Srbija: Vrlo lo¹a higijena dece

Started by Bred, 18-11-2008, 21:25:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Samo polovina dece u Srbiji se tu¹ira svakodnevno, a 40 odsto dece ne opere zube bar jednom dnevno, pokazalo je istra¾ivanje Instituta “Batut“.

Struènjaci upozoravaju da je nehigijena uzrok mnogih opasnih bolesti. Meðutim, za re¹avanje osnovnih sanitranih uslova neophodno je da se ukljuèi celo dru¹tvo i dr¾ava. Siroma¹tvo je jedan od najveæih problema jer neke porodice u Srbiji ne mogu da kupe ni sapun, a èak 85 odsto domaæinstava nema i kadu i WC ¹olju i lavabo.

Pesmica i savet koju su svi uèili kao mali, “pre i posle jela treba ruke prati”, u praksi se èesto zanemari.

Ipak, oko 70 odsto dece redovno pere ruke, i na taj naèin spreèava pojavu ¾utice, deèje paralize, razna bakterijska oboljenja. Deca u Srbiji se meðutim ne kupaju redovno niti peru zube.

Istra¾ivanje je utvrdilo da èak ni na sistematske pregede deca ne dolaze èista i uredna.

“Svake godine se sistematski pregled obavi kod oko 500.000 uèenika osnovnih i srednjih ¹kola”, navodi Ðurða Kisin iz Instituta za za¹titu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanoviæ Batut".

"Oko 10 osto uèenika, znaèi skoro 50.000 dece, ima lo¹u higijenu tela. Imaju prljavi ve¹, prljave u¹i, noge, neodrezane nokte, naslage ispod noktiju", ka¾e ona.


Meðutim, stanovni¹tvo u Srbiji jedva uspeva da napuni minimalnu potro¹aèku korpu, a neke porodice nemaju novac za kupovinu ni osnovnih higijenskih sredstava.

“I 40 odsto stanovni¹tva ka¾e da njihova potro¹aèka korpa obezbeðuje potro¹aèki minimum, ali taj minimum je razlièit od porodice do porodice. Na¹i ljudi nemaju moguænosti da kupe, ali èak i ne znaju ¹ta da kupe da bi odr¾avali liènu higijenu”, ka¾e Ðurða Kisin.

Da bi se odr¾avala osnovna higijena, neophodno je da u kuæi, ¹koli i obdani¹tu uvek bude sapuna i tople vode. Neophodno je takoðe i regulisanje sanitarnog èvora.

Meðutim, podaci pokazuju da 85 odsto domaæinstava nema kadu, WC ¹olju i lavabo, a pet odsto jo¹ nema ispravnu vodu.

U obdani¹tima ka¾u da se dete ne sme izbaciti iz ustanove ukoliko nije uredno i da taj problem re¹avaju iskljuèivo razgovorom sa roditeljima. Pojedini vrtiæi imaju i panoe sa informacijama u slu¾bi za¹tite zdravlja dece.

“Kroz na¹e flajere, kroz na¹a pisana obave¹tenja, koja se nalaze na na¹im panoima, roditelj ima priliku da vidi ¹ta mi to radimo i na koji naèin se to radi”, rekla je Jadranka Spasiæ iz vrtiæa "Leptiriæ".

"U svakom sluèaju, svaki problem se individualno razmatra i, u svakom sluèaju, dete je za¹tiæeno. Bez obzira na znanje koje ima roditelj, dete mora da ima isti uslov, to ne bi smela da bude prepreka za boravak u vrtiæu", ka¾e ona.

Lo¹a higijena izaziva i pojavu glista, va¹ljivosti, razna virusna oboljenja oka i ko¾e, ali mo¾e da ima i gore posledice. U svetu tri i po miliona dece ne doèeka prvu godinu ¾ivota zbog lo¹ih higijenskih uslova.