LSV: "Republika Vojvodina" pro¹lost

Started by Bred, 15-12-2008, 21:15:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti
Beograd -- "Vojvodinu Republiku" je pregazilo vreme, izjavio je Nenad Èanak, koji je na 6. kongresu stranke ponovo izabran da vodi Ligu socijaldemokrata Vojvodine.

"U na¹oj pretpro¹loj dr¾avi 1999. predlagao sam da se napravi ustavni okvir u kojem bi Srbija imala dve republike - Kosovo i Vojvodinu, ¹to bi, po mom mi¹ljenju, saèuvalo Kosovo u Srbiji. Danas, u nezavisnoj Srbiji, potpuno je nerealno razgovarati o Vojvodini kao republici u sastavu Srbije", rekao je Èanak za "Novosti".

Istovremeno, on se zala¾e za Srbiju od pet autonomnih pokrajina.

"Srbija mora da se decentralizuje, da ima pet autonomija - Vojvodinu, ©umadiju, Ni¹ku oblast, koju mi kolokvijalno nazivamo "Moravskom", Sand¾ak i grad Beograd. Svako centralistièko opredeljenje samo æe donositi tenzije", rekao je lider LSV-a.

Povodom otvorenog pisma u kome je ambasadoru Rusije u Beogradu poruèio da Rusiji ne treba kupovina "kradene robe", Èanak je rekao da "ako se 90 odsto NIS nalazi u Vojvodini, onda to jeste kradena roba jer Vojvodina po novom Ustavu ima pravo i na svoju imovinu".

"Ja ne znam ¹ta je dogovoreno sa Rusima i pretpostavljam da u ovom trenutku u Srbiji to ne zna vi¹e od dva-tri èoveka. Skup¹tina Srbije dala je odobrenje da se zavr¹i sporazum koji bi u paketu re¹io pitanje Ju¾nog toka, gasovoda i skladi¹ta Banatski Dvor za nisku cenu", rekao je Èanak.

"Ne sme se, ni po koju cenu, ruskoj dr¾avi ustupiti monopol nad snabdevanjem gasom u Srbiji bez gasovoda. Mi nismo protiv Vlade, veæ protiv ¹tetnih ugovora", rekao je Èanak.


Lider LSV je rekao da, pored Rusa, za gradnju gasovoda kroz Srbiju "postoje i drugi zainteresovani".

"Zemlje zapadne Evrope nemaju nameru da ostanu ekonomski i gasni taoci Rusije. Zbog toga se nadam ideji o gasovodu koji bi povezao Kaspijski basen sa Evropom. Srbija mo¾e tu da se pronaðe", dodao je on.

Èanak je rekao da meðunacionalni odnosi u Vojvodini "nikada ne mogu biti toliko dobri da se ne mogu unapreðivati, ali da je u pitanju masovna pojava fizièke ugro¾enosti bilo koga u Vojvodini po nacionalnom osnovu nije istina".

"Ne treba vikati 'To je vuk!' kada vuka nema. Bilo je, naravno, pojedinaènih incidenata za koje nisu uvek "locirani" poèinioci", dodao je on.

B92