Leskovac: Najzad dozvola za kliniku

Started by Bred, 27-03-2008, 15:19:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Beograd -- Ministarstvo zdravlja izdalo dozvolu za rad Specijalnoj bolnici za leèenje steriliteta u Leskovcu Miodraga Stojkoviæa.

Genetièar Miodrag Stojkoviæ, koji sa suprugom Petrom radi na ¹panskom institutu "Princ Filip" u Valensiji, rekao je u telefonskoj izjavi da su mu tu vest preneli juèe njegovi saradnici i kolege iz Leskovca.

"Petra i ja smo zanemeli od sreæe kada smo èuli da je bolnici odobren rad. Tri godine je trajao na¹ hod po mukama. Sada, definitivno, mogu da ka¾em da æe bolnica poèeti da radi 1. aprila", kazao je Stojkoviæ.

Tim doktora Stojkoviæa æe u Specijalnoj bolnici vr¹iti ve¹taèku oplodnju ¾ena, ali æe se baviti i "kulturom matiènih æelija" i molekularnom biologijom.

"Bolnica je opremljena najsavremnijim sredstvima za ve¹taèku oplodnju i istra¾ivanje matiènih ljudskih æelija. Istra¾ivanja æemo vr¹iti u bolnici, ali i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu", kazao je Stojkoviæ.

Specijalna bolnica za leèenje steriliteta u Leskovcu biæe otvorena zahvaljujuæi Stojkoviæevoj upornosti, ali i velikoj pomoæi leskovaèkih i republièkih vlasti.

Lokalna samouprava je, naime, pre tri godine izdvojila oko 22 miliona dinara za adaptaciju jedne od op¹tinskih zgrada na Hisaru i predala je Stojkoviæu na kori¹æenje, a Vlada Srbije je pro¹le jeseni iz Fonda za razvoj odobrila tom nauèniku 22 miliona dinara povoljnog kredita za kupovinu komercijalne opreme, dok je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana donirano 10 miliona dinara za nabavku opreme za istra¾ivaèki rad.

Stojkoviæ je postao poznat u svetskim nauènim krugovima kada je pre tri godine u engleskom gradu Nujukaslu prvi u svetu klonirao ljudski embrion u medicinske svrhe, a potom postigao niz zapa¾enih rezultata u prouèavanju matiènih æelija, dobijenih iz embriona.

b92

SLATKIS

Najzad ne¹to dobro uraðeno u ovoj zemlji!

Èovek je bre struènjak uop¹te mi nije jasno za¹to su uop¹te razmi¹ljali dosad.

Znam lièno ¾enu kojoj je pomogao da rodi dete posle 15 godina leèenja od steriliteta,do¹o èovek ¾ena posle mesec dana leèenja kod njega zatrudnela.

za doktora Stojkoviæa :pljes:

Bred

#2
LE: Startovala bolnica za oplodnju
| Izvor: B92
Leskovac -- U Specijalnoj bolnici za leèenje steriliteta genetièara Miodraga Stojkoviæa u Leskovcu veæ je izvr¹eno 15 vestaèkih oplodnji. Veliko interesovanje i izvan Srbije.

Interesovanje za leèenje u ovoj bolnici je veliko, a parovi koji imaju problem sa zaèeæem olaze iz cele zemlje, ali i iz inostranstva. Meðu parovima koji su zainteresovani za leèenje u bolnici u Leskovcu, mnogo je onih koji su do sada veæ poku¹avali da putem vantelesne oplodnje doðu do potomstva.

Direktor bolnice i ginekolog Neboj¹a Markoviæ ka¾e da zahvaljujuæi najsavremenijoj opremi, ova bolnica mo¾e da im ponudi ne¹to novo. Rezultati prvih 15 vantelesnih oplodnji biæe poznati za oko mesec dana.

"Moram da naglasim da imamo moguænosti zamrzavanja i spermatozoida i embriona i jajnih æelija. Onda se tim ljudima pru¾a moguænost ako treba ponovo da se radi vantelesna oplodnja, mi koristimo njihove veæ spremne embrione tako da se ¾ena se ne podvrgava tim visokim dozama hormona ponovo. A i razlika u ceni je drastièna", ka¾e Markoviæ.

Opremanje bolnice finansirano je sa deset miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana i sa 22 miliona kredita Fonda za razvoj.

