SZO: Korisni i tradicionalni lekovi

Started by Bred, 05-12-2008, 23:02:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Tanjug
Beograd -- Svetska zdravstvena organizacija saop¹tava da su tradicionalni lekovi dobar tretman za moderne bolesti i da bi ih trebalo uvrstiti u osnovnu zdravstvenu negu.

Ta organizacija navodi da je Kina, u kojoj se biljni preparati prepisuju zajedno uz zapadnjaèke lekove, dobar primer koji bi trebalo pratiti, ali i dalje postoji zabrinutost o efektivnosti i bezbednosti tradicionalnih lekova.

Kineska tradicionalna medicina upra¾njava se vi¹e od dve hiljade godina i bila je kori¹æena za leèenje svega, od obiène prehlade do raka.

Vi¹estruko dejstvo biljnih preparata, uz pravilnu ishranu i ve¾banje, stièe sve veæu popularnost na Zapadu, a predsednica SZO Margaret Èen ka¾e da bi drevne preparate trebalo koristiti zajedno sa zapadnjaèkim lekovima za leèenje savremenih bolesti.

"Dva sistema tradicionalne i medicine Zapada ne bi trebalo da se sudaraju. U kontekstu osnovne zdravstvene za¹tite oni treba da deluju u harmoniji i dobrobiti, koristeæi najbolje iz svakog sistema i nadoknaðujuæi odreðene slabosti u svakom", istièe Èenova.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da tradicionalni lekovi imaju manje sporednih efekata od onih koji se koriste na Zapadu i mogu da budu jeftini, delotvorni tretman za èeste bolesti kao ¹to su dijareja i malarija.

Èen ka¾e da tradicionalni lekovi takoðe mogu da pomognu u prevenciji takozavnih bolesti modernog naèina ¾ivota kao ¹to su dijabetes, srèana oboljenja i mentalni poremeæaji.

Ona dodaje da Kina, u kojoj lekari prepisuju i jedne i druge lekove, predstavlja dobar primer, ali je takoðe upozorila da nisu svi tradicionalni lekovi dostigli nauène i bezbednosne standarde.

Biljni lekovi oduvek su bili u sredi¹tu istra¾ivanja radi ukljuèivanja njihovih aktivnih sastojaka u lekove na Zapadu.

Tr¾i¹te biljnih lekova sada vredi milijarde dolara i mnogi su prodati bez jasnog razumevanja njihovih sastojaka ili naèina na koji deluju.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje da bi ukljuèivanje tradicionalnih lekova u savremenu medicinsku negu moglo da ohrabri nauèna istra¾ivanja i da kontroli¹e i obezbedi da se oni koriste na pravilan naèin.

b92

frckica-j

Dobro je da ne rade istra¾ivanja kod nas. Na¾alost, kod nas se vi¹e vjeruje nekom èièi travaru za kojeg se èuje od tamo nekog, nego ljudima koji se ubiju dok zavr¹e medicinu ili farmaciju (o po¹tovanju nas da i ne govorim, mi smo samo trgovci lijekovima). I na kraju, svi æe uzeti neku travku, ko zna koju, i gdje ubranu, jer je "to prirodno i ne mo¾e da ¹kodi". Uhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.  :F

Bred

Upravo tako.
Nismo ni svesni koliko je nas narod neobrazovan ...

:face: