Piramida sagraðena za majku faraona

Started by Bred, 12-11-2008, 20:20:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Kairo -- Egipatski arheolozi otkrili su piramidu ukopanu u pustinji za koju veruju da je bila sagraðena za majku faraona koji je vladao pre vi¹e od 4.000 godina.

Piramida, pronaðena pre dva meseca u pustinji ju¾no od Kaira, najverovatnije je sadr¾avala posmrtne ostatke kraljice Se¹e¹et, majke kralja Teti, osnivaèa ¹este egipatske dinastije, koji je vladao od 2323. do 2291. p.n.e, prenela je agencija Rojters.

"Jedina kraljica èiju piramidu nismo otkrili je Se¹e¹et zato sam ubeðen da se radi o njenoj piramidi", kazao je Zahi Havas, direktor egipatskog Visokog saveta za starine, najpoznatiji egiptolog na svetu.

©esta dinastija Egipta smatra se poslednjom dinastijom Starog kraljevstva drevnog Egipta. To je vreme sukoba unutar kraljevske porodice i erozije centralne vlasti posle kojeg su u Egiptu nastupile godine gladi i dru¹tvenih nemira.

Arheolozi su dosad prona¹li piramide koje su pripadale dvema kraljevim suprugama ali ne i piramidu njegove majke.

Piramida, koja je originalno bila visoka 14 metara i oblo¾ena finim belim kreènjakom, iskopana je nedaleko od Sakare, gde se nalaze najstarije piramide na svetu, u kojima su sahranjivani vladari drevnog Egipta.

Arheolozi nameravaju da za dve nedelje uðu u kraljièinu odaju mada veruju da su je pljaèka¹i veæ ispraznili.

Predmeti kao ¹to je drvena statua drevnog egipatskog boga Anubisa i pogrebne figurine koje datiraju iz kasnijeg perioda navode da je groblje kori¹æeno i u doba Rimljana, objasnio je Havas.

b92