De¾urne apoteke u svakoj op¹tini

Started by frckica-j, 27-11-2008, 20:07:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

De¾urna apoteka u svakoj op¹tini
Izvor:Nezavisne novine

BANJALUKA - Svaka op¹tina je obavezna da u noænim èasovima ili za vrijeme praznika obezbijedi de¾urnu apoteku ili apoteku u pripravnosti, kako bi graðanima lijekovi bili dostupni 24 èasa dnevno.

Ovo je predviðeno Zakonom o apotekarskoj djelatnosti koji je u srijedu usvojila Narodna skup¹tina RS, a kojim se po prvi put do sada, apotekarska djelatnost, koja je do sada bila regulisana Zakonom o lijekovima i dijelom Zakonom o zdravstvenoj za¹titi i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, ureðuje posebnim zakonom.

Vanda Markoviæ-Pekoviæ, pomoænik ministra zdravlja RS za farmaciju, kazala je da æe svaka op¹tina odrediti na koji naèin æe graðanima obezbijediti 24-èasovnu dostupnost lijekovima.

"Da li æe apoteka raditi 24 sata ili æe, ako je u pitanju manja op¹tina, na vratima apoteke biti napisan broj telefona apotekara preko kojeg æe graðani u svako doba moæi da doðu do potrebnog lijeka, to je veæ stvar op¹tine", kazala je pomoænik ministra.

Ona je navela da je jedna od novina u ovom zakonu i novina u zvanju, tako da æe sada studenti koje zavr¹e farmaceutski fakultet a koji su do sada imali zvanje diplomirani farmaceut, imati zvanje magistra farmacije.


Pekoviæeva je kazala da je ovim zakonom promet lijekova i medicinskih sredstava na malo stavljen u nadle¾nosti entiteta.

"Regulisanjem apotekarske djelatnosti vr¹i se usklaðivanje entitetskih propisa iz oblasti prometa na malo lijekova i medicinskih sredstava sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH", kazala je Pekoviæeva.

Ona je navela da su zakonom regulisane i kazne za nesavjesno postupanje pri izradi i izdavanju lijekova.

"Za prodaju lijekova koje nema odobrenje nadle¾ne institucije, pravno lice æe biti ka¾njeno od 3.000 do 15.000 KM, a magistar farmacije za isti prekr¹aj biæe ka¾njen od 500 do 1.500 KM", navela je pomoænik ministra zdravlja.

Ona je kazala da æe se apoteke redovno kontrolisati da li po¹tuju nove propise.

frckica-j

Quote from: frckica-j on 27-11-2008, 20:07:39

Ona je navela da je jedna od novina u ovom zakonu i novina u zvanju, tako da æe sada studenti koje zavr¹e farmaceutski fakultet a koji su do sada imali zvanje diplomirani farmaceut, imati zvanje magistra farmacije.



KONAÈNO!!! Red i bio!

Bred

Vise mi se svidja kako je to reseno kod vas nego kod nas ... :nonono:

Sto se tice dezurnog farmaceuta-u neku ruku se farmaceut izjednacavasa doktorom u tom smislu?
:hm

frckica-j

E nek' smo i mi ne¹to uradili a da nismo prepisali od vas!!!

Pa sad izjednaèavanje mo¾da i bude jednom. Meni je to logièno da treba da bude neko de¾uran i od nas. Nikad èovjek ne zna ¹ta mu mo¾e zatrebati...

Bred

Cuti bre kovrdzo, pitacu te kad za koju godinu tebi zapadne dezurstvo ...  :wall: :kul:

to bi bilo jedino logicno za apoteke koje rade pri bolnicama, tamo da dezuraju i ajd nekako ...  :wink:

frckica-j

A to tebe muèi! Eh, dok ja skontam... Gledaj ovako, ta de¾urstva mogu da budu i zanimljiva...  :trfr:
A ¹to se mene tièe, meni æe biti te¾e doæi svaki dan na posao u 8 ujutro, jer æu morati da ustajem u negdje oko pola 7, nego da de¾uram... Noæni sam tip, bojim se...