Прва HIV позитивна беба у Суботици

Started by darusaz, 01-12-2008, 18:14:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Прва HIV позитивна беба у Суботици

Уочи 1.децембра, дана када ће се у медијима сручити лавина информација о СИДИ, у Суботици излази на видело једна информација, до сада прилично елегантно скривана, која може бити окидач за будуће родитеље да се подвргну контролном тесту на HIV: Ове године у Суботици је први пут регистрован вертикални пренос инфекције са мајке породиље на бебу.

-Беба је млађа од годину дана, у питању је била неконтролисана трудноћа, што значи да је тестирање изузетно важно. Рођење HIV-ом зараженог детета десило се први пут од како пратимо HIV епидемију у Војводини. Због ниске стопе тестирања која је испод 5 одсто не можемо рећи да добро познајемо епидемиолошку ситуацију у земљи. Раним откривањем HIV-а оболели имају прилику да се лече моћном терапијом HAART, а лекови који се користе налазе се на позитивној листи а не плаћа се чак ни партиципација - каже др Гордана Кртинић, начелник Центра за контролу и превенцију болести у Заводу за јавно здравље.

Поред мајке и њене бебе ове године у Суботици су регистрована и три мушкарца заражена HIV- ом.

-Најчешћи начин, у чак 90 одсто случајева, преноса инфекције у Суботици је хомо и бисексуални однос, а у питању су мушкараци који имају сексуални однос са мушкарцима. За разлику од пре десетак година када су HIV-ом најчешће били заражени корисници дрога последњих година забележен је пораст сексуалног преноса инфекција - објашњава др Кртинић.

После 25. година праћења HIV епидемије први пут ове године оболелима је доступна терапија у војвођанским клиникама. На Инфективној клиници у Новом Саду 15. априла отворен је Одсек за HIV и AIDS где могу да се лече сви пацијенти из Војводине.

(извор: "Суботичке новине")

Bred

Cekaj, ne kaze se nista kako je majka dobila hiv i da li je i ona sama znala za to??

bozana

ma zena zivjela punim plucima.Uzmi sve i upropasti sebi zivot a narocito jedoj nevinoj bebi.Ja mislim da se ona bojala testiranja.nije mi jasno.