Predstavljena prva digitalna biblioteka na internetu

Started by Bred, 24-04-2009, 21:07:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 VOA News

Nacionalne biblioteke nekoliko zemalja i agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje - UNESKO - predstavili su danas u Parizu prvu digitalnu biblioteku baziranu na internetu. Korisnicima ¹irom sveta sada je omoguæen pristup nekim od najstarijih pisanih dokumenata, fotografija, filmova i tonskih snimaka.


Meðu objavljenim dokumentima su: mapa novog sveta iz 1562. godine, jedini poznati primerak prve knjige objavljene na Filipinima, na ¹panskom i tagalog jeziku, zatim Miroslavljevo jevanðelje iz 1180. godine, kao i komadiæi kostiju i kornjaèinog oklopa sa urezanim prvim poznatim reèima na kineskom jeziku. Biblioteka sadr¾i i najranije fotografije, filmove i tonske snimke. Direktor amerièke Kongresne biblioteke, D¾ejms Bilington, rekao je novinarima u Parizu da najnoviji sajt ima cilj da podstakne ¾elju za pro¹irivanjem znanja putem èitanja i obrazovnih procesa u pojedinaènim zemljama.

Sve stranice sadr¾e obja¹njenja o tekstovima na sedam jezika: engleskom, arapskom, kineskom, francuskom, ¹panskom, portugalskom i ruskom. Za sada, pretra¾ivaè biblioteke pokazuje ne vi¹e od nekoliko stotina dokumenata, u bilo kojoj od kategorija, ali nosioci projekta ka¾u da æe saradnja sa bibliotekama koje jo¹ nisu ukljuèene neprestano pro¹irivati sadr¾aj. Svetska digitalna biblioteka dostupna je na adresi WDL taèka org (www.wdl.org).

http://www.voanews.com/serbian/2009-04-21-voa10.cfm

Yasmin


Yasmin