Ova bolnica za leèenje steriliteta jedina je takva bolnica od Beograda do Skoplja. Koliko nedostaju ovakve specijalistièke ustanove govori podatak da je za dva meseca rada ove bolnice kroz nju pro¹lo oko 400 parova koji imaju problem neplodnosti.

Postupak vantelesne oplodnje ko¹ta oko 3.500 evra. Fond za zdravstveno osiguranje za sada neæe finansirati odreðeni broj procedura u ovoj bolnici, a Markoviæ obja¹njava da je problem nastao zbog dokumentacije.

"Uslov Fonda odnosno Ministarstva je bio da ustanova poseduje odgovarajuæu kvalitetnu tehnologiju i naravno struèni kadar. Mi posedujemo i jedno i drugo, i mislim da je ovo mali nesporazum koji æe se. nadam se vec na jesen ili do nove godine, re¹iti", rekao je Markoviæ.

U znak zahvalnosti op¹tini Leskovac koja je renovirala zgradu bolnice i dala je na kori¹æenje Miodragu Stojkoviæu, po tri besplatne ve¹taèke oplodnje meseèno u narednih godinu dana dobiæe parovi iz ovog grada.

Stojkoviæ, osim u svojoj bolnici i dalje radi u istra¾ivaèkom centru u ©paniji, ali kako ka¾e, ubuduæe æe sve vi¹e vremena provoditi u Leskovcu.




:news:
Besplatno i u ¹est privatnih bolnica
Autor: Sonja Todoroviæ |Blic

Na listi èekanja za vantelesnu oplodnju trenutno je 1.300 ¾ena. One æe moæi da odluèe da li æe oplodnju raditi u tri dr¾avne ustanove ili u nekoj od ¹est privatnih ginekolo¹kih bolnica, koje æe od sledeæe nedelje takoðe poèeti da obavljaju ovu proceduru na teret Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Sada postoji jedinstvena lista èekanja za vantelesnu oplodnju, koju kontroli¹e Republièki zavod za zdravstveno osiguranje. Redom æemo pozivati ¾ene sa liste i obave¹tavati ih u kojoj ustanovi æe im biti uraðena intervencija. Primera radi, ukoliko je trenutno u dr¾avnim ustanovama puno, ¾ene æe moæi da izaberu u kojoj æe privatnoj bolnici uraditi intervenciju, da ne bi èekale, na primer, èetiri meseca - obja¹njava za „Blic” Svetlana Vukajloviæ, direktorka REZO.
Pro¹le godine u Srbiji je obavljeno 699 vantelesnih oplodnji od 1.000 odobrenih. Zbog postojeæih kapaciteta GAK „Narodni front“, GAK u Vi¹egradskoj i GAK u Novom Sadu, nisu mogli da omoguæe uslugu veæem broju pacijenata, tako da je RZZO odluèio da u program ukljuèi i privatne bolnice kako bi ¹to vi¹e parova uspelo na vreme da iskoristi pravo i da na taj naèin dobije potomstvo.
RZZO je u aprilu raspisao tender na koji se javilo ¹est privatnih bolnica, i to pet iz Beograda i jedna iz Novog Sada. Svih ¹est je ispunilo kadrovske i tehnièke uslove, a jedan od njih bio je da su do sada uspe¹no obavljale najmanje 25 odsto oplodnji godi¹nje.
Privatne ginekolo¹ke bolnice su prihvatile cenu RZZO za tri metode vantelesne oplodnje od kojih svaka ko¹ta oko 280.000 dinara i u koju su uvr¹æene sve pripremne analize, kao i sama oplodnja. Parovi neæe plaæati ni¹ta iz svog d¾epa, veæ æe privatne bolnice fakturisati sve tro¹kove RZZO.
- Dogovor sa RZZO jeste da nam godi¹nje upuæuju po 170 ¾ena. Ova novina je veliko olak¹anje za ¾ene, i cilj je da svima bude dostupno. Najbitnije je sada samo da poènemo da radimo intervencije - ka¾e za „Blic” dr Gordana Ivanoviæ, vlasnik specijalne bolnice „Ivanoviæ“, jedne od ¹est privatnih ustanova koje æe raditi oplodnju o tro¹ku dr¾ave.
Za ulazak u program vantelesne oplodnje mogu konkurisati braèni parovi mlaði od 38 godina koji nemaju dece. Pravo uèe¹æa imaju parovi u kojima ¾ene nisu raðale ili nemaju ¾ive dece, a èija neplodnost nije organskog porekla i mu¹karci sa slabom plodno¹æu. Oni imaju prava na jedan poku¹aj vantelesne oplodnje o tro¹ku RZZO. Odluku o ukljuèivanju u program donose struène komisije institucija koje obavljaju oplodnju. Procenjuje se da u Srbiji ima od 70.000 do 100.000 ¾ena koje imaju potrebu za ve¹taèkom oplodnjom. Prema nekim istra¾ivanjima, svaki ¹esti braèni par u Srbiji (oko 200.000) ima problema sa plodno¹æu, a svaka deseta ¾ena iza¹la je iz perioda plodnosti a da nije rodila dete.

Privatne ordinacije:
-Specijalna ginekolo¹ka bolnica „Beograd” u Gospodar Jovanovoj 54, Beograd
-Specijalna ginekolo¹ka bolnica „Ivanoviæ” u Grèiæa Milenka 51, Beograd
-Specijalna ginekolo¹ka bolnica „Jevremova” na Bulevaru osloboðenja 189, Beograd
-Specijalna ginekolo¹ka bolnica „Intermedicus bis” na Bulevaru Zorana Ðinðiæa 45, Beograd
-OB „Medical centar” u M. Kovaèeviæa 10, Beograd
-Specijalna ginekolo¹ka bolnica „Genesis” u Uro¹a Prediæa 4, Novi Sad

Bred

Lekari ucenjuju ¾ene koje èekaju ve¹taèku oplodnju
Autor: Sonja Todoroviæ |Blic

Pozvali su me iz „Narodnog fronta” i rekli da odmah mogu uæi u proceduru vantelesne oplodnje o tro¹ku dr¾ave u privatnoj ginekolo¹koj ordinaciji „OB Medical centar” u kojoj radi dr Eliana Garaleiæ, inaèe naèelnica steriliteta u GAK „Narodni front”. Zbog poslovnog puta, morala sam da odbijem. Meðutim, odgovorili su mi da æu u tom sluèaju tek za godinu dana stiæi na red u dr¾avnoj klinici. Po¹to na zakazane konsultacije u privatnoj ordinaciji nisam oti¹la, lekari iz „Fronta” su me skinuli sa liste èekanja, prièa za „Blic” tridesettrogodi¹nja G. M.

