Poslednja pre¾ivela s Titanika prodaje uspomene

Started by Bred, 17-10-2008, 15:37:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Srna - AP | Blic

Poslednji pre¾iveli putnik sa broda Titanik, Elizabet Gledis "Milvina" Din  primorana je da prodaje predmete koje je saèuvala nakon brodoloma, kako bi platila tro¹kove boravka u staraèkom domu.

Elizabet, koja sada ima 96 godine, imala samo dva meseca kada je sa palube "Titanika" spu¹tena u èamac za spasavanje.
Nakon spasavanja, njena majka i dvogodi¹nji brat su parobrodom "Karpatija" stigli u Njujork. Nisu posedovali ni¹ta sem odeæe. Pre nego ¹to su vraæeni kuæi u Englesku dat im je mali kofer sa odeæom koji je bio poklon stanovnika Njujorka.
Oèekuje se da æe kofer i ostale uspomene na aukciji, koju je organizovala aukcijska kuæa "Henri Oldrid¾ i sin", biti prodate po ceni od 5.200 dolara.
Ova aukcijska kuæa specijalizovala se za prodaju predmeta sa Titanika.
Dinova takoðe prodaje pisma dobijena od Fonda za pomoæ pre¾ivelima sa Titanika u kojoj je njenoj majci ponuðena sedmièna kompenzacija u iznosu od jedne funte, sedam ¹ilinga i ¹est centi.
Milvina Din ¾ivi u staraèkom domu u Sautemptonu na jugu Engleske od kako je polomila kuk pre dve godine.
"Ne mogu vi¹e da ¾ivim u svojoj kuæi. Sada prodajem sve jer moram da platim tro¹kove boravka u staraèkom domu", rekla je Dinova.
Elizabet i njena porodica su 1912. godine Titanikom ¾eleli da emigriraju u Kanzas Siti u amerièkoj dr¾avi Misuri.
Èetiri dana nakon polaska iz luke 14. aprila Titanik je udario u ledeni breg i potonuo.
Dinova, njena majka i brat bili su meðu 706 pre¾ivelih putnika, veæinom ¾ena i dece. Njen otac je meðu vi¹e od 1.500 stradalih u potonuæu "nepotopivog" prekookeanskog broda.