Vlada æe se obraèunati sa mafijom u "Èajevcu"

Started by frckica-j, 23-11-2008, 13:56:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

frckica-j

Vlada æe se obraèunati sa mafijom u Èajavecu
Izvor: Glas Srpske

BANJA LUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je obraèun sa kriminalcima i steèajnom mafijom, koji su opljaèkali i uni¹tili nekada¹nji banjoluèki privredni gigant "Èajavec".
- Vlada RS ima informaciju o de¹avanjima u vezi nezakonitih prodaja u privatizaciji i steèajevima u "Èajavecu". Tra¾ili smo dopunu informacije da bismo mogli zauzeti konaèan stav o ovom pitanju - rekao je Dodik.
On je naglasio da Vlada RS ne mo¾e mnogo uèiniti kada je u pitanju rje¹avanje steèajeva, jer je to u nadle¾nosti sudova i sudija, ali da se kriminalu mo¾e i mora stati ukraj.
- Mnogi privatizacioni procesi koji su obavljeni u pro¹losti su kriminalni ili su na ivici kriminala. Imamo saznanja da je rijeè o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je bila instalisana i u strukture vlasti i pravosuðe, rekao je Dodik.
On je rekao da je Vlada naslijedila katastrofalnu situaciju u tom pogledu, ali da u rje¹avanju problema steèajne mafije kljuènu ulogu mora da odigra pravosuðe, koje imenuje steèajne sudije.
- Kada predstavnici izvr¹ne vlasti progovore, ka¾u nam da se petljamo u pravosuðe. Steèajnog upravnika ne odreðuje Vlada nego sud koji je i odgovoran za to, jer najèe¹æe steèajni postupci dovode do likvidacije, a ne do sanacije preduzeæa, rekao je Dodik.
On je istakao da je mnogo primjera nezakonitosti u privatizaciji i u steèajevima, ali da je, kada god je Vlada htjela da ne¹to uèini, ona optu¾ena za politizaciju.
Nezadovoljna rasprodajom imovine u steèaju, Vlada Republike Srpske je poèetkom novembra utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, kojim se predviða osnivanje pet okru¾nih privrednih sudova.
Njihova sjedi¹ta biæe u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Trebinju i Istoènom Sarajevu.
Ovi sudovi trebali bi da poènu sa radom od 1. jula 2009. godine i bavili bi se iskljuèivo rje¹avanjem privrednih sporova, steèajevima i likvidacijom preduzeæa.

©teta 100 miliona KM
Na zahtjev sindikalne organizacija ROS Èajavec, koja tvrdi da je zbog pogre¹ne privatizacije i sumnjivih steèaja "Èajavec" o¹teæen za oko 100 miliona maraka Komisija za reviziju privatizacije priprema izvje¹taj o sumnjivim privatizacijama.
Objelodanjivanje ovog izvje¹taja prolongirano je nekoliko puta.
Osnovni problem u prodaji je ¹to je odreðen broj preduzeæa iz sistema "Èajavec holding" privatizovan, a da prethodno nije napravljen deobni bilans.
Do sada je privatizovano 12 preduzeæa poslovnog sistema "Èajavec". U firmi "Èajavec" prije rata radilo je 10.500 radnika, od èega 3.000 in¾enjera, a sada ima tek stotinjak zaposlenih.