Sud: Srbija nije kriva za genocid

Started by Roben, 11-02-2007, 16:36:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Roben

Quote from: Darker on 27-02-2007, 18:26:20
Sla¾em se, a Roben umoljava¹ se od strane mene da èita¹ moje postove kao ja tvoje: sa pa¾njom, dozom pozitvnog razmi¹ljanja i tolerancije;-)
ja то и радим читам оно што си написао и покушавам да схватим поенту
ако те нисам добро разумео молим те да ми појасниш
ја сам коментарисао онако како сам разумео

wolfeitzckie

дечко, када кажеш 'муслиманчуге', мораш да схваташ да то можда чита и неки муслиман, на пример твој колега. а ти, или то не схваташ, што те чини једним бесловесним типом, или то схваташ, што показује да си нешто много горе. уосталом, не могу да схватим да ти тај пост већ није избрисан.

pop

U Shekspirovom Mletackom trgovcu je presuda glasila: DA SE ISECHE KOMAD MESA, ALI DA NE PADNE NI KAP HRISHCANSKE KRVI.
Tako i sada, velike sile se dogovorise da priznaju da je genocida bilo (makar na delu teritorije), ali da tuzeni nije kriv. To mu dodje kao neki kompromis.
Radi boljeg razumevanja, da pojasnimo - izraz "genocid" znaèi bilo koje od ni¾e opisanih dela, poèinjeno u nameri da se u celosti ili delimièno uni¹ti jedna nacionalna, etnièka, rasna ili verska grupa kao ¹to je: (a) ubijanje pripadnika grupe; (b) nano¹enje te¹ke povrede ili du¹evne boli pripadnicima grupe; (c) namerno podvrgavanje grupe ¾ivotnim uslovima kojima je cilj njeno potpuno ili delimièno fizièko uni¹tenje; (d) nametanje mera s namerom spreèavanja raðanja unutar grupee; (e) prisilno preme¹tanje dece iz jedne grupe u drugu.

Sta to nama ovde na Balkanu znaci? Ubijali smo se godinama k'o najgore zveri, samo u BiH je imenom i prezimenom pobrojeno nesto vise od 100 000 ubijenih. Njima sigurno nikakva presuda vise ne znaci. Po mojem misljenju, za sve zaracene strane se moze reci da su izvrsile "genocid" po definiciji koju sam naveo. Razlika je sto smo mi (ili bolje receno oni sto su nas vodili) sve ratove izgubili, pa je sad situacija takva da smo mi tamo negde 'tuzeni', a oni tamo neki koji nas tuze.
Kamo srece da je ovom presudom potpuno sprana ljaga sa nas, Srba, kao naroda, ali nije. Samo se kaze da nasa matica - Srbija nije direktno ucestvovala.
Kao i uvek kad smo mi u pitanju, najglasniji su oni najextremniji, s jedne strane ultra-nacionalisti (ili bolje receno nacional-shovinisti), a s druge kojekakve nevladine organizacije koje kukaju kako smo mi najgori na svetu. E pa, prava istina je verovatno tu negde u sredini, ali ko nas jos pita za to...

Roben

слажем се са попом 100%
што се тиче овог што је написао wolfeitzckie
ја никог нисам вређао да моја порука буде избрисана
лепо се види на ког сам мислио кад сам написао "муслиманчуге"
мислио сам на оне муслимане који тврде да су Срби геноцидан народ
ако неки муслиман који чита мој пост то мисли (да су Срби геноцидан народ) онда нек се вређа
и ја се вређам што он мисли то што мисли
то је исто ко кад кажеш Хрвату да је усташа и он се увреди
мени може било ко од Хрвата или муслимана да каже да сам четник мене то уопште не вређа
а ја овде никог конкретно нисам увредио ако се неко пронашо шта ћу му ја

wolfeitzckie

те 'муслиманчуге'које тако мисле су биле на тв-у пре неки дан, то су удовице и мајке мртвих 'муслиманчуга' убијених у сребреници. то што они мисле да је извршен геноцид у босни, а подпомогнут или изведен од стране државе у којој живимо, или што ти мислиш да није, нема неког значаја, јер су се тиме позабавили квалификовани људи и донели пресуду. оно што је значајно, је твоја мржња према муслиманима, која се чита у коришћену речи 'муслиманчуга'. и не само што мрзиш муслимане, ти без икаквих препрека шириш ту мржњу. зато не могу да верујем да ти пост није обрисан, не могу да схватим да никоме то не боде очи.

Roben

као прво не мрзим никог
погледај шта сам написао
то сам написао за оне муслимане који мрзе нас Србе
а ти можеш слободно да их волиш ја ти то не забрањујем
и не ширим никакву мржњу јер изгледа много гледаш Наташу Кандић па си ваљда уочио како ја њих мрзим
ја само не дозвољавам да говоре да смо геноцидан народ јер како је поп лепо написао био је рат и сви су убијали а не само Срби
можда се и мени не свиђају твоји коментари али ја не тражим да се бришу
чак напротив свако има право да изнесе свој став

wolfeitzckie

слажем се да свако има право да изнесе свој став, али то има своје границе. а границе су, између осталог, распиривање верске мржње. ти ниси написао,'оне муслимане који мрзе нас Србе '-чуге, већ само 'муслиманчуге'. то са наташом кандић нема никакве везе, не сећама се да сам је споменуо, нити да се она спомиње у пресуди међунардног суда. ја немам ни њену слику, да бих је много гледао. дакле, немам ништа против твог става да геноцида није било, то стварно може да буде предмет расправе, и свако може да мисли различито о томе, једино шта смета је верска мржња коју шириш.

Roben

#37
ово стварно не вреди ја ти напишем једно ти коментаришеш друго
мисли шта хоћеш не занима ме
а ово сам написао:
али ми је драго да су муслиманчуге ис*ушиле и видео сам јуче колико се нервирају
јасно стоји они који се нервирају а нервирају се ти који мисле да смо геноцидан народ

vladimir

Narode, sad ja malo da izigravam pandura. :batina
Prepucavanje preko pm-a.
U svakom sluèaju, posmatrano sa praktiène strane, neæemo morati da im plaæamo ratnu od¹tetu. :smekerica:

Darker

Æuti bar ne¹to... Zato æemo da isplaæujemo kredite-isto nam doðe:-) Ja plaæam pa plaæam, ¹ta me briga kom feudalcu;-)

Al-Jasmina

Dobro je dok ti ne uzimaju i zenu za prvu brachnu noc...

Roben

Banjaluka blokirala odluku Sarajeva

Skup¹tina Republike Srpske osporila je odluku Predsedni¹tva BiH o upuæivanju zahteva Srbiji da ispo¹tuje obaveze prema BiH po Konvenciji o spreèavanju i ka¾njavanju zloèina genocida, ocenjujuæi da je taj zahtev Sarajeva destruktivan po vitalne interese RS.

Skup¹tina RS tako je potvrdila veto koji je na odluku podneo srpski èlan Predsedni¹tva Neboj¹a Radmanoviæ, a za takav stav glasalo je vi¹e od dve treæine poslanika Skup¹tine RS. Odluka, zato, neæe stupiti na snagu.

Za Radmanoviæev veto glasalo je 69 poslanika, ¹est je bilo protiv, a uzdr¾anih nije bilo.

Radmanoviæ je izjavio da je na 16 dosada¹njih sednica Predsedni¹tva BiH u ovom sazivu samo u ovoj odluci do¹lo do preglasavanja, a da je doneseno vi¹e od 100 odluka, ¹to je dokaz da Predsedni¹tvo funkcioni¹e kada je u okviru svojih nadle¾nosti.

Govoreæi o privodjenju optu¾enih za ratne zloèine, Radmanoviæ je rekao da se stièe utisak da se govori samo o tri ili èetiri najtra¾enija èovjeka. "To se odnosi na sve koji su èinili zloèine u BiH, a takvih je bilo na svim stranama", primetio je Radmanoviæ i dodao da je izjava poslanika SDA Ramiza Salkiæa da je

Odluka Predsedni¹tva BiH destruktivna samo za poèinioce zloèina i genocida netaèna i da je "sramota za ovaj parlament".

U odluci je navedeno da BiH zahteva da Srbija bez odgadjanja uhapsi sva lica optu¾ena za zloèin genocida, a koja se nalaze na njenoj teritoriji i da ih isporuèi Ha¹kom tribunalu, kao i da kazni sva ostala lica koja su uèestovala u genocidu u BiH, a koja se nalaze pod nadle¾no¹æu Srbije.

Dodik: Formirati blok RS

Premijer RS Milorad Dodik zalo¾io se u parlamentu za formiranje bloka za RS u situaciji kada se u Federaciji BiH formira "bosanski blok". "Ja ne tra¾im formiranje nikakvog srpskog bloka, veæ tra¾im formiranje bloka koji æe se zvati - blok RS, jer je to realno i ustavno opravdano", kazao je Dodik obraæajuæi se poslanicima u parlamentu RS.

Prema njegovim reèima, na delu je formiranje "bosanskog bloka" u Federaciji BiH, "¹to nije nimalo bezazlena prièa".

Dodik je naglasio da iza tog bloka, èiji je cilj uslo¾navanje odnosa u BiH, stoji kompletan bo¹njaèki politièki establi¹ment, nevladin sektor i mediji pod njihovim uticajem.

On je ocenio da su odnosi u BiH "veoma lo¹i i bremeniti problemima", navodeæi da "nije sporna BiH u kojoj ima mesta za RS, ali da neæe postojati BiH ako u njoj nema mesta za RS".

Optu¾ujuæi Srpsku demokratsku stranku (SDS) da je u prethodnim godinama imala podanièki odnos prema medjunarodnoj zajednici, ¹to je dovelo do gubitka niza nadle¾nosti RS, Dodik je istakao da je nova vlast u ovom entitetu postavila "liniju do koje se mo¾e iæi". "Rekao sam i strancima da ono ¹to je do sada bila njihova misija to vi¹e nije i da se u BiH mora dogovarati", naglasio je on.

Dodik je poruèio da neæe biti moguæe reforme policije i ustava BiH ukoliko u njima ne bude jasne pozicije RS, dodajuæi da neæe dozvoliti ni ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH niti ukidanja veta èlanova Predsedni¹tva BiH. "Politièki polo¾aj RS poslednjih godina nikada nije bio bolji i jaèi nego sada", kazao je premijer RS.

(agencije/MONDO)

frckica-j

Haris Silajd¾iæ: Moguæe novo pokretanje tu¾be za genocid
Izvor: Nezavisne Novine

SARAJEVO - Èlan Predsjedni¹tva BiH Haris Silajd¾iæ izjavio je juèe kako oèekuje da æe se u postupcima protiv Radovana Karad¾iæa i tu¾be Hrvatske protiv Srbije pojaviti nove èinjenice koje æe omoguæiti ponovno pokretanje tu¾be BiH protiv Srbije za genocid.

"Moramo imati nove èinjenice. Oèekujemo ih kroz proces Radovanu Karad¾iæu, koji je optu¾en za 11 genocida, i kroz tu¾bu Hrvatske protiv Srbije", istakao je Silajd¾iæ, govoreæi u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, gdje je predstavljen prevod presude Meðunarodnog suda pravde u Hagu po tu¾bi BiH protiv Srbije.

Prema njegovoj ocjeni, ova presuda i njeno provoðenje su potpuno marginalizovani, "èemu doprinose i neke zapadne zemlje".

"Ignorisanje presude æe devalvirati sve presude tog suda u buduænosti. Pominjanje te presude je politièki nekorektno i nije pametno, ali ja æu nastaviti govoriti o tome i to mi je du¾nost", rekao je Silajd¾iæ.

Veæina uèesnika juèera¹nje rasprave takoðe smatra da æe se na suðenjima u Ha¹kom tribunalu pojaviti novi dokazi koji æe omoguæiti novi proces.

"©ansu vidim u novim dokazima u postupcima Karad¾iæu, Peri¹iæu i Mladiæu. Drugi naèin je da nam meðunarodna zajednica diplomatskim kanalima ustupi dokumente, ukoliko Srbija ne bude priznala Kosovo", rekao je profesor Omer Ibrahimagiæ.

Zastupnik tu¾be BiH Sakib Softiæ istakao je da je genocid dokazan, ali da nedostaje jasna veza izmeðu vlasti u Beogradu i na Palama.

"Ukoliko u postupku Radovanu Karad¾iæu iskrsne momenat koji æe uèiniti takvu vezu jasnom i vidljivom, mi æemo to upotrijebiti u na¹u korist", rekao je Softiæ.

Prevod presude iz februara 2007. godine izdao je Institut za istra¾ivanje zloèina protiv èovjeènosti, èiji je direktor Smail Èekiæ.

"Znaèaj prevoda je upoznavanje naj¹ire javnosti s relevantnom dokumentacijom i èinjenicama, kao i insistiranje na njenom provoðenju. Takoðe je znaèaj i u razmatranju moguænosti obnove postupka, jer BiH i ¾rtve genocida ne mogu biti zadovoljni, a pojavili su se va¾ni dokumenti koji mogu dokazati genocidnu namjeru", ocijenio je profesor Kasim Trnka.



Uh!!!!  :namcor  A ¹ta je sa na¹im ¾rtvama? Ko æe za to da odgovara? Niko, oèigledno...