"Teleprezens" od 1. decembra

Started by Bred, 14-11-2008, 20:26:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- "Telekom Srbija" ponudiæe od 1. decembra uslugu u kojoj æe sagovornici sa udaljenih mesta moæi da razgovaraju i da se vide na ekranima visoke rezolucije.

Na dana¹njoj prezentaciji “Teleprezens” video-konferencijske usluge, prve te vrste u jugoistoènoj Evropi, meðusobno su bile povezane kancelarije u Beogradu, Banjaluci, Podgorici i Kosovskoj Mitrovici. “Teleprezens” omoguæava da se na ekranima u jednoj sobi organizuje razgovor meðu osobama koje su udaljene i hiljadama kilometara, èak i na razlièitim kontinentima.

Tokom trajanja konferencije, sagovornici se pojavljuju na ekranima u prirodnoj velièini, ¹to prenos video i audio signala èini veoma stvarnim.

Prvu video-vezu te vrste u ovom delu Evrope uspostavili su glumci Svetozar Cvetkoviæ, Tihomir Staniæ i Mladen Neleviæ.

U “Telekomu” ka¾u da "Teleprezens" garantuje bezbednost u komunikaciji, jer je nemoguæe prislu¹kivati razgovor, a zagarantovana je i potpuna diskrecija.

“Omoguæeno je da se naprave ogromne u¹tede vremena i novca, i da se obave sastanci na distancu potpunim, autentiènim utiskom onoga sa kim obavljate sastanak i to ne samo sa dve taèke u jednom trenutku, nego, kao ¹to smo danas videli, sa èetiri razlièite taèke”, rekao je Branko Radujko, generalni direktor “Telekoma Srbija”.

Od 1. decembra, usluge “Teleprezens soba” moæi æe da se rezervi¹u putem kol centra.

“Cene æe biti od 180 do 380 evra po satu za sve èetiri sobe, a zavisiæe od toga da li neko zakupljuje dve sobe, ili èetiri sobe”, ka¾e Vladimir Luèiæ, direktor Direkcije za komercijalne poslove “Telekoma Srbija”.

U “Telekomu” ka¾u da æe nova usluga doprineti poveæanju prihoda i uèvr¹æivanju imid¾a “Telekoma” meðu kompanijama u regionu.

“Ovo je samo jedan u nizu servisa koji ¹iri lepezu i pravi puni portfolio telekomunikacionih usluga baziranih na mobilnosti, multimedijalnosti i sve ono ¹to danas èini komunikaciju izmeðu ljudi, poslovnih subjekata i svih drugih koji uèestvuju u dru¹tvenom ¾ivotu”, obja¹njava Predrag Æulibrk, generalni direktor “M-Tel BiH”.

Sledeæi korak u razvoju ove tehnologije biæe povezivanje “Telekomovih” “Teleprezens soba” sa sliènim sobama ¹irom sveta.