Briga za neizleèive bolesnike

Started by Bred, 15-12-2008, 21:23:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Strategija za brigu o obolelima od neizleèivih bolesti od nacionalnog je znaèaja s obzirom na sve vi¹e starih ljudi u Srbiji, smatraju struènjaci.

To je dokument od nacionalnog znaèaja, smatra ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ. "Razlozi za dono¹enje Strategije su rastuæe potrebe za ovim vidom zdravstvene za¹tite nastale kao posledica starenja stanovni¹tva Srbije i sve veæeg broja obolelih od bolesti koje imaju progresivni tok", rekao je on na konferenciji o Nacionalnoj strategiji za palijativno zbrinjavanje.

Prema Milosavljeviæevim reèima, palijativno zbrinjavanje (briga o neizleèivim bolesnicima) podrazumeva period od postavljanja dijagnoze bolesti do kraja perioda ¾alosti zbog gubitka èlana porodice.

To obuhvata negu obolelih od neizleèivih bolesti u poslednjim fazama, ukljuèujuæi stare ljude bez izgleda na oporavak. Inaèe, ta strategija je najavljena pre tri godine, ali do sada nije napravljena.

Shodno tome, smatra ministar, potreba za palijativnim zbrinjavanjem postaje prioritetni problem, èije re¹avanje zahteva da dr¾ava i sve zainteresovane institucije razvijaju nacionalnu zdravstvenu politiku o palijativnom zbrinjavanju.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanoviæ Batut" Tanja Kne¾eviæ ukazala je da se veæ dve decenije prepoznaje potreba za palijativnim zbrinjavanjem jer je do¹lo do porasta broja stanovnika koji imaju 65 i vi¹e godina.

Takoðe, do¹lo je do porasta obolelih od hroniènih nezaraznih bolesti, meðu kojima prednjaèe akutni koronarni sindrom, maligne bolesti, dijabetes melitus, porast obolelih od side i stradalih u saobraæajnim nesreæama.

Doktorka Melita Vujnoviæ, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ka¾e da je ¾ivot bez bola pravo svakog pojedinca, istièuæi da statistika te organizacije pokazuje da svaki peti èovek ima hronièni bol, ¹to ometa njegovu svakodnevnicu i odnose sa ljudima iz okru¾enja.

"SZO smatra da niko ne treba da trpi bol i ukazuje da se problem mo¾e re¹iti boljom dostupno¹æu opijata koja je pravilno regulisana jedino u razvijenim industrijskim zemljama", kazala je Vujnoviæeva.