Kakav æe biti kurs dinara

Started by Bred, 24-11-2008, 20:49:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Narodna banka je u protekla dva meseca potro¹ila skoro pola milijarde evra poku¹avajuæi da spreèi da vrednost dinara previ¹e oslabi, ali su rezultati neizvesni.


Ostaje pitanje mo¾e li se zaustaviti rast kursa evra. Klijenti banaka i graðani koji kupuju na kredit ozbiljno su zabrinuti zbog poveæanja njihovih rata. Niko od struènjaka ne usuðuje se da predviða da li æe vrednost evra i dalje da raste u odnosu na domaæu valutu.

Od poèetka oktobra domaæa valuta izgubila je 13 odsto vrednosti i pribli¾ila se kursu od 88 dinara za evro. Na to je uticalo povlaèenje milijardu evra ¹tednje iz banaka, kao i sve manje novca raspolo¾ivog za pozajmice.

NBS ne mo¾e da predvidi kretanje deviznog kursa u narednom periodu, ali je izvesno da æe to zavisiti od ekonomskih de¹avanja u zemlji, ka¾e generalni direktor Sektora za ekonomske analize i istra¾ivanja Narodne banke Srbije Branko Hiniæ.

On priznaje da trenutno nemaju naèina da kontroli¹u kurs. "Mi ne kontroli¹emo kurs na 76, kao ¹to ga ne kontroli¹emo na 86. Kurs se bukvalno de¹ava, u naèelu, kao rezultat ponude i tra¾nje", ka¾e Branko Hiniæ iz Narodne banke Srbije.

"Narodna banka, bez obzira na relativno visoke devizne rezerve, ne mo¾e da garantuje pokriæe svih nedostajuæih likvidnih sredstava na deviznom tr¾i¹tu. Jedan deo mora da se prelije na poveæanje kursa", ka¾e on.

Nedostatku stranog novca u znatnoj meri je doprinelo povlaèenje devizne ¹tednje, manjak inostanog kapitala, ali i velika tra¾nja deviza, kao i rast premije rizika.

Graðani u anketi smatraju da ni trenutni kurs evra nije realan, a pouèeni negativnim iskustvom iz pro¹losti, oèekuju da ni dana¹nji kurs nije gornja granica.



Prepustiti kurs tr¾i¹tu

Kurs u utorak 88,50

Dinar je oslabio prema evru za 0,82 odsto ili 73 pare, i pored intervencije NBS od 30 miliona evra na deviznom tr¾i¹tu, tako da æe u utorak zvanièni srednji kurs biti 88,50 dinara, objavila je NBS.

Podsetimo, posle vi¹ednevnog pada, dinar je prema evru ojaèao za 51 paru, tako da se kurs spustio ispod 88 dinara i danas je 87,77 dinara za evro. Kurs dinara je pro¹le nedelje bio u konstantnom padu prema evru i izgubio je na vrednosti 3,45 dinara.

Od poèetka novembra Narodna banka je na deviznom tr¾i¹tu prodala 202 miliona evra, a u oktobru je intervenisala sa 269 miliona evra.
Neki od ekonomista tvrde da kurs dinara ne treba braniti deviznim rezervama, za ¹ta je u prethodna dva meseca potro¹en 471 milion evra, veæ da je najbolje jednostavno sve prepustiti tr¾i¹tu i onima koji kupuju i prodaju veæe svote deviza.

"Bazièna stvar se ne po¹tuje. Centralna banka, kada je u takvom re¾imu, a nastupa svetska ekonomska kriza, treba da razmi¹lja o jo¹ veæem stepenu fluktuacije da bi za¹titila postojeæi nivo deviznih rezervi, a da prepusti tr¾i¹te ¹pekulantima da gube i dobijaju", smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ðorðe Ðukiæ.

"Graðani neæe trpeti, veæ oni koji imaju milionske svote. A zemlja neæe potro¹iti deo deviznih rezervi", ka¾e on.

Niko od struènjaka ne usuðuje se ni da predviða da li æe kurs preæi magiènu cifru od 100 dinara za jedan evro. Ekonomisti predviðaju da æe se slabljenje dinara nastaviti, ali se ne usuðuju da ka¾u koliko bi ono moglo da bude do kraja godine.

Prema oceni veæine, tr¾i¹te bi moglo hirovito da reaguje i podigne vrednost evru i bez pravog razloga, ¹to bi direktno uticalo na bud¾et graðana. Ne treba zaboraviti da, kao i na inflaciju, i na rast kursa u velikoj meri utièu i psiholo¹ki, a ne samo tr¾i¹ni uslovi.

Direktor Sektora za ekonomske analize i istra¾ivanja NBS Branko Hiniæ najavio je i da æe Narodna banka Srbije monetarnu politiku u sledeæoj godini prilagoðavati ciljanoj ukupnoj inflaciji u rasponu do 6 do 10 odsto.

On ka¾e rekao da Narodna banka i Vlada uskoro treba da potpi¹u memorandum, kojim æe se prezicirati njihova odgovornost u postizanju ciljanog rasta potro¹aèkih cena.