Novi projekat za borbu protiv side

Started by darusaz, 11-11-2008, 14:41:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Нови пројекат за борбу против сиде
Београд -- Србији је Глобални фонд за HIV, туберкулозу и маларију обезбедио око 10 милиона евра за спровођење новог пројекта за борбу против HIV/сиде.



Тај пројекат ће се остваривати у наредних пет година. Министар здравља Србије Томица Милосављевић рекао је на конференцији за новинаре тим поводом да је међу основним циљевима тог пројекта дестигматизација оболелих. "Желимо да у друштву нема обележених због неке болести", истакао је министар.

Према његовим речима, Глобални фонд, који је основан под покровитељством Уједињених нација, одобрио је та средства јер је препознао да Србија чини много у борби против HIV/сиде.

"Добри резултати у тој области постигнути су сарадњом невладиних организација, међународних партнера и Министарства здравља", казао је министар.

Милосављевић је подсетио да држава финансира трошкове најсавременијег лечења заражених и оболелих од HIV/сиде који годишње износе између два и три милиона евра.

Општи циљ тог пројекта је да се заустави ширење ХИВ инфекције међу групама под повећаним ризиком, као што су ињектирајући наркомани и особе са ризичним сексуалним понашањем и да се обезбеди нега, подршка и третман зараженим и оболелим људима од тог вируса.

Спровођење пројекта почиње од следеће године и трајаће до 2014., а требало би да ојача пројекат започет 2005. који се завршава ове године.

У Србији се тај програм спроводи у 22 града, а активности новог програма ће између осталог обухватити и низ тренинга за полицајце, социјалне и здравствене раднике о томе како да одговоре на потребе осетљивих група.

Милосављевић је незадовољан због неразумевања медија о важности теме унапређења здравља као основне вредности и оценио да "испада да добра вест није вест".

Помоћница министра Ивана Мишић је навела да је у првих шест месеци 2008. године у Србији пријављено 55 нових особа заражених HIV-ом, од којих су 23 оболеле од сиде, а осморо је умрло.

Она је појаснила да је од када се та болест појавила у Србији, највише случајева забележено међу инјектирајућим корисницима дроге, али да су тренутно најозбиљније угрожене особе ризичног сексуалног понашања.

У Србији је до ове године укупно забележено 2.193 заражених, од којих је 1.395 њих добило сиду, а умрло њих 920.¾

(Извор: РТВ Б92)