Jedite ¹areno!

Started by Bred, 26-08-2006, 01:58:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Voæe i povræe je odlièan izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Da bismo u organizam uneli razlièite vrste namirnica koje su neophodne da na¹ organizam dobro radi potrebno je jesti voæe i povræe razlièitih boja.


Plava
Ova boja je va¾na za pamæenje, usporavanje starenja i zdravlje urinarnog trakta. Jedite borovnice, prepune fitonutrijenata, kupine bogate vitaminom C, folnom kiselinom i gvo¾ðem, tamne smokve koje doprinose sni¾avanju krvnog pritiska i bogate su kalcijumom ¹ljive, èiji fenoli spreèavaju o¹teæenje korisnih masnoæa u organizmu te crno gro¾de va¾no za zdravlje krvnih sudova i smanjenje rizika od mo¾danog udara.

Pokazalo se i da fitonutrijent nasunin iz patlid¾ana ¹titi masnoæe u æelijama mozga od o¹teæenja izazvanog slobodnim radikalima.


Belo
Odlièno je za srèana i maligna oboljenja. Uvrstite u ishranu banane bogate kalijumom, lukovice èiji alilsulfidi doprinose smanjenju razmno¾avanja malignih æelija, cvekla koja pokreæe va¾an hemijski proces u spreèavanju razvoja zloæudnih bolesti, ðumbir koji poma¾e varenje, a spreèava grèeve u ¾elucu i dijareju te pa¹trnak, odlièan za zdravlje bubrega.


Zeleno
©to zelenije, to zdravije. Zelene jabuke su bogate pektinom koji smanjuje holesterol i doprinosi zdravlju srca, limetini flavoidi uz vitamin C pridonose jakom antibiotskom uèinku, a artièoke su odlièan izvor gvo¾ða i poma¾u razmno¾avanju dobrih bakterija u crevima. Folati iz ¹pargla neophodni su za razmno¾avanje æelija i presudni u razvoju fetusa tokom trudnoæe.

Izotiocijanati iz povræa kao ¹to su brokuli, brokoli i zelje povezani su sa smanjenjem rizika od raka, a lutein iz blitve s boljim vidom. Ne zaboravite ni spanaæ, salatu, zelenu papriku, gra¹ak...


®uto narand¾asto
Boja va¾na za bolji vid i zdravlje krvnih sudova. Kajsije bogate gvo¾ðem su odliène u borbi protiv infekcija, beta karoten iz ¹argarepe doprinosi borbi protiv raka, a enzim iz ananasa poma¾e varenje proteina.

Narand¾e su bogate vitaminom C i omoguæavaju bolju apsorpciju gvo¾ða, a tikvice su va¾ne u prevenciji raka pluæa. Vlakna iz kukuruza bogata vitaminom C doprinose sni¾enju holesterola i poma¾u varenje. Dodajte tome i ¾ute jabuke, grejp, limun, mandarine i ¾ute paprike.

Crveno
Boja koja se bori protiv slobodnih radikala utièe povoljno na starenje. Paradajz i lubenica, bogate likopenom, daju odliène rezultate u borbi protiv raka prostate, dojke i pluæa, a mangan i folati iz cvekle protiv raka creva.

Crvene paprike, bogate vitaminom B6 i folnom kiselinom dobre su za arterosklerozu i bolesti srca uzrokovane dijabetesom.

Elagièna kiselina iz malina i antocijanin istièu se u borbi protiv kandide, a brusnice su va¾ne u leèenju infekcija urinarnog trakta. Dodajte tome tre¹nje, jagode, rotkvice, rabarbaru i crvene jabuke.


Biljana Tasiæ
BLIC