Poèetkom oktobra Republièki zavod za zdravstveno osiguranje omoguæio je da se vantelesna oplodnja o tro¹ku dr¾ave mo¾e raditi i u ¹est privatnih bolnica. Od tada lekari koji rade u dr¾avnoj i privatnoj ustanovi koriste to i na silu prebacuju pacijente u privatne bolnice ili ih ucenjuju. Tako je dr Garaleiæ iz „Narodnog fronta” istog momenta poslala svim ¾enama dopis da mogu vantelesnu oplodnju da urade u privatnoj ustanovi u kojoj ona veæ radi kao biolog.
Jo¹ ima lekara koji rade i u privatnim i dr¾avnim klinikama. Tako, dr Aleksandar Ljubiæ iz GAK „Vi¹egradska” radi i u ginekolo¹koj bolnici „Jevremova”. Vlasnik Specijalistièke bolnice „Intermedikus bis” supruga je dr Neboj¹e Radunoviæa, direktora GAK „Vi¹egradska”, dok dr Vesna Kopitoviæ iz Instituta za ginekologiju Novi Sad radi u privatnoj bolnici „Genesis”. Jedino specijalne bolnice „Beograd” u Jovanovoj i „Ivanoviæ” nemaju nikakvih dodira s dr¾avnim bolnicama.
Sagovornice „Blica” koje èekaju ve¹taèku oplodnju pretpostavljaju da se od njih oèekuje da daju novac kako bi do¹le ¹to pre na red ili da je interes pojedinih lekara da odreðenim privatnim klinikama dovedu ¹to vi¹e pacijenata i tako ostvare neki procenat od sume koju dr¾ava za ove namene prebacuje na njihove raèune. Takoðe, ovo je siguran naèin da privatne klinike dugoroènije obezbede sigurnu zaradu.
- Ono ¹to mo¾e biti problem je potencijalni sukob interesa. Svesni smo ¹ta je napravila dr Garaleiæ. Meðutim, to drugi nisu radili. Zbog toga smo odr¾ali zajednièki sastanak. Ovo je osetljiva oblast i zato svi moramo biti obazrivi, pre svega da bi za¹titili interese ¾ena, a da nijednim potezom ne dovedemo u pitanje celu stvar. Na¹a prvobitna ¾elja nije bila da ugovaramo ve¹taèku oplodnju sa ustanovama u kojima rade lekari koji su veæ u dr¾avnom sektoru. Ali po¹to ima samo dve ustanove koje nemaju nikakav dodir sa dr¾avnim sektorom, to ne bi bilo dovoljno da se re¹e liste èekanja. Zbog toga smo dali ¹ansu i drugima, bez obzira na potencijalni sukob interesa - prièa za „Blic” Svetlana Vukajloviæ, direktorka Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Fond je preuzeo da vodi listu èekanja za proceduru, tako da æe oni od sada obave¹tavati ¾ene kako bolnice ne bi birale pacijente po svom nahoðenju.
- I tu je nastao problem. Kada smo tra¾ili da nam dostave liste èekanja, dobili smo 20 razlièitih. Èak su i podaci bili drugaèiji, koje mi sada moramo da sreðujemo ispoèetka. Trenutno deset mladih lekara, volontera iz Fonda, poku¹avaju da srede te liste. Oni zovu ¾ene da bi utvrdili u kojoj su fazi. Da li su zapoèele bilo kakve analize ili preglede - istièe dr Vukajloviæ.
Tridesetpetogodi¹nja L. M. veæ dva meseca pije kontraceptivne pilule, a na listi èekanja je dve godine.
- Sama sam oti¹la u bolnicu da bih saznala kada æu uæi u program. Rekli su mi da uradim sve potrebne analize. Kada sam sve obavila, poèeli su da me pripremaju za postupak. Dali su mi kutiju kontraceptivnih pilula i rekli da se javim kada ih popijem. Nakon mesec dana opet su mi produ¾ili terapiju, rekav¹i mi da se oplodnja jo¹ ne radi jer se èekaju sredstva iz Fonda za kupovinu injekcija za stimulaciju ovulacije, kao i da se liste èekanja a¾uriraju. ©anse da ostanem trudna su verovatno male, ali po¹to pijem pilule za kontracepciju, sada su potpuno nestale. Za¹to moram da ih pijem, kada sam potpuno zdrava - pita se L. M.
Svetlana Vukajloviæ obja¹njava da se moraju napraviti prioriteti i videti ko je zapoèeo proces, a ko ne.
- Uoèili smo da su neke ¾ene koje su se u avgustu prijavile veæ u¹le u proces oplodnje, a da neke èekaju dve godine. Te liste èekanja nisu voðene kako treba. ®ene koje su pripremljene dobiæe ovih dana pismo u kojima æe im biti naznaèeno da mogu da izaberu ustanovu u kojoj æe uraditi oplodnju i kome treba da se jave - precizira Vukajloviæeva.
Od momenta kada ¾ene proðu komisiju, Fond æe im se obratiti. Imaæe moguænost da biraju ustanovu u kojoj æe raditi ve¹taèku oplodnju. Ona ¾ena koja se bude opredelila da joj intervencija bude uraðena u dr¾avnoj ustanovi, neæe izgubiti svoj red.

Provera uspe¹nosti ili raskid ugovora
Uspe¹nost vantelesne oplodnje u dr¾avnim ustanovama je oko 25 odsto. Ipak, najbolja uspe¹nost je u Institutu za ginekologiju u Novom Sadu. Privatne ustanove koja ne bude imala dobar procenat uspe¹nosti neæe vi¹e imati ugovor sa Republièkim zavodom za zdravstveno osiguranje. Prva provera rezultata biæe za godinu dana.

Cena oplodnje 280.000 dinara
Privatne ginekolo¹ke bolnice su prihvatile cenu RZZO za tri metode vantelesne oplodnje, od kojih svaka ko¹ta 280.000 dinara. U cenu su uvr¹æene sve pripremne analize, kao i sama oplodnja. Parovi neæe plaæati ni¹ta iz svog d¾epa, veæ æe privatne bolnice fakturisati sve tro¹kove RZZO. Procenjuje se da u Srbiji ima 70.000 do 100.000 ¾ena koje imaju potrebu za ve¹taèkom oplodnjom. Prema nekim istra¾ivanjima, svaki ¹esti braèni par(oko 200.000) ima problema sa plodno¹æu. Svaka deseta ¾ena iza¹la je iz perioda plodnosti, a da nije rodila dete.