autobiografskoj knjizi ona navodi da je ¹ef u politièkom odeljenju MSP-a Finske Perti Torstila, koji je danas dr¾avni sekretar, tra¾io od nje da iz izve¹taja izbaci jedan komentar u kojem je kritikovala administraciju Ministarstva spoljnih poslova.

Zvaniènici MSP-a takoðe su se nadali da æe Helena Ranta povuæi rezultate istra¾ivanja o broju ispaljenih metaka i podatak koliko je tih metaka zaista bilo smrtonosno.

I finski novinar Ari Rusila, ekspert za Balkan, navodi u autorskom èlanku povodom knjige Helene Rante da se ona tokom istrage usredsredila na forenzièko istra¾ivanje, ne zauzimajuæi stav u korist jednih ili drugih, i da je poku¹ala da se ogradi od politièkog uticaja, ali da je od poèetka radila pod pritiskom.

Prema reèima finskog novinara, postoji ra¹ireno mi¹ljenje da je Vokerova uloga u Raèku bila da pomogne Oslobodilaèkoj vojsci Kosova (OVK) u kreiranju masakra koji bi bio pripisan srpskim snagama i da se na taj naèin pronaðe izgovor za vojnu intervenciju.
OVK je sakupila svoje poginule posle borbe, obukla ih u civilnu odeæu, a zatim pozvala posmatraèe, navodi Ari Rusila.


Helena Ranta je bila jedan od svedoka na suðenju pred Ha¹kim tribunalom biv¹em jugoslovenskom predsednikom Slobodanu Milo¹eviæu 2003. godine.

Ona je, u intervjuu za nemaèki list "Berliner cajtung" 2004, izmeðu ostalog, izjavila da je negativno to ¹to se deo optu¾nice protiv Milo¹eviæa koji se odnosi na sluèaj Raèak zasniva prevashodno na verziju o tom dogaðaju koju je dao Voker.

b92