Odbila transplantaciju srca

Started by Bred, 12-11-2008, 20:15:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
London -- Trinaestogodi¹nja devojèica odbila je riziènu transplantaciju srca koja bi joj omoguæila da pre¾ivi. Britanske vlasti odobrile njenu odluku.

Trinaestogodi¹njoj Hani D¾ons dijagnostikovana je leukemija kada je imala èetiri godine, a kasnije joj je pronaðena i srèana mana. Proteklih osam godina ova devojèica je na hemoterapiji i pro¹la je kroz nekoliko operacija. Svoju odluku da kroz sve to ne prolazi jo¹ jednom obrazlo¾ila je time ¹to je pre¾ivela isuvi¹e trauma po bolnicama.

"Suvi¹e je rizièno i èak i da sam pristala, ishod mo¾da ne bi bio dobar i moglo bi da mi bude gore nego ¹to mi je sad. I èak i da sam pristala, i da je uspelo, ne postoji nauèni dokaz koji ka¾e da se svako dete oporavi”, rekla je ona.

Hana ka¾e i da je imala dosta iskustva sa bolnicama: “Jednostavno, imala sam suvi¹e lo¹eg isustva s bolnicama i sada da moram opet da odem tamo i budem mesec dana – meni se to ne èini fer.”

Britanske vlasti su prvo poku¹ale da ubede pacijentkinju da se podvrgne operaciji uz sudski nalog, tako da je porodica D¾ons odvela devojèicu u bolnicu i protiv njene volje.

“Da je nismo odveli u bolnicu, zvali bi sudiju koji bi izdao sudski nalog i na silu odvojio Hanu od nas”, objasnio je Hanin otac Endrju.

On je ubedio predstavnike britanske vlasti da najpre razgovaraju s Hanom pre nego ¹to donesu neku sudsku odluku. Posle razgovora s Hanom D¾ons, zvaniènici zadu¾eni za za¹titu dece odustali su od te mere.

"Kada se radi o ovako komplikovanim pitanjima kao ¹to je ovo, na¹ posao je da budemo sigurni da dete razume ne samo direktne posledice, veæ i one dugoroène. I to je, u stvari, glavno pitanje – da li zaista dete razume koje su dugoroène posledice bilo koje odluke”, izjavila je posle susreta sa obolelom devojèicom Sali Stak, predstavnica bolnice.

Ovakva odluka pokrenula je debatu u Britaniji o tome da li deci treba dopustiti da sama donose odluke o potencijalno spasonosnim operacijama i da li zdravstvene ustanove imaju pravo da se me¹aju.

U Ujedinjenom Kraljevstvu deca mlaða od 16 godina ne smatraju se automatski sposobnim da sama odluèuju o medicinskim terapijama. Meðutim, odluka detata se ipak mora ispo¹tovati ukoliko postoji saglasnost da shvata u potpunosti posledice svoje odluke.

KaBoom

Ima li u GB zakon o eutanaziji?

Misilm da je devojèica u pravu. Ceo ¾ivot se muèi i moguæe da æe se i dalje muèiti. Mo¾da joj je dosta svega i gotovo... :ohwell:

frckica-j

Ima i toga. A opet, mo¾da je mogla da ozdravi i napravi ne¹to vrlo korisno za ljude, da ne spominjem da bi vjerovatno tada znala da ¾ivi sreænije od svih nas zdravih. Tako uvijek bude sa ljudima koji pre¾ive te¹ke bolesti...

mirror-girl

Stvarno strasno ali mislim da covek mora imati pravo na izbor i bez obzira koliko se nama cinilo njenih 13 godina malo,ona ima prava da ucestvuje u jednoj takvoj odluci...

Bred

Ja sam se zapanjio kada sam ovo procitao i morao sam to da podelim sa vama ...

:ohwell:

Toliko zrelosti i hrabrosti u jednoj devojcici, svaka joj cast ...  :Bog :wacko: