Jeremiæ najavio tu¾bu zbog "Oluje"

Started by Bred, 18-11-2008, 21:14:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Hag, Zagreb, Vukovar -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremiæ izjavio je da æe Srbija tu¾iti Hrvatsku za zloèine poèinjene tokom operacije "Oluja" 1995. godine.

"Nisu prihvatili ruku pomirenja. Zato æemo im pru¾iti priliku da se i pred Sudom pravde i pred sudom istorije doka¾e ¹ta je istina", rekao je Jeremiæ.

Jeremiæ je, povodom odluke Meðunarodnog suda pravde da se proglasi nadle¾nim za tu¾bu Hrvatske protiv Srbije za genocid poèinjen nad nesrbima 1991-95. godine, naveo da je Hrvatska odbijala da se suoèi sa èinjenicom da je 250.000 Srba proterano iz domova u Hrvatskoj, ali da æe to ovog puta morati da uèini pred Meðunarodnim sudom pravde.

Cvetkoviæ: ©titimo svoje interese

Premijer Mirko Cvetkoviæ izjavio je da æe Srbija poku¹ati da se odbrani pred Meðunarodnim sudom pravde i da æe kontratu¾bom maksimalno za¹titi svoje interese.

Gostujuæio na RTV Pink, Cvetkoviæ je rekao da se oèekivalo da se spor razre¹i vansudskim poravnanjem, ali je Hrvatska, ipak, odluèila da ide na sud.
"Hrvatski zvaniènici, koliko èujem, pozivaju na to da treba da se utvrdi istina. Sla¾emo se, neka se utvrdi istina i neka se ova stvar stavi na sud istorije i na sud pravde i zbog toga æemo im pru¾iti priliku da odgovore na tu¾bu Srbije za ratne zloèine za etnièko èi¹æenje poèinjenje na teritoriji Hrvatske 1995. godine", naveo je Jeremiæ za RTS.

Govoreæi o buduæim odnosima dve dr¾ave, Jeremiæ je naveo da Srbija ¾eli najbolje odnose sa susedima, ali da mora da se doðe do istine o zloèinima u operaciji "Oluja".

"Na¹a zajednièka buduænost je evropska buduænost. Okrenuæemo se istoriji da bi utvrdili istinu zarad zajednièke buduænosti", zakljuèio je Jeremiæ.

Ranije danas, ministarka pravde Srbije Sne¾ana Maloviæ rekla je da veruje da æe Meðunarodni sud uva¾iti argumente Srbije u postupku po tu¾bi Hrvatske i da æe konaèna odluka biti pozitivna za Srbiju.

Maloviæeva je, povodom ogla¹avanja Meðunarodnog suda pravde nadle¾nim po tu¾bi Hrvatske protiv Srbije, najavila da æe se razmatrati moguænost poravnanja ili protivtu¾be, ali i da æe odluka o tome biti doneta naknadno.

Maloviæeva je ujedno pozvala politièke strukture dveju zemalja na pomirenje jer je to jedan od glavnih uslova za evropske integegracije zemalja regiona.

Hrvatska zadovoljna odlukom

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesiæ, premijer Ivo Sanader i predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebiæ saop¹tili su da su zadovoljni odlukom Meðunarodnog suda pravde.

Pupovac: Kratkoroèna napetost

Odluka Meðunarodnog suda pravde mo¾e, kratkoroèno, da izazove napetost i dalju stagnaciju odnosa Beograda i Zagreba, ocenio je potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.

Pupovac je rekao da odluka, kratkoroèno, mo¾e da uspori politiku obnove i poverenja izmeðu dva naroda i time ote¾a suoèavanje s ratnom pro¹lo¹æu, sankcionisanje ratnih zloèina i ka¾njavanje ratnih zloèinaca.

"Za nas Srbe iz Hrvatske je neshvatljivo da se o pitanjima koja se nas tièu i u kojima smo subjekt onoga o èemu se raspravlja, to èini bez nas. Kao i tokom 90-ih godina, postoji tendencija da se o pitanju jednog naroda, njegovom polo¾aju i odnosima s drugim narodom odluèuje i raspravlja bez njega i mimo njega", naveo je Pupovac.
"Za nas je ta odluka bila oèekivana, s obzirom na sve ono ¹to se dogodilo. Simbolika je u tome da smo upravo danas, kad se priseæamo ¾rtava Vukovara i herojstva onih koji su branili Vukovar, tu vest saznali upravo u Vukovaru. To je simbolika, ali i odreðena pravda", rekao je Mesiæ.

Premijer Sanader rekao je da je odluka Meðunarodnog suda pravde va¾na posebno zbog toga ¹to se u njoj navodi da treba odrediti sve poèinitelje i naredbodavce dela izvr¹enih na teritoriji Hrvatske, otkriti istinu o nestalima i vratiti kulturna dobra.

"Posebno je va¾no i to ¹to je odbaèen prigovor da se u ovom predmetu sudi i razmatra razdoblje posle 1992. godine", rekao je Sanader.

Na novinarsko pitanje da li oèekuje protivtu¾bu Srbije, Sanader je rekao da je do¹lo vreme da se Srbija suoèi sa pro¹lo¹æu i dodao da se "rat nije vodio na tlu Srbije niti je razoren Novi Sad, veæ Vukovar, kao i da hrvatski vojnici ni¹u do¹li u Srbiju, nego je bilo obrnuto", prenosi Hina.

"Milo¹eviæeva velikosrpska politika je bila ta koja je nanela veliko zlo hrvatskom narodu", ocenio je Sanader.

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebiæ rekao je da dana¹nja odluka Suda pokazuje da "svi koji su odgovorni za progone, ubistva, ru¹enje Vukovara i drugih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine moraju da odgovaraju pred licem pravde".

Varadi: Protivtu¾ba je politièka odluka

Glavni pravni zastupnik Srbije u Meðunarodnom sudu pravde Tibor Varadi rekao je novinarima da jedan od narednih poteza Srbije mo¾e biti kontratu¾ba.

Ipak, ona se mora odnositi na genocid jer se, prema najvi¹em pravnom aktu Suda, protivtu¾ba mora odnositi na isto delo na koje se odnosi i tu¾ba. Meðutim, to je politièka odluka koju donosi vlada, iz koje jo¹ nisu saop¹tili kakvu æe taktiku preduzeti, ka¾e on.

"Osam godina se u na¹em timu radilo i na pripremi odgovora na hrvatsku tu¾bu i na protivtu¾bi. To je stvar politièke odluke da li æe se protivtu¾ba podneti, to nije na pravnicima", izjavio je Varad.

On veruje da je bilo bolje da se spor okonèao na pitanju nadle¾nosti zato ¹to "konfrontacija èitavih zajednica nije zdrava ni dobra, ni za nas ni za Hrvatsku".

"Meðutim, sud je drugaèije odluèio. Sada æe sud dati rok u kojem æe Srbija pripremiti odgovor na tu¾bu, a eventualno i protivtu¾bu. Taj rok æe biti odreðen vrlo skoro, a on æe biti prilièno dug", rekao je Varadi.

Na pitanje da li je moguæ dogovor strana izvan suda, Varadi je odgovorio: "Srbija je vi¹e puta ponudila vansudski dogovor. To nije bilo odbèeno, ali nije bilo ni pozitivnog odgovora. Verovatno bi sada Hrvatska trebalo da reaguje na neki naèin ako to smatra za shodno".

Kao znaèajno, Varadi je naveo to ¹to je sud odluèio da se tokom glavne rasprave izjasni o prigovoru Srbije da predmet tu¾be ne mogu biti zloèini poèinjeni pre kraja aprila 1991. godine, kada je formirana SR Jugoslavija.

©imanoviæ: Veliki pravni uspeh

Pravni zastupnici Hrvatske nisu krili zadovoljstvo zbog odluke Meðunarodnog suda pravde, dok pravni zastupnici Srbije navode da su potpuno spremni za poèetak procesa.

Glavni pravni zastupnik Hrvatske Ivan ©imonoviæ izjavio je u Hagu da je odluka Meðunarodnog suda pravde veliki pravni uspeh Hrvatske.

"Treba uzeti u obzir da je ovo prva runda. U drugu rundu, u raspravu o sadr¾ini, ulazimo u vrlo dobroj formi jer je sud odbacio sve prigovore Srbije", rekao je ©imonoviæ. On je ocenio da æe do glavne rasprave o tu¾bi Hrvatske proæi jo¹ tri godine.

Na pitanje da li je moguæe okonèanje spora dogovorom Hrvatske i Srbije van suda, ©imonoviæ je naznaèio da je za Zagreb vrlo va¾no da insistira na "odgovornosti poèinilaca zloèina, istini o nestalima i povratku kulturnih dobara".

"Mislim da æe ova presuda na neki naèin podstaæi Srbiju da ostvari pozitivne pomake...", ka¾e on.

"Srbija je prigovorila da je u nekim od tih pitanja do¹lo do pomaka. Naravno da jeste, ali mislimo da je to daleko od dovoljnog. Mislim da Hrvatska na tome mora insistirati, a kamo sreæe da tu¾ba nije bila ni potrebna", podvukao je ©imonoviæ.

Kandiæeva se nada dogovoru

Gostujuæi u emisiji “Poligraf” na TV B92, predsednica Fonda za humanitarno pravo Nata¹a Kandiæ rekla je da se nada da æe van suda doæi do dogovora Hrvatske i Srbije.

Kandiæeva ka¾e da su trenutni odnosi dveju zemalja optereæeni politièkim trzavicama.

“Oèekujem da izvan suda ipak doðe do nekog dogovora jer odnosi Srbije i Hrvatske treba da idu u pravcu dogovaranja, kao ¹to postoji saradnja u suðenjima za ratne zloèine", ka¾e ona.

"U osnovi ovog zahteva stoji da Srbija treba da sudi poèiniocima ratnih zloèina, ¹to je ovde poèelo”, ukazuje Nata¹a Kandiæ.