Novi ugovor za popravljanje imid¾a

Started by Bred, 07-11-2008, 16:27:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika
Beograd -- Srbija je potpisala ugovor o promociji u amerièkim medijima sa firmom koju su osnovali biv¹i novinari, pi¹e Politika.

Vlada Srbije potpisala je ugovor sa jednom amerièkom firmom koja bi trebalo da popravi imid¾ Srbije u medijima u Sjedinjenim Dr¾avama, objavio je sajt O’Dvajerov dnevni pi-ar, specijalizovan za praæenje vesti o lobiranju i odnosima s javno¹æu.

Kako se navodi, kompanija “30 point strated¾is” iz Betezde u Merilendu, nedaleko od Va¹ingtona, dobijaæe meseèno pedeset hiljada dolara da pomogne Srbiji da “prevaziðe pristrastnost amerièkih medija”.

Prema ugovoru, ova firma treba da se bavi promocijom srpskog ekonomskog razvoja, predstavljanjem turizma i napora Srbije da se pridru¾i Evropskoj uniji, a obja¹njavaæe i koliko je uraðeno da se uhvate optu¾eni ratni zloèinci.

Mala firma iz Betezde priznaje da su amerièki mediji sasvim neinformisani o “srpskom rukovodstvu koje je okrenuto Zapadu i o politici vlade”, a tekstovi o Srbiji bi uz pomoæ ljudi iz firme trebalo da se pojavljuju u “Njujork tajmsu”, “Volstrit d¾urnalu”, magazinu “Forèen”, u “Èikago tribjunu”, “Atlanta d¾urnal-konstitju¹nu” i TV emisiji “©ou Èarlija Rouza” koji se emituje na javnom servisu Pi-Bi-Es.

Srbija veæ ima jedan ugovor o zastupanju u Sjedinjenim Dr¾avama, potpisan u julu 2006. sa kompanijom BGR (nekada¹nji “Barbur, Grifit i Rod¾ers”).

Prema odredbama tog ugovora koji je potpisao Milan Parivodiæ, tada¹nji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Srbija BGR-u plaæa 60.000 meseèno za usluge lobiranja.

Ugovor istièe u januaru 2009. i nije izvesno da æe biti produ¾en, jer je zvanièni Beograd veoma nezadovoljan kvalitetom usluga koje pru¾a ova lobistièka firma.

U meðuvremenu, BGR holding – republikanska lobistièka firma – re¹io je da kupovinom jedne kompanije bliske demokratama poku¹a da se pribli¾i ovoj stranci koja je na upravo okonèanim izborima osvojila sve poluge vlasti u Va¹ingtonu, pi¹e Politika.

b92