Mladi sanjaju pod anestezijom

Started by sokobiv, 25-12-2008, 01:29:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sokobiv


Sreda, 24. decembar 2008. 14:22    

Australijski tim istra¾ivaèa prouèio je 300 pacijenata na kojima je obavljena hirur¹ka intervencija koja zahteva op¹tu anesteziju, èija je dubina tokom operacije merena pomoæu takozvanog bispektralnog indeksa.

Posle intervencije pacijentima je postavljeno pitanje da li su sanjali za vreme operacije, na koje je pozitivno odgovorilo 22 odsto.

Izmeðu tih pacijenata i onih koji nisu sanjali tokom operacije nije konsatatovana nikakva znaèajnija razlika u proseènoj vrednosti bispektralnog indeksa.

Konstatovano je da snove za vreme operacije èe¹æe prijavljuju mlaði ljudi, mu¹karci èe¹æe nego ¾ene, kao i oni koji inaèe vi¹e pamte snove.

Osim toga, utvrðeno je da anestetik "propofol" èe¹æe izaziva snove za vreme operacije od drugih opijata.

Takoðe je utvrðeno da su oni koji su sanjali tokom operacije u principu su br¾e otvarali oèi posle intervencije.

Snovi do¾ivljeni tokom anestezije bili su slièni onima koji se sanjaju tokom obiènog spavanja, uglavnom su bili prijatni i nisu bili u vezi s operacijom, napominju australijski istra¾ivaèi.

Njihov zakljuèak je da snovi tokom anestezije nastupaju u fazi kada dejstvo anestetika polako poèinje da slabi, a organizam je u ranoj fazi buðenja, ali je jo¹ u stanju sna.

Struènjaci pacijentima poruèuju da ne bi trebalo da brinu zbog eventualnih snova koji mogu da se jave tokom hirur¹ke intervencije, jer je to normalna pojava.

(Tanjug/Foto: AP)