Povukli irsku svinjetinu iz prodaje

Started by Bred, 08-12-2008, 21:11:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Tanjug
Dablin -- Svinjetina uvezena iz Irske povuèena je iz prodaje u 25 zemalja nakon ¹to je irska vlada priznala da je meso kontaminirano kancerogenom hemikalijom dioksin.

Irska vlada nalo¾ila je u subotu domaæim proizvoðaèima i preraðivaèima hrane, trgovcima i ugostiteljskim objektima da povuku iz prodaje sve produkte dobijene od svinja zaklanih u Irskoj.

U saop¹tenju vlade ove zemlje tvrdi se da preliminarni podaci ukazuju da je problem sa zagaðenjem dioksinom poèeo u septembru ove godine, izve¹tava Rojters.

Prema podacima irske Centralne statistièke slu¾be, u ovoj zemlji je u junu bilo 1,5 miliona svinja. U veæini irskih porodica slanina je obavezan sastojak doruèka, a ¹unka se tradicionalno najvi¹e konzumira ba¹ uoèi Bo¾iæa.

Dioksin
(http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,16987.0.html) je hemikalija koja nastaje sagorevanjem i mo¾e se naæi u industrijskom otpadu.[/b]

Irske laboratorijske pretrage uzoraka stoène hrane i svinjskog sala ukazale su na zatrovanost dioksinom.

U Bugarskoj je u hladnjaèama u Sofiji i Plovdivu zasad otkriveno 60 tona irske svinjetine èija je prodaja zabranjena, a uzorci poslati na analizu.

Tokom dana¹njeg dana utvrdiæe se ima li jo¹ irske svinjetine u svih 112 bugarskih hladnjaèa, a do 10. decembra biæe prekontrolisano i svih 437 pakera mesa u toj zemlji.

Testiranja uzoraka iz Bugarske biæe obavljena u laboratorijama sa meðunarodnom licencom u drugim zemljama èlanicama EU, a rezultati bi trebalo da budu poznati za tri do pet dana, prenela je bugarska dr¾avna agencija BTA.

Kina, koja je poslednjih godina na udaru mnogih prehrambenih skandala, zabranila je uvoz irske svinjetine i stoène hrane, a iz prodaje je povuèeno 2.047 kg svinjskog mesa uvezenog iz Irske od 1. septembra.

B92