Najstarija ¾ivotinja na planeti

Started by Bred, 05-12-2008, 23:10:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
London -- Fotografija snimljena 1900. godine, tokom Burskog rata, otkrila je da je kornjaèa koja se na njoj nalazi jo¹ uvek ¾iva.

Kornjaèa sa fotografije, mu¾jak po imenu D¾onatan, danas ima 176 godina i najstarija je ¾ivotinja na na¹oj planeti. D¾onatan je slikan na ostrvu Sveta Jelena za vreme Burskog rata, oko 1900, a tokom ¾ivota je ispratio osam britanskih monarha, od D¾ord¾a IV do Elizabete II, i 50 britanskih premijera.

Vreme¹na kornjaèa i dalje ¾ivi na ovom britanskom ostrvu u ju¾nom Atlantskom okeanu, na jednoj planta¾i zajedno sa pet drugih kornjaèa.

Do nedavno se verovalo da je najstarija ¾ivotinja na svetu Harijet, kornjaèa sa ostrva Galapagos, koja je uginula u Australiji 2005. u 175. godini.

Uprkos poodmaklim godinama, D¾onatan je i dalje veoma aktivan, redovno se pari sa tri mlaðe ¾enke i obo¾ava da privlaèi pa¾nju.

"Pravi je pozer", ka¾u ljudi koji se staraju o njemu na planta¾i.

D¾onatan, koji pripada vrsti testudinipae cytodira, stigao je na ostrvo Sveta Jelena, poznato po egzilu i smrti francuskog generala i vladara Napoleona Bonaparte, sa Sej¹ela 1882. godine kao "mladi" 50-godi¹njak.

Njegovo postojanje otkriveno je nakon ¹to je kolekcija fotografija iz Burskog rata stavljena na aukciju.

b92