Film “Turneja" kandidat za Oskara

Started by Bred, 13-10-2008, 14:48:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Press Online

Goran Markoviæ, reditelj filma „Turneja", ka¾e da postoji dobra ¹ansa da njegov film privuèe pa¾nju èlanova Amerièke filmske akademije

Reditelj i scenarista Goran Markoviæ izjavio je u intervjuu Tanjugu da „ne gaji iluziju" da æe njegov film „Turneja" dobiti Oskara, ali „ako uspemo da organizujemo kampanju, mo¾da bismo mogli da budemo u nekom u¾em izboru".

- Uz kvalitet filma, nu¾no je i da ga mnogobrojni èlanovi Amerièke filmske akademije vide. Potrebno je naæi nekoga ko æe da organizuje niz projekcija, da poziva èlanove Akademije koji ¾ive ¹irom SAD i privuèe ih da gledaju odreðeni film - rekao je Markoviæ, dodajuæi da je konkurencija veoma jaka. On je naveo da je, na primer, francuski kandidat za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog podruèja ovoga puta film koji je pobedio u Kanu.

Verovatno æe biti i TV serije

Na pitanje o moguæoj televizijskoj seriji koja bi bila emitovana posle premijere filma, Goran Markoviæ odgovorio je da „ima dosta scena koje nisu u¹le u film i scena koje su ¹ire nego u filmskoj verziji, a nisu manje interesantne". - Mislim da æe biti TV serija od tri ili èetiri epizode, ne¹to kao jedan op¹irniji film i to obogaæen arhivskim materijalom iz tog doba - rekao je on, podsetiv¹i da je slièno uradio sa filmom „Tito i ja".

Na pitanje ¹ta bi Srbija mogla da preduzme za svog kandidata, odgovorio je da postoje specijalizovane agencije koje „jure" èlanove Akademije i dostavljaju im propagandne materijale, ali da iznajmljivanje takve agencije puno ko¹ta. - Po¹to sam savetnik za kulturu ministra kulture Srbije, mislim da je neukusno da ne¹to tra¾im, ali pretpostavljam da æe se producenti („Testament films" iz Beograda i „Balkan film" iz Banjaluke) obratiti nadle¾noj slu¾bi u Ministarstvu.

- Ja neæu prstom mrdnuti ni za ni protiv jer sam lièno zainteresovan. S druge strane, interes Ministarstva kulture jeste da se na¹a kultura predstavi svetu, a u sluèaju da „Turneja" uðe u neki u¾i izbor, to bi svakako bio prodor srpske kulture na meðunarodnu scenu - izjavio je Markoviæ. On je primetio da je u tom smislu film dobar kao medij jer brzo dopire do ljudi, navodeæi da je „Turneja" poèela da se snima pre manje od godinu dana, a veæ je bila na velikom broju festivala, dobila nagrade u Montrealu i odliène kritike.

Prema Markoviæevim reèima, „Turneja" je ko¹tala ne¹to vi¹e od milion evra, ali da bi film u¹ao u amerièku distribuciju, treba ulo¾iti pet miliona.

- Najvi¹e od toga ide na ogla¹avanje, jer tamo ljudi nemaju naviku da gledaju film koji nije na engleskom. Potrebna su jako velika reklamna i propagandna sredstva da bi neko uop¹te u¹ao u bioskop u kojem se daje evropski film - ukazao je on.


Glumci u ratnom paklu... Scena iz filma „Turneja"

O kreativnom procesu koji je doveo do stvaranja filma u kome se glumaèka trupa obre u ratnom vihoru Markoviæ je rekao:

- Koristio sam modele za tipove glumaca kao ¹to su jedna ostarela glumica, jedna mlaða i neiskusna, mladi glumac koji je zavodi, jedan alkoholièar. To su sve prototipovi kakvi se sreæu po pozori¹nim bifeima, ali niko konkretno. Ni za borce, politièare i „nacionalnog pisca" nisam imao konkretne liènosti u vidu, nego sam kombinovao vi¹e karaktera i tipova - rekao je Markoviæ.

(AG. - R. J.)