Pacijenti ocenili lekare trojkom

Started by Bred, 03-11-2008, 13:10:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Danas
Beograd -- Èak 44 odsto graðana Srbije do¾ivelo neprijatnost u zdravstvenim ustanovama, ali se retko obraæaju za pomoæ, pi¹e Danas.

Iako je veæina punoletnih graðana Srbije u dr¾avnim zdravstvenim ustanovama do¾ivela bar neku neprijatnu situaciju, gotovo niko od njih nije zatra¾io pomoæ, smatrajuæi da to ne bi imalo efekta ili zbog neznanja kome treba da se obrati.

Istra¾ivanje Strate¹kog marketinga tokom avgusta, u èijem je sredi¹tu bio odnos lekara i osoblja prema pacijentu, pokazalo je da je 44 odsto graðana Srbije do¾ivelo od tri do pet negativnih iskustava.

Reè je o ula¾enju preko reda, grubom ili neprijatnom pona¹anju lekara i medicinskog osoblja, nedovoljnoj pa¾nji ili upuæivanju na dodatne preglede u privatnu ustanovu kada to mo¾da i nije neophodno...

S druge strane, samo 16 odsto ispitanika takve neprijatnosti do¾ivelo je retko ili nikad.

Iznenaðuje i podatak da polovina ispitanih graðana ne zna da u dr¾avnim ustanovama postoji za¹titnik prava pacijenata, dok je isto toliko uvereno da “neformalno plaæanje lekara“ (eufemizam za davanje mita) najèe¹æe omoguæava kvalitetniju uslugu, pi¹e Danas.

“Gotovo polovina graðana smatra da je poslednjih godina odnos lekara i ostalog medicinskog osoblja prema pacijentima nepromenjen, 27 odsto smatra da se pobolj¹ao, a 15 da se pogor¹ao”, ka¾e Svetlana Logar, direktorka istra¾ivanja Strate¹kog marketinga, napominjuæi da je veliki broj lekara, uprkos lo¹im uslovima, zadr¾ao vrhunsku etiku i pru¾a vrhunske usluge graðanima.

Prof. dr Tatjana Radosavljeviæ, direktorka Lekarske komore Srbije, smatra da se podaci ovog istra¾ivanja mogu posmatrati i sa drugog kraja tabele, jer ne treba zanemariti èinjenicu da gotovo polovina graðana nema lo¹e mi¹ljenje o lekarskoj struci.

Komentari¹uæi podatak o razlikama u poverenju u dr¾avne ili privatne ustanove, ona ka¾e da je jedno od naèela Komore jednak tretman oba segmenta zdravstva.

Najèe¹æa ocena za kvalitet usluga koje pru¾aju dr¾avne kuæe je trojka, 29 odsto graðana dalo je lo¹e ocene, a 28 odsto vrlo dobre i odliène ocene.

Veæe poverenje u dr¾avne ustanove iskazalo je 35 odsto graðana, a u privatne 22 odsto, dok treæina podjednako veruje jednim i drugim.

